Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Aγρότες: Τα πήραν σχεδόν όλα κι έμειναν στα μπλόκα!...

Γράφει ο Dr. Money

Έτυχε χθες να έχουμε μακράς διάρκειας συζήτηση με πρέσβη βορειοευρωπαϊκής χώρας της Ε.Ε. για τρέχοντα ζητήματα της οικονομικής και πολιτικής επικαιρότητας.

Ένα από τα θέματα που έθιξε ήταν οι αντιδράσεις των αγροτών στα σχέδια της κυβέρνησης για τη φορολόγησή τους.

Όπως είναι φυσικό, το άτομο αδυνατούσε να πιστέψει ότι μια ομάδα μπορεί να κλείνει δρόμους με βασικό αίτημα την προνομιακή φορολόγηση ή καλύτερα τη μη φορολόγησή της και οι πολιτικές δυνάμεις μαζί με την κοινωνία να την ανέχονται.

Έχοντας πληροφορηθεί ότι το 70% περίπου της αποζημίωσης των βουλευτών είναι αφορολόγητο και οι δικαστές ζητάνε ανάλογη μεταχείριση ενώ εξαιρούν εαυτούς από τις όποιες περικοπές, ο διπλωμάτης σήκωσε γελώντας τα χέρια ψηλά, όπως κάνουμε όταν παραιτούμαστε από κάτι, και ψέλλισε:

«Είναι απίστευτο!».

Ακόμη δεν είχε ανακοινωθεί η νέα υποχώρηση της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών, που κατέληξε στην κατάργηση των βιβλίων εσόδων-εξόδων για εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ, στη μη αναφορά στις επιδοτήσεις των 5.000 ευρώ κ.τ.λ.

Ούτε είχε γίνει γνωστή η τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστή της ΕΕΚΕ, για ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ήθελε περισσότερες παραχωρήσεις:

«Η ληστρική φοροεπιδρομή που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον αγροτικό χώρο δεν ανατρέπεται με χάνδρες και καθρεφτάκια, όπως είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν... Πρόκειται για μια απόφαση που στοχεύει στο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών».

Ο ξένος διπλωμάτης έτεινε να συμφωνήσει ότι είναι πολύ δύσκολο να διαμορφωθεί φορολογική συνείδηση στην Ελλάδα υπό αυτές τις συνθήκες.

Από τη μια πλευρά, η Πολιτεία θεσμοθετεί προκλητικές εξαιρέσεις για οργανωμένες ομάδες και από την άλλη η ανταποδοτικότητα των φόρων είναι προβληματική αφού η ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών είναι χαμηλή και επιπλέον ορισμένες διπλοπληρώνονται με γρηγορόσημα κ.ά.

Είναι λίγο ουτοπικό να πιστεύει κάποιος ότι μια τέτοια χώρα μπορεί να έχει δυτικοευρωπαϊκό φορολογικό σύστημα για να χρηματοδοτεί ένα τριτοκοσμικό κράτος και τους δανειστές της.

Μεσομακροπρόθεσμα, η συγκεκριμένη κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο.

Εκτός από την υπονόμευση της φορολογικής συνείδησης και της επίπτωσης που έχει στα κρατικά έσοδα, η συγκεκριμένη πολιτική έχει κι άλλο αρνητικό αντίκτυπο.

Κατ' αρχάς ενισχύει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι αδύναμη και επομένως ευάλωτη σε αιτήματα που υποβάλλουν άλλες ομάδες.

Επιπλέον, η χώρα θα πρέπει να ικανοποιήσει πιο φιλόδοξους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια.

Από τη στιγμή που οργανωμένες ομάδες τυγχάνουν προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης, το βάρος της άντλησης εσόδων θα πέσει στους υπόλοιπους φορολογούμενους, εντείνοντας το αίσθημα της αδικίας όσες δίκες κι αν γίνουν, όσοι οφειλέτες του δημοσίου κι αν συλληφθούν.

Το σλόγκαν σ' ένα πανό των αγροτών έγραφε χθες: «Όχι στην άδικη φορολόγηση των αγροτών».

Όμως, δεν έχουμε πρωταπριλιά...
 
ΠΗΓΗ  euro2day.gr

6 σχόλια:

Denis Dimosthenous είπε...

Η Παραπληροφόρηση & η Προπαγάνδα στην Ελλάδα δεν Εχει όρια Από όλες τις Πλευρές ..... Κάνετε τους "ειδικούς" αλλά στην πραγματικότητα ή δεν ξέρετε ή εσκεμμένα δεν λέτε την αλήθεια που είνα.. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ [Θεωρείται,φορολογικά,το 1/3 περίπου των εισπρατομένων σαν καθαρό εισόδημα, ανεξάρτητα αν εχεις ζημιά στα σπαρτά (Τα Υπόλοιπα 2/3 θεωρούνται εξοδα(αν τα αμφισβητεί κάποιος εδώ είμαι με τιμολόγια και αποδείξεις)].... Το Μόνο Που Θέλουν Να Αλλάξει τώρα είναι 500 Ευρώ, έξοδα λογιστή,κάθε χρόνο και κάθε βδομάδα επαφή του αγρότη με το λογιστή..... Φυσικά & πάλι οι μεγαλοαγρότες θα βρούνε πάλι τους "λογιστικούς τους τρόπους" ......

MANIA είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ Dj... ΕΠΕΣΕΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟ!!!
ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ!
ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ Ή ΕΜΠΟΡΙΚΗ) ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ... ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ!
ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΚΛΗΡΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ... ΤΙ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ;
ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΠΛΟΣ ΤΥΠΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ (ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ "ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ" ΓΝΩΣΕΙΣ) ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΦΑΝΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ "ΕΙΔΙΚΟ" ΝΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ!

Denis Dimosthenous είπε...

Αγαπητή ΜΑΝΙΑ , αρχικά δεν καταλαβαίνω το "ΕΠΕΣΕΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟ!!!" .... Ισα-Ισα επιβεβαιώνεις ότι ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ενώ στο παραπάνω κείμενο, αφήνεται να εννοηθεί,ότι δεν θέλουν να φορολογούνται
Διαφωνώ με το "ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ" .. Υπάρχουν περιπτώσεις συχνώτατες που φορολογούνται περισσότερο ..... "Ξεσκέπαστος Ουρανός" λέει σοφά για την αγροτική δουλειά ο λαός, που σημαίνει ότι εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες (αρρώστιες κλπ) αν "Θα Πάει καλά η Χρονιά" και μόνο μία στις τρεις(Κατά Μέσο όρο) πάει καλά .... Τις υπόλοιπες δύο (Με Τις Ζημίές) φορολογούνται το ίδιο ενώ μια αντίστοιχη ΑΛΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (με ζημιές) δεν θα φορολογηθεί ....
Με Τη Φράση Σου "(ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ "ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ" ΓΝΩΣΕΙΣ)" με Κάνεις Να Αναρωτηθώ αν πραγματικά εχεις επαφή με Πραγματικούς Αγρότες.Σε Βεβαιώνω λοιπόν ότι πάνω από 50% δεν εχει αυτές τις γνώσεις ....
Ξέρεις Πολύ Καλά ότι ο Αγρότης(Οχι οι Μεγάλοι) ζει στο χωριό του,στο χωράφι του, που μπορεί να βρίσκεται και 50Km μακριά από την έδρα της εφορίας. Τώρα Θα Αναγκάζεται να Αφήνει την Δουλειά Του Και Να Επισκέπτεται την Εφορία, με τα βιβλία "Υπό Μάλης" σε τακτά χρονικά Διαστήματα .... Και Με Σιγουριά ,επειδή γνωρίζω,Σας Αναφέρω ότι, Αν Εφαρμοστούν βιβλία εσόδων-εξόδων,τα έσοδα για το κράτος θα είναι λιγότερο από 80% των Αγροτων ...

MANIA είπε...

"ΕΠΕΣΕΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟ" ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΖΩ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ ΟΠΟΤΕ ΞΕΡΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ!
ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ... 13% ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ... ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ!
Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΑΤΥΠΑ!
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΑΓΡΟΤΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΤΙ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΔΩΣΕ!
ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΗΣΙΕΣ (ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ πχ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ!)ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ, ΟΜΑΔΩΝ κλπ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ... ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ... ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ!!!

Denis Dimosthenous είπε...

Χαίρομαι Ιδιαίτερα Που Δήλωσες ότι Είσαι Από Την Κρήτη ...... Σε Ενημερώνω Λοιπόν ότι Δεν Εχουν Καμία Μα ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Οι "Επιχειρηματίες Αγρότες Της Κρητης" Με τους Αγρότες της Ηπειρωτικής Ελλάδας(κι`ακόμα περισσότερο με την Κεντρική & Βορειο Ελλάδα) ,που λόγω Κλιματολογικών Συνθηκών στην Κρήτη ευδοκιμούν πολύ πιο αποδοτικές καλιέργειες & Μάλιστα 2 & 3 Φορές Το Χρόνο ...
Προσωπικό Παράδειγμα
Καρδίτσα ...100 στρέμματα σιτάρι σκληρό που το θέρισα τον Περασμένο Ιούνιο...
Συνήθως αποδίδει 300-350 κιλά ανά στρέμμα .... Λόγω Κακών Καιρικών συνθηκών πήρα 180 κιλά ανά στρέμμα... Σύνολο 18000 κιλά ... Πουλήθηκε 22λεπτά/κιλό .... 18000χ0,22=3960 Ευρώ (Εσπράχτηχταν).... Τα Εξοδα(Σπόροι-Λιπάσματα-Φυτοφάρμακα - Καύσιμα- Εργατικά κλπ)ήταν 4600 Ευρώ (Δαπανήθηκαν) .... Ζημία 640 ευρώ ..... Από την εφορία (με το μέχρι τώρα φορολογικό σύστημα)θα κληθώ να πληρώσω σα να πήρα 300 κιλά/στρεμμα δηλ. 300χ100=30000χ0,22=6600 Ευρώ .... Το Δέχομαι ,αρκεί να αποφύγω "τα της γραφειοκρατίας" ελπίζοντας ότι "του χρόνου" θα πάω καλύτερα ..... Μακάρι Τα 100 στρέμματα να τα είχα στην Κρήτη και να είσαι σίγουρη ότι μπορεί να άγγιζα & τις 100.000 σαν εισόδημα ....Και Δεν Θα με Προβλημάτιζε να τις "Δηλώνω" Γιατί είμαι υπέρμαχος του αυτονόητου δηλ. ότι "Τα Εσοδα Ενός Κράτους είναι η φορολόγηση Των Πολιτών Του" (Αλλο Κεφάλαιο το Δίκαιη-Αδικη) .... Για την αξιοπιστία των λεγομένων μου και την ταυτοποίηση με πρόσωπο δεν έχετε παρά να με βρείτε στο Google search
" Denis Dimosthenous"
Μανια Ευχαριστώ Για την "Αντιπαράθεση" .... Ευχαριστώ Επίσης Το Blog Για Την Φιλοξενία .. (Δεν Θα Ανταπαντήσω) ....

MANIA είπε...

ΚΙ ΕΓΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ"!
ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ...