Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Η Αριστερά και ο φετιχισμός των λέξεων…

Γράφει ο Γιάννης Σιδέρης

Φραστικό επεισόδιο στη Βουλή όταν συνδικαλιστής πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων, χρησιμοποίησε τον όρο «λαθρομετανάστευση», στον οποίο αντιτάχθηκε η αντιπρόεδρος της επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Εκεί παρενέβη ο Χρυσαυγίτης και στη συνέχεα βουλευτές και της ΔΗΜΑΡ, και φυσικά αρπάχτηκαν! (τα ονόματα δεν έχουν σημασία).

Μια λέξη της καθομιλουμένης, που ανιχνεύεται δημοσιευμένη σε ελληνικές εφημερίδες ήδη από το 1917, όπως μας πληροφορούν έγκυροι ερανιστές της ελληνικής γλώσσας, φορτίστηκε άνευ λόγου με τεράστιο ιδεολογικό βάρος. Η Αριστερά, εξ’ ορισμού διεθνιστική και ανθρωπιστική, κατέβαλε ειλικρινή προσπάθεια να νομιμοποιήσει την ύπαρξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Στην προσπάθειά της αυτή ποινικοποίησε την εκφορά της λέξης «λαθρομετανάστης», αφού λέει δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, και μόνο τα εμπορεύματα είναι λαθραία.

Ο καθείς που τη χρησιμοποιούσε στην καθημερινή του ομιλία, αντιμετώπισε επιθετικούς χαρακτηρισμούς, γινόταν αυτομάτως φασίστας, ρατσιστής, ναζιστής, φυλετιστής και άλλα εύωσμα και υποτιμητικά!

Παραδόξως, ωστόσο, από τους ίδιους χώρους δεν συνάντησαν την ίδια αντίδραση, δεν ζητήθηκε να εξοστρακιστούν από το ελληνικό λεξιλόγιο, ούτε συγκέντρωσαν την μήνιν των προοδευτικών και ανθρωπιστών, λέξεις όπως λαθρεπιβάτης, λαθραναγνώστης, λαθροκυνηγός, λαθραλιεύς, κ.α. Προφανώς με αυτές δεν ετίθετο υπό αμφισβήτηση η ανθρώπινη ιδιότητα όσων επιδίδονταν σε αυτά!

Είναι η προσφιλής τακτική, όταν δεν κατανοούμε το πρόβλημα, παίζουμε με την έννοια των λέξεων…

Εχω ιδίαν πείραν της άλογης επιθετικότητας εναντίων όσων εκφέρουν τη λέξη: Σε ιντερνετικό μου δημοσίευμα, ανέφερα πως ο λαός χρησιμοποιεί τη λέξη, χαρακτηρίζοντας έτσι αυτούς που περνούν τα σύνορα λαθραία, και δεν θεωρεί λαθραία την ανθρώπινη υπόστασή τους, ούτε η χρήση της λέξης αποδίδει κατωτερότητα σε αυτούς – Ως επικύρωση των ισχυρισμών μου ανέφερα ότι και ο δικός μου πατέρας, παιδί της κατοχής, με γονείς σφαγιασθέντες από τους Γερμανούς κατά τη σφαγή του Διστόμου, υπήρξε επ΄ ολίγον, λαθρομετανάστης. Ο ίδιος και όλη η οικογένεια, λέγαμε ότι είναι λαθρομετανάστης στην Αμερική! Και, όμως, η αντιμετώπιση που είχα και οι φραστικές επιθέσεις που δέχτηκα από τους «ανθρωπιστές» του διαδικτύου, θα τις δεχόταν μόνο ένας …πατροκτόνος- και αν τις δεχόταν σε τέτοια ένταση. Ίσως να του αναγνώριζαν και κάποια ελαφρυντικά, ενώ χρησιμοποίηση της λέξης δεν δικαιολογούσε κανένα!

Φυσικά, οι τάσεις της κοινωνίας δεν καθορίζονται από τις λέξεις αλλά από τα ζέοντα κοινωνικά προβλήματα, και το μεταναστευτικό είναι ένα από αυτά. Η γιγάντωση της Χρυσής Αυγής το αποδεικνύει, έστω και αν κάποιοι κοινωνιολογούν υποστηρίζοντας ότι ο φασισμός και ο ρατσισμός προϋπήρχε στο συλλογικό ασυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας. Και να υπήρχε, πάντως, δεν είχε εκδηλωθεί. Η φτώχεια και το μεταναστευτικό τα αναρρίπισαν και τα έβγαλαν στην επιφάνεια.

Αντί η Αριστερά, και δη η μέλλουσα να κυβερνήσει, να αναλίσκεται σε πολέμους λέξεων, μήπως θα ήταν σωτήριο να εντρυφήσει και να καταστρώσει μια ολοκληρωμένη πολιτική επί του θέματος; Γιατί τα μόνα ευκρινή που έχει πει ως τώρα είναι: Η έκκληση για ειδική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (η σύγκληση της οποίας, όμως, επαφίεται στις καλές προθέσεις των εταίρων), και η πρόθεση να τους παράσχει ως κυβέρνηση ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου να μεταβούν στον επιθυμητό τους προορισμό, τις χώρες της Δύσης.

Και μετά θα έρθουν κι άλλοι δυστυχισμένοι, και άλλοι. Πόσο θα είναι ικανή να διαχειριστεί μια αέναη ροή, γιατί τέτοια θα γίνει, αφ’ ης στιγμής πέσει σύρμα στους απόκληρους του Τρίτου Κόσμου, πως με το που θα πατήσουν το πόδι τους στη χώρα μας, θα τύχουν της εύνοιας του ευρωπαίου πολίτη;

ΠΗΓΗ   aixmi.gr


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Δεν θα σχολιάσω το ότι πολλοί από εμάς φωνάζουμε εδώ και δεκαετίες ότι δεν μπορεί να είμαστε η χώρα υποδοχής του κάθε κατατρεγμένου και πεινασμένου κατοίκου της γης ολόκληρης και πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες και κάποια όρια.
Έπρεπε να φτάσουμε στην σημερινή κατάσταση για να το δουν και να το καταλάβουν και οι υπόλοιποι που τόσα χρόνια μας έβαζαν την ταμπέλα του "ρατσιστή" ή του "ξενόφοβου φασίστα".
Ας είναι...
Το θέμα είναι ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την λαθρομετανάστευση θα επιτείνει το πρόβλημα παρά θα το λύσει και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή.
Ήδη οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ του ελέγχου των μεταναστών από την ΕΕ στην χώρα τους γιατί βλέπουν ότι μπορεί κάποιος να έχει διαβατήριο της ΕΕ αλλά δεν είναι Ευρωπαίος εκ καταγωγής και μαζεύονται στην Ελβετία κάτοικοι χωρίς Ευρωπαϊκή παιδεία και κουλτούρα αλλοιώνοντας τον πληθυσμό της.
Πιθανότατα θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμά της.
Μάλλον έφτασε πια ο κόμπος στο χτένι και πρέπει επειγόντως να σταματήσει αυτή η αέναη ροή λαθρομεταναστών στην χώρα μας!
Όσο για το εάν είμαι ρατσίστρια, ξενόφοβη και φασιστόμουτρο...
έχω γράψει την άποψή μου εδώ και καιρό... 
Κουράστηκα να είμαι «politically correct» για να μη με πούν ξενοφοβικό ρατσιστή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: