Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η μπλόφα του δημοψηφίσματος "αλά ΣΥΡΙΖΑ"...

Του Γιώργου Κράλογλου

Όταν μπορείς και πείθεις τους ψηφοφόρους σου να στείλουν στη Βουλή και στην Ευρωβουλή ακόμη και εκείνους που δεν εμπιστεύεσαι ούτε για συζήτηση καφενείου... τι σε εμποδίζει να δώσεις στις εκλογές της Κυριακής χαρακτήρα «δημοψηφίσματος». Και ας πρόκειται για τις σοβαρότερες ευρωεκλογές. Δεν χάνεις τίποτε ως ΣΥΡΙΖΑ και ως Τσίπρας. Η ανταπόκριση των οπαδών είναι δεδομένη. Το αποτέλεσμα όμως;

Ας δούμε που κατέληξαν δύο παρόμοιες μπλόφες «δημοψηφισμάτων» (αλά ΠΑΣΟΚ αυτή την φορά) στα χρόνια της μεταπολίτευσης μιας και η «αλά ΣΥΡΙΖΑ» σημερινή μπλόφα αποτελεί πιστό αντίγραφο.

Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε το λαό να δώσει, με την ψήφο του, το μήνυμα «Έξω από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ».

Το κάλεσμα του Παπανδρέου ήταν η «απάντηση» στον Καραμανλή «της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ» και στο σύνθημά του «Ανήκουμε εις την Δύση».

Το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε σύσσωμο ζητώντας επιπλέον και «Έξω από την χώρα οι βάσεις του θανάτου».

Με τον τρόπο αυτό ο Παπανδρέου απέσπασε την νίκη που ήθελε από τον Καραμανλή με την απρόσμενη αυτοδυναμία του 48%.

Η νίκη όμως ήταν προσωπική του Ανδρέα Παπανδρέου καθώς όσοι ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ (εκτός των κομματικών, των στενών συντρόφων, των ινστρουχτόρων και των επικεφαλής των κλαδικών των πρασινοφρουρών) ούτε από πράσινο βιβλίο ήξεραν, ούτε τι ήταν το ΠΑΣΟΚ είχαν καταλάβει, ούτε που τους ενδιέφερε τι μπορεί να σημαίνουν στην πράξη τα συνθήματα «Έξω από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ».

Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να γίνουν κρατικοί υπάλληλοι (καθώς όποτε άλλαζε και αλλάζει κυβέρνηση στην Ελλάδα βολεύονται πάντα τα δικά μας παιδιά). Τους ενδιέφεραν οι συνταξιοδοτήσεις ως αντιστασιακών... Και οι αρπαχτές από τα λεφτά της ΕΟΚ.

Τα αποτελέσματα του «δημοψηφίσματος» Ανδρέα Παπανδρέου είναι γνωστά.

Ο Παπανδρέου προσωπικά εξασφάλισε την θέση του πρωθυπουργού για την υπόλοιπη ζωή του.

Αλλά η Βουλή δέχθηκε την «εισβολή» Τσοχατζόπουλων και ομοίων του με τις γνωστές συνέπειες.

Βεβαίως το κάλεσμα για έξοδο από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ ξεχάσθηκε γιατί ήταν τόσο μεγάλη η αρπαχτή που ποιος κάθεται τώρα να σκοτίζεται...
 
Έτσι η Ελλάδα του Καραμανλή 1974-1981 με όλα τα σοσιαλιστικά της στοιχεία αλλά και με το «Ανήκουμε εις την Δύση» παρέμεινε ακριβώς όπως και πριν τις εκλογές του 1981.

Μοναδική διαφορά η περισσότερη αρπαχτή...

Στο τέλος της εικοσαετίας το 2000, επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο διατηρεί την Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά την εντάσσει και στην ΟΝΕ με τους οπαδούς να λιποθυμάνε από χαρά όταν ο κ. Σημίτης έβγαλε από τα ΑΤΜ τα ευρώ και τα έδειχνε στον κόσμο...

Ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα στο «δημοψήφισμα» «Έξω από την ΕΟΚ του καπιταλισμού»; Η μετατροπή του (από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ) σε σύνθημα « Ναι στην ΟΝΕ»!!

Μέσα σε μια δεκαετία, τον Ιούνιο του 2009, ο υιός Παπανδρέου καλεί το ΠΑΣΟΚ να θεωρήσει ως «δημοψήφισμα» τις Ευρωεκλογές και να κατεβάσει από την εξουσία τον ανεψιό Κ. Καραμανλή δίδοντας ανάλογο μήνυμα και στην Ευρώπη.

Οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ αλλά και των δυσαρεστημένων της Ν.Δ. ανταποκρίθηκαν στο «κάλεσμα» και έδωσαν την απάντησή τους που την χρησιμοποίησε ο Γ. Παπανδρέου για να πάρει την κυβέρνηση στις βουλευτικές εκλογές.

Όμως ούτε οι εποχές ήταν ίδιες ούτε ο Γ. Παπανδρέου είχε την παραμικρή σχέση με τον, πολιτικό, Ανδρέα Παπανδρέου.

Και το αποτέλεσμα ήταν τόσο καταστροφικό που δεν πρόκειται να το ξεχάσουν τουλάχιστον δύο σημερινές γενιές.

Κορυφαίο δε στοιχείο του αποτελέσματος της κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου ήταν το σχέδιο για Grexit... Και μάλιστα χωρίς συνθήματα και χωρίς δημοψήφισμα.

Αυτή είναι η κατάληξη άλλων δύο δημοψηφισμάτων της ίδιας μορφής με αυτό που επικαλείται τώρα ο Α. Τσίπρας, καλώντας οπαδούς και δυσαρεστημένους της κυβέρνησης να ψηφίσουν έξοδο από τα μνημόνια των δανειστών. Και αν δεν γίνεται αλλιώς (λέει) έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιστροφή στην δραχμή.

Γιατί επαναλαμβάνεται ένα σύνθημα που ιστορικά έχει αποδειχθεί μπλόφα και κοροϊδία στον έλληνα ψηφοφόρο;

Η απλοϊκή ερμηνεία μπορεί να είναι το σύνδρομο ΠΑΣΟΚ του Αλέξη Τσίπρα και η πιθανή ανάγκη του να ξεπεράσει τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Άλλη ερμηνεία από αυτήν την απλοϊκή δεν υπάρχει προς ώρας.

Άρα μένει να δούμε τι θα γράψει η ιστορία εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα. Αλλά και αν θα λέει τα ίδια ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές. Γιατί η «ανατροπή» που επιδιώχθηκε πήγε περίπατο από την προηγούμενη Κυριακή.

ΠΗΓΗ  capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: