Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ...

Δελτίο Τύπου της ΕΣΕΕ για την απορρόφηση του ΦΠΑ από το λιανεμπόριο
Ημ/νία Δημοσίευσης: 28/06/2010
 
«Καταιγίδα ΦΠΑ το επόμενο εξάμηνο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά παρά την απορρόφηση της αύξησης για δεύτερη φορά από το λιανεμπόριο».

Το ελληνικό εμπόριο καλείται για δεύτερη φορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να απορροφήσει την νέα αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου και να μην επιβαρύνει τον καταναλωτή. Για την ΕΣΕΕ και τους Μμε εμπόρους, η δεύτερη απορρόφηση του ΦΠΑ δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν τομείς όπου οι αυξήσεις του ΦΠΑ δεν θα απορροφηθούν, όπως οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, της κινητής τηλεφωνίας, καθώς επίσης και τομείς παροχής υπηρεσιών και επαγγελματικές δραστηριότητες, όπου για πρώτη φορά εισάγεται ο ΦΠΑ. Οι επιβαρύνσεις από ΦΠΑ σε ιατρικά κέντρα, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αγορά ακινήτων, ταξί κ.λπ. δεν μπορούν ακόμη να υπολογιστούν.

Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα του κύκλου εργασιών στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο για το 2009 και λαμβάνοντας υπόψη το προβλεπόμενο ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ για το 2010, η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ υπολογίζεται περίπου στα 3 δις ευρώ ετησίως.

Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα έσοδα από το ΦΠΑ, παρά την πρώτη αύξηση του Φεβρουαρίου, παρουσιάζουν αύξηση μόλις 0,8% έναντι ετήσιου στόχου 14,5%. Άρα, η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα για τα κρατικά έσοδα, τα οποία παρουσιάζουν υστέρηση, κυρίως λόγω της ύφεσης κατά 4% στην οικονομία μας.

Η απορρόφηση του ΦΠΑ που θα επιχειρηθεί από το ελληνικό εμπόριο είναι περίπου 1 δις ευρώ και αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής επιβάρυνσης ΦΠΑ.
Αναλυτικά η επιβάρυνση στον καταναλωτή έχει ως εξής:

    * Στον κλάδο των τροφίμων (λιανική-χονδρική) 800 εκ. ευρώ. Από 4,9 δις στα 5,7 δις ευρώ.
    * Στον κλάδο των αυτοκινήτων/ανταλλακτικών/ κλπ. 300 εκ. ευρώ. Από 3,6 δις στα 3,9 δις ευρώ.
    * Στο σύνολο του λιανικού εμπορίου (εκτός από τον κλάδο των τροφίμων) 1 δις ευρώ. Από 10,8 δις στα 11,8 δις ευρώ. 

Όμως, αυτές οι αυξήσεις δεν αποτελούν το σύνολο της επιβάρυνσης, με δεδομένη τη δυσκολία υπολογισμού της επιβάρυνσης στους κλάδους στους οποίους εισάγεται για πρώτη φορά ο ΦΠΑ. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό θα ανέλθει περίπου στα 60 € μηνιαίως.

Ο λογαριασμός για το β' εξάμηνο του 2010 για τους Έλληνες θα είναι ιδιαίτερα βαρύς εάν υπολογίσουμε την αύξηση του ΦΠΑ, την καταβολή της έκτακτης εισφοράς, την καταβολή ΕΤΑΚ, την καταβολή ΦΜΑΠ, την καταβολή φόρου εισοδημάτων του 2009 για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, από τις αυξήσεις του ΕΦΚ των καπνών, τσιγάρων και ποτών και την έκτακτη εισφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 400.000 € και εισοδημάτων άνω των 100.000 €.
Στο πλαίσιο αυτό η έναρξη των τακτικών θερινών εκπτώσεων στις 15 Ιουλίου θα βοηθήσει σημαντικά στην απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ και θα αποφορτίσει την περαιτέρω καθίζηση της αγοραστικής δύναμης, που απειλεί την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ασκεί σοβαρή πίεση στην μείωση της απασχόλησης. Υπολογίζουμε ότι οι θερινές εκπτώσεις θα μετριάσουν τις πιέσεις στην αγορά για τουλάχιστον δύο μήνες, οι οποίες όμως φαίνεται να επανέλθουν αυξημένες από το Σεπτέμβριο.

Οι παρενέργειες της κρίσης στο εμπόριο θα είναι πολλές, ενώ μεγάλες ανατροπές παρατηρούνται και στις καταναλωτικές συνήθειες. Σε έρευνα της ΕΣΕΕ που είναι σε εξέλιξη αναδεικνύεται ότι οι περικοπές άλλαξαν ριζικά τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι επιλέγουν την καταναλωτική αποχή. Ουσιαστικά ο καταναλωτής με την ψυχολογία του στο ναδίρ αυτοτιμωρείται. Το γνωστό "Shopping Τherapy" έχει μετατραπεί σε "Shopping Penalty".

Με δεδομένη τη σημασία της ψυχολογίας, η οποία συμβάλλει στη μειωμένη κίνηση, πολλές επιχειρήσεις αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν το «λουκέτο». Πιο αναλυτικά:

    * 2 στις 10 καταστηματάρχες αλλάζουν έδρα σε χώρους με χαμηλότερα ενοίκια και γενικά μικρότερα λειτουργικά έξοδα˙
    * 3 στους 10 σκέπτονται να περιορίσουν περαιτέρω τον αριθμό εργαζομένων˙
    * 4 στους 10 δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις˙
    * 5 στους 10 εξετάζουν σοβαρό το ενδεχόμενο να τερματίσουν την λειτουργία τους˙
    * 7 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν πάψει να έχουν κερδοφορία˙
    * 8 στους 10 επικαλούνται τραπεζικές συνθήκες ασφυξίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις˙
    * 9 στους 10 πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία σημαντική βοήθεια από το κράτος.
 
Για το λόγο αυτό, η ΕΣΕΕ σήμερα 28 Ιουνίου σε Διοικητικό της Συμβούλιο κάλεσε τους εμπόρους από όλη την Ελλάδα να προχωρήσουν σε απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ για δεύτερη φορά, αναδεικνύοντας έτσι το γεγονός ότι το ελληνικό εμπόριο σε κάθε γωνιά της χώρας βρίσκεται στο πλάι του καταναλωτή στους δύσκολους για όλους μας καιρούς.

ΠΗΓΗ  ΕΣΕΕ

ΥΓ. Πότε επιτέλους θα καταλάβετε ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν αυξάνει αναλογικά τα έσοδα του κράτους; Επιμένω !
Απλή κοινή λογική...


Δεν υπάρχουν σχόλια: