Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

Μία γραβάτα για τον Αλέξη…

Γράφει ο Γιάννης Καψής

Αγία Πετρούπολη, Οκτώβριος του 1917: Η ατμόσφαιρα στο Ανώτατο Σοβιέτ της πόλης μυρίζει μπαρούτι. Κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει τις επόμενες ώρες. Μέσα απο τα πλήθη των ρακένδυτων εργατών και των εξαγριωμένων στρατιωτών, ξεπροβάλει ο Λένιν για να πάρει το λόγο. Φοράει κοστούμι και γραβάτα.

Αθήνα, Δεκέμβριος του 2013: Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης μυρίζει Χριστούγεννα. Οι δημοσιογράφοι έξω από το Προεδρικό Μέγαρο αναμένουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την καθιερωμένη συνάντησή του με τον αρχηγό του κράτους. Ο Αλέξης Τσίπρας κατεβαίνει από το αμάξι του και τους χαιρετάει ευγενικά. Δεν φοράει γραβάτα.

Αρκεί μία σύγκριση των δύο αυτών σκηνών για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της υποκρισίας που διέπει τις επικοινωνιακές μεθόδους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βλαδίμηρος, η απόλυτη επαναστατική φιγούρα του 20ου αιώνα, φορούσε γραβάτα ακόμα και μέσα στη δίνη της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ο Αλέξης, ένα ακόμα γκόλντεν μπόι του κομματικού σωλήνα, δεν φοράει ποτέ.

Εάν συνομιλήσεις με οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, θα ακούσεις πως το πρωτογενές έλλειμμα γραβατών είναι μία ακόμα πράξη “αμφισβήτησης του πολιτικού κατεστημένου”. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου, ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει πως “επειδή έτσι ξεκίνησα, δεν φοράω τώρα για να παραμείνω πιστός στα λόγια μου”.

Δυστυχώς, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί να φορέσει και αυτός μια “μπουρζουάδικη γραβάτα”. Όχι επειδή το λέω εγώ ή επειδή το επιτάσσει η μόδα, αλλά επειδή στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν πολιτικά πρωτόκολλα και κανόνες. Στην Ευρώπη, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, απαγορεύεται να πας σε επίσημη συνάντηση με τον αρχηγό του κράτους ή τον αρχηγό της κυβέρνησης χωρίς γραβάτα. Ο Αλέξης, ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, θα πρέπει να συνηθίσει σε τέτοιους “καθωσπρεπισμούς” το συντομότερο δυνατόν.

Και άμα το να μάθει να τη δένει του φαίνεται βουνό, ας πάρει μία από αυτές με τους έτοιμους κόμπους, με το λαστιχάκι…

ΠΗΓΗ  aixmi.gr 


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Προφανώς, διόλου δεν με απασχολεί εάν ο "Αλέξης" είναι φανατικός οπαδός της επανάστασης της γραβάτας.
Ας φοράει ότι θέλει όποτε θέλει!
Επειδή όμως φαίνεται ότι και ο ίδιος θεωρεί ότι έτσι κάνει την επανάστασή του καθώς η γραβάτα είναι σύμβολο "αστικό" και επειδή θεωρώ βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να βάλει γραβάτα και μάλιστα σύντομα, ήθελα απλά να ευχηθώ -ειδικά στους ψηφοφόρους του- αυτή να είναι η μόνη παραχώρηση που θα χρειαστεί να κάνει.
Κάτι μου λέει όμως ότι η γραβάτα του "Αλέξη" θα είναι ο μικρότερος και λιγότερο σημαντικός από τους συμβιβασμούς του σε περίπτωση που κληθεί -ο μη γένοιτο- να κυβερνήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: