Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Όταν οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται "ερμηνεία"...

Γράφει ο Σεραφείμ Κοτρώτσος

Ξαναδιαβάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα και Σταθάκη για το χρέος και τη φορολογία...


Διάσημος Αμερικανός επικοινωνιολόγος (με το παρατσούκλι «πράσινος» – The Green) που είχε «τρέξει» τις προεδρικές καμπάνιες του Κλίντον, μία του Τόνι Μπλερ, μία του Βάτσλαβ Χάβελ και άλλων ηγετών ανά τον κόσμο μου έλεγε πριν καμια δεκαριά χρόνια πως «στην πολιτική εάν χρειαστεί να «ερμηνεύσεις» ή να διευκρινίσεις μια δήλωση που έχεις κάνει, πάει να πει ότι ήταν μια κακή δήλωση. Κι" όταν επιχειρείς να διορθώσεις μια δυσνόητη δήλωση με άλλη που είναι ακόμα πιο δυσνόητη τότε αυτό ισοδυναμεί με καταστροφή». Σαφέστερο δεν γίνεται. Το θυμήθηκα συγκρίνοντας τις δηλώσεις που έχει κάνει πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας με εκείνες άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι πως μερικές φορές δουλεύουν στο φουλ οι... μονταζιέρες. Ο αντίπαλος επιχειρεί συχνά να προκαλέσει σύγχυση. Όμως η απάντηση στις «παρερμηνείες» είναι μία: να μην αφήνεις κανένα περιθώριο για παρερμηνεία.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος είναι σαφής όταν λέει πως θα επιχειρήσει να διεκδικήσει το μοντέλο που εφήρμοσαν οι Σύμμαχοι για τα χρέη της Γερμανίας στη συμφωνία του Λονδίνου το 1953. Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτά είναι δύσκολο ή απίθανο να συμβούν σήμερα, όμως η στρατηγική είναι σαφής και ακούγεται λογική.

Τα πράγματα, όμως, μπερδεύονται όταν αρχίζει η εξειδίκευση. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχει σχέδιο, όπως τον κατηγορεί η κυβέρνηση -η οποία δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο πλην των προθέσεων των δανειστών. Ισχυρίζομαι πως ενίοτε αυτό το σχέδιο σηκώνει παρερμηνείες και εμπίπτει στην περιγραφή του << don't do>> του Αμερικανού επικοινωνιολόγου που προανέφερα.

Παραδείγματος χάρη:

1. Αλέξης Τσίπρας στην Ελευθεροτυπία- 8/9/2013: «Οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν επιθυμία, αλλά αν μας εξωθήσουν σε αυτές δεν θα διστάσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού μας»...

...<< εκτιμώ ότι ένα κούρεμα 40% έως 50% που θα φέρει το χρέος στην τάξη του 85% με 90% του ΑΕΠ, δηλαδή εκεί όπου είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, σε συνδυασμό με τερματισμό της λιτότητας και ένα σχέδιο άμεσων δημόσιων αναπτυξιακών επενδύσεων, θα σηματοδοτούσε την έξοδο από την κρίση και την ταχεία ανάκαμψη>>...

2. Αλέξης Τσίπρας στο Βήμα- 23/2/2014: <<«Με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει αμέσως η αγωνία για νέα μέτρα λιτότητας. Θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ Μνημονίου επίπεδα και θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση και την ελάφρυνση αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών».

Ερωτηθείς για το εάν σκοπεύει να επιβάλλει νέους φόρους, αφού μίλησε για «σκόπιμη παρερμηνεία των θέσεων του κόμματος», είπε:

<< Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να επιβάλλει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα ρίξει τα βάρη σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και στους έχοντες, ενώ θα ελαφρύνει αισθητά τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα>>.

Για μονομερείς ενέργειες και για εκείνους που τον κατηγορούν ότι θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης:

<< Δεν μπορεί από τη μία πλευρά να είμαι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την άλλη να επιδιώκω την αποχώρηση από την ευρωζώνη. Δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις. Ούτε, όμως, θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον». Οι μονομερείς ενέργειες αυτές θα αφορούν, σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, τη διαχείριση του χρέους. «Εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απόρριψη κάθε συζήτησης για την περικοπή του χρέους, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μονομερώς, αν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας>>.

3. Γιώργος Σταθάκης στον Βήμα Fm 25/2/2014: << Σε καμία περίπτωση μονομερείς ενέργειες. Ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ήταν εξαιρετικά σαφής και έδωσε απαντήσεις, δεν δημιούργησε ερωτήματα. Ξεκαθάρισε πλήρως ότι η διαπραγμάτευση και νέα ρύθμιση του χρέους είναι προς όφελος όλων των πλευρών και γι' αυτό είπε ότι θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup για να αναδείξει το ελληνικό πρόβλημα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προχωρήσει μια ρύθμιση>>

Για τις δηλώσεις του περί υπερφορολόγησης και αν ήταν ίδιες με του Γ. Στουρνάρα: << Δεν είπα τίποτα τέτοιο. Δεν είπα «υστερούν», αλλά «υστερούσαν». Έχει σημασία ο χρόνος και αφορούσαν επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα σε σχέση με τα φυσικά, σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους κατ" αναλογία του ευρωπαϊκού μέσου όρου και σήμερα υπερφορολογούνται, διότι σηκώνουν μεγάλο βάρος. Το ίδιο με τον ΦΠΑ, με τους καταναλωτές, γιατί σήμερα έχουμε τον υψηλότερο στην Ευρώπη και έτσι και οι καταναλωτές υπερφορολογούνται. Αντιθέτως, τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις είχαν μια μεγάλη υστέρηση που σήμερα είναι μικρότερη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει. Εάν ισχύσει η σημερινή φορολογία και πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα. Δεν θα αλλάξουμε κανέναν φορολογικό συντελεστή. Τα έσοδα θα αυξηθούν και η φοροδιαφυγή θα φέρει έσοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει αυτό>>.

Συμπέρασμα:

Πρώτον, ο Τσίπρας δηλώνει πως «θα ελαφρύνει αισθητά από φόρους τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα». Ο Σταθάκης, όμως, τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως «δεν θα αλλάξουμε κανένα φορολογικό συντελεστή». Πως θα ελαφρύνεις εκείνους που φορολογούνται με συντελεστές τους οποίους δεν θα αλλάξεις;

Δεύτερον, ο Τσίπρας δηλώνει πως «δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες (σ.σ εννοεί για το χρέος) αλλά και δεν θα διστάσουμε να τις κάνουμε εάν αυτό το επιβάλλει το εθνικό συμφέρον». Ο Σταθάκης λέει «σε καμια περίπτωση μονομερείς ενέργειες». Εάν «σε καμια περίπτωση», τότε πως «δεν θα διστάσουμε να τις κάνουμε»;

Με το 40% των Ελλήνων (τελευταίες δημοσκοπήσεις) να δηλώνουν πως προτιμούν να παραμείνουν εκτός ευρώ ή εντός ευρώ αλλά εκτός Ε.Ε εφόσον είναι υποχρεωτικό να συνεχιστεί η ίδια πολιτική και με τους δανειστές να επιμένουν σε νέο δανεισμό και νέο μνημόνιο απορρίπτοντας το «κούρεμα», είναι προφανές πως μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν εκ των πραγμάτων αντιμέτωπη με αυτό που είναι λογικό να απεύχεται.

Κι επειδή η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει κανένα δίλημμα να συνεχίσει την ίδια πολιτική των τεραστίων κοινωνικών ελλειμμάτων για να επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα, η μπάλα περνάει στο τερέν του Τσίπρα. Κι εκεί περιθώρια για παρερμηνείες δεν υπάρχουν...
 
ΠΗΓΗ   opinion24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: