Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Μάχη της Κρήτης και μάχη της κάλπης...

Γράφει ο Στέφανος Κασιμάτης

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και διάφοροι παράγοντες της πολιτικής ζωής επισκέφθηκαν την Κρήτη, για την επέτειο της ομώνυμης μάχης. Η εκδήλωση έγινε στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, η κατάληψη του οποίου από τους Γερμανούς ήταν το σημείο που έκρινε την έκβαση της αναμέτρησης υπέρ των επιτιθεμένων: από την ώρα που είχαν στα χέρια τους αεροδρόμιο για να κατεβάζουν στρατεύματα και εφόδια, ο αγώνας για τους υπερασπιστές της Κρήτης είχε χαθεί.

Πολλοί ιστορικοί που μελέτησαν τη μάχη, από τον Αλαν Κλαρκ ώς τον Αντονι Μπίβορ, συμφωνούν στη διαπίστωση ότι η απόφαση του Νεοζηλανδού (αν δεν κάνω λάθος) διοικητή του τάγματος που κάλυπτε το Μάλεμε να αποσύρει τη μονάδα του ήταν εσφαλμένη. Η κατάσταση των επιτιθεμένων, που είχαν τρομερές απώλειες στην προσπάθειά τους να καταλάβουν το αεροδρόμιο, δεν ήταν καλύτερη από εκείνη των αμυνομένων. Αυτό, όμως, δεν το γνώριζαν ούτε οι μεν ούτε οι δε. Μέσα στη λεγόμενη «ομίχλη του πολέμου», κανείς τους δεν είχε καθαρή εικόνα. Ο Νεοζηλανδός στάθμισε την κατάσταση, τη στάθμισε εσφαλμένα, και στη διάρκεια της νύχτας απέσυρε τη μονάδα του σε θέσεις ανατολικότερα του αεροδρομίου. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία...

Η Κρήτη χάθηκε και εξαιτίας ενός άλλου, προγενέστερου λάθους, που έγινε σε ανώτατο επίπεδο: της απόφασης του γενικού διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στο νησί, υποστρατήγου Φράιμπεργκ, να διατάξει μέρος των δυνάμεων του πυροβολικού που είχε στη διάθεσή του κατά μήκος των βόρειων ακτών της Κρήτης, καθώς περίμενε ότι οι Γερμανοί θα επετίθεντο στο νησί και με αποβατική επιχείρηση. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ο Φράιμπεργκ είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως για τις πραγματικές προθέσεις των Γερμανών να χρησιμοποιήσουν αερομεταφερόμενες δυνάμεις, καθώς οι Βρετανοί είχαν κατορθώσει να αποκρυπτογραφήσουν τις επικοινωνίες των Γερμανών. Ο Φράιμπεργκ, όμως, δεν διάβασε σωστά το «μήνυμα». Είναι αλήθεια ότι η διατύπωση ήταν πολύ προσεκτική ― οι Βρετανοί πρόσεχαν για να μη γίνει αντιληπτό ότι είχαν βρει μια άκρη με τη μηχανή που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για την κωδικοποίηση των επικοινωνιών τους. Ο δε Φράιμπεργκ ήταν λιγάκι μπούφος και δεν κατάλαβε. Η ερμηνεία που έδωσε στην προειδοποίηση ήταν ότι η επίθεση θα γινόταν και από αέρος και από θαλάσσης, με αποτέλεσμα να διασπείρει τις δυνάμεις του.

Ολα αυτά δεν είναι καθόλου άσχετα με τα θέματα που έχει μπροστά του ανοιχτά ο πρωθυπουργός. Το πρώτο δίδαγμα λέει ότι καλό είναι να διαβάζουμε το περίφημο μήνυμα των εκλογών όσο πιο σωστά μπορούμε και να μη σπεύδουμε να το ερμηνεύσουμε μέσα από τους φόβους ή τους πόθους μας. Σε μια κατάσταση αμφίρροπη, όπως η σημερινή, βεβιασμένες κινήσεις, εξαιτίας ποικίλων πιέσεων, το πιθανότερο είναι να αποδειχθούν καταστροφικές. Το δεύτερο είναι ότι η «ομίχλη του πολέμου» υπάρχει και στις πολιτικές μάχες. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δεν είναι μια νίκη απόλυτη. Ο χαρακτήρας της θα εξαρτηθεί από τα βήματα που μένουν να γίνουν και από τις δύο πλευρές. Αυτό που σήμερα φαντάζει σαν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αύριο μπορεί να αποδειχθεί ότι ήταν η αρχή της μελλοντικής ήττας του. Επομένως, ψυχραιμία και υπομονή στην κυβέρνηση. Αν επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ/Λ-Τ) να της επιβληθεί ψυχολογικά, η τελική ήττα είναι από τώρα προδιαγεγραμμένη.
 
 ΠΗΓΗ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
 
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Συνηθίζω να τρέμω με την φράση "πήραμε το μήνυμα" γιατί μέχρι τώρα, όποια κυβέρνηση (και όποιο κόμμα!)  το έχει πει, στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν είχε καταλάβει τίποτα!
Δυστυχώς η ΝΔ έχει κάνει πολλές φορές στην ζωή της "αριστερίστικες" στροφές, είτε για να καλύψει την διαφορά που κατά διαστήματα είχε με το ΠΑΣΟΚ, είτε για να ανακόψει ένα "λαϊκό" εσωκομματικό ρεύμα που κατά βάσιν ήταν λαϊκίστικο.
Θέλω να πιστέψω ότι αυτήν την φορά μπορεί να το πήρε όντως το μήνυμα... αλλά έχω τις επιφυλάξεις μου.
Ελπίζω δηλαδή, να έχει καταλάβει ότι οι ψήφοι που έχασε δεν οφείλονται σε λανθασμένες κινήσεις που έκανε αλλά σε απαιτούμενες μεταρρυθμιστικές κινήσεις που δεν έκανε!
Ελπίζω να έχει καταλάβει ότι έχασε ψήφους γιατί δεν τολμά!
Ελπίζω να έχει καταλάβει ότι το επόμενο βήμα δεν είναι ένα νέο κοινωνικό μέρισμα στους ασθενέστερους αλλά οι μεταρρυθμίσεις που θα τους επιτρέψουν να μην είναι πλέον "οι ασθενέστεροι"!
Ελπίζω να έχει καταλάβει ότι "έχασε" αυτούς που προσδοκούσαν την αλλαγή της "Ελληνικής πραγματικότητας" και δεν την βλέπουν να προχωράει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε!
Ελπίζω να έχει καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή, η χώρα (αλλά και το κόμμα!) δεν πρέπει να κάνει άλλη μία "αριστερίστικη" στροφή κάνοντας διαγωνισμό λαϊκισμού και υποσχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να προχωρήσει με τόλμη στις μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το "πρόσωπο" και το "αύριο" της χώρας!
Ελπίζω..................
(και μία μικρή παρένθεση... Ως Κρητικιά, θεωρώ ότι οι εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης έλαβαν επιτέλους την λαμπρότητα και την επισημότητα που τους αρμόζει με την - για πρώτη φορά!- παρουσία του πρωθυπουργού, υπουργών και αρχηγών των ενόπλεων δυνάμεων!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: