Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Πώς στήθηκε το σχέδιο στα Χανιά ...

ΤΑΜΕΙΟ αυτοδιοικητικών εκλογών κάνουν τα κόμματα, τα νυν και τα επόμενα. Τούτων δοθέντων και ενόψει της ιδρύσεως του κόμματος της Ντόρας, δράττομαι της ευκαιρίας να κάνω έναν μικρό απολογισμό των όσων συνέβησαν στα Χανιά, που είναι η φυσική πολιτική έδρα των Μητσοτάκηδων.

Πολλά τηλεφωνήματα

ΛΟΙΠΟΝ η Ντόρα και ο «Πάπυ»- εννοώ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη - στήριξαν δυνατά στα Χανιά δύο υποψηφιότητες: αυτήν του υποψήφιου δημάρχου Χανίων, πρώην νομάρχη, Γρηγόρη Αρχοντάκη και αυτήν του υποψήφιου δημάρχου Πλατανιά, πρώην βουλευτή, Στέλιου Νικηφοράκη. Ηττήθηκαν αμφότεροι- αν σας λέει κάτι αυτό.

O ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ πέρασε τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές στα Χανιά, συναντώντας στελέχη και κάνοντας πολλά τηλεφωνήματα. Παρομοίως και η Ντόρα, η οποία προωθούσε παράλληλα την υποψηφιότητα του Δημήτρη Γιαννουλάκη για την Περιφέρεια Κρήτης. Αυτός βγήκε τουλάχιστον δεύτερος.

Αlter ego

ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ οι ηττημένοι του δεύτερου γύρου στους Δήμους Χανίων και Πλατανιά είναι εμβληματικές φιγούρες του τοπικού μητσοτακικού στοιχείου. Ο Νικηφοράκης ήταν βουλευτής μεταξύ 2004 και 2009, χωρίς ιδιαίτερη παρουσία στη Βουλή, θεωρούμενος όμως από όλους περίπου ως alter ego του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Αρχοντάκης πάλι είναι ο πρώην νομάρχης Χανίων, ο οποίος αν και εξελέγη το 2006 με στήριξη της Ρηγίλλης, έσπευσε να εξέλθει από τη Ν.Δ. την επομένη της εκλογής του Αντώνη Σαμαρά.

Για τα μάτια του κόσμου

ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ενώ στον Δήμο Χανίων συμμετείχε στον πρώτο γύρο- με χρίσμα Ν.Δ.- και ο απερχόμενες δήμαρχος και πρώτος ανιψιός του Μητσοτάκη, Κυριάκος Βιρβιδάκης. Η τοπική κοι νωνία έχει την πεποίθηση ότι ο Μητσοτάκης και η Ντόρα για τα μάτια του κόσμου μόνο στήριξαν «το αίμα τους» στον πρώτο γύρο, ενώ ουσιαστικά στήριζαν τον Αρχοντάκη. Ο Βιρβιδάκης ήρθε τρίτος και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο, στον οποίο μονομάχησαν ο Γρηγόρης Αρχοντάκης και ο Μανώλης Σκουλάκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ από το 1981.

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ, τον οποίο εκτός της «οικογένειας» στήριζαν και τοπικοί παράγοντες, αλλά και ομάδες ψηφοφόρων με διαφορετικές πολιτικές ταυτότητεςσυμπεριλαμβανομένων και των διαρκώς ισχυροποιούμενων απολιτίκ ψηφοφόρων- αντελήφθη ότι δεν μπορούσε να κερδίσει στον δεύτερο γύρο αν αντιμετωπιζόταν από όλους ως ο σημαιοφόρος της Ντόρας. Εδωσε λοιπόν μια συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, στην οποία προσπάθησε να ανατρέψει τις εντυπώσεις από την ώς τότε πορεία του και διακήρυξε ότι δεν θα ενταχθεί στο νέο κόμμα, είτε εκλεγεί δήμαρχος είτε όχι.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ όλων αυτών είναι πως κάποιοι μητσοτακικοί ψηφοφόροι πήγαν στην αποχή ή στο λευκό. Κάποιοι ακομμάτιστοι ψηφοφόροι πάλι ενοχλήθηκαν, θεωρώντας τον Αρχοντάκη καιροσκόπο.

Τα όρια επιρροής

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ Πλατανιά πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νικηφοράκης ηττήθηκε από τον- προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ - Γιάννη Μαλανδράκη παρά το γεγονός ότι το τοπικό ΠΑΣΟΚ ήταν διασπασμένο σε δύο ψηφοδέλτια, και παρά το γεγονός ότι ο άλλος εκ των ΠΑΣΟΚωνδηλαδή ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Τσαγκαράκης - στήριξε στον δεύτερο γύρο τον Νικηφοράκη με δημόσια δήλωσή του! Αυτό περιγράφει και τα όρια επιρροής της οικογένειας στην περιοχή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: