Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΕ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ...

Αναρωτιέμαι αν το ΠΑΣΟΚ το κάνει επίτηδες να βάζει τους Έλληνες να βρίζουν ανθρώπους που κατά το παρελθόν έχουν γράψει ιστορία.

Ο καημένος ο Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας έχοντας αφήσει λαμπρή παρακαταθήκη στην χώρα, στην νομοθεσία και στην παιδεία της, βρέθηκε να είναι ο πιο μισητός Έλληνας σε δεκάδες έως εκατοντάδες δήμους.
Αφού τον βρίσαμε λοιπόν καλά-καλά για χρόνια ολόκληρα, τώρα πιάσαμε τον Καλλικράτη.

Ο κατακαημένος ο Καλλικράτης, από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της αρχαιότητας, όταν κατασκεύαζε τον Παρθενώνα ή τον ναό της Απτέρου Νίκης ούτε που φανταζόταν τι τον περίμενε!
Να τον βρίζει όλη η χώρα εν έτη 2011!

Έχουν περάσει ήδη 3 μήνες από την εφαρμογή του μοντέλου “Καλλικράτης” στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν λειτουργεί τίποτα!
Είναι τόσο έντονο το πρόβλημα σε κάποιους δήμους με μεγάλα βάρη αλλά ελάχιστους πόρους ώστε θα είναι πλέον πολύ δύσκολο, έως αδύνατον, να ανακάμψουν.
Λήγει η προθεσμία κατάρτισης προϋπολογισμού από τους δήμους και τις περιφέρειες και οι περισσότεροι ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει γίνει!
Οι αρμοδιότητες που τους δόθηκαν είναι αμφισβητούμενες, οι πόροι μηδαμινοί και δεν ελπίζει κανείς πλέον ότι θα λειτουργήσει ομαλά η τοπική αυτοδιοίκηση στο άμεσο μέλλον.

Προφανώς η κυβέρνηση θεώρησε ότι το μοντέλο του “Καλλικράτη” είναι πολύ πετυχημένο(!) ή ότι ο καημένος ο Καλλικράτης αξίζει περισσότερο βρίσιμο(!) και αποφάσισε να τον εφαρμόσει και αλλού!

Ο “Καλλικράτης” στην παιδεία, άγνωστο γιατί, ανακοινώθηκε Κυριακή!
Ίσως να ήλπιζαν σε μικρότερες αντιδράσεις αλλά δεν τους πέτυχε.
Σ' όλη την Ελλάδα, γονείς και καθηγητές, μαθητές και φοιτητές, βρίζουν τον Καλλικράτη!
Όταν κλείνουν ιστορικά σχολεία όπως το σχολείο της Τσαριτσάνης το οποίο λειτουργεί από το 1670(!), δεν το έκλεισαν ούτε οι Τούρκοι(!) και τώρα είναι το μοναδικό που καταργείται στον νομό Λαρίσης...
Όταν κλείνουν σχολεία στην περιφέρεια ενώ το πλησιέστερο είναι δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά...
Είναι μάλλον λογικό να βρίσκεται στο στόχαστρο ο κατακαημένος ο Καλλικράτης!

Επειδή λοιπόν όπως φαίνεται υπάρχουν πάντα περιθώρια για περισσότερη λάσπη, ετοιμάζεται εφαρμογή του “Καλλικράτη” και στην υγεία!
Αυτό προφανώς σημαίνει κλείσιμο νοσοκομείων και κέντρων υγείας οπότε αναμένονται έντονες αντιδράσεις!
Πολυπληθείς δήμοι που θα μείνουν με ένα νοσοκομείο αλλά και χωριά που θα μείνουν χωρίς γιατρό και κέντρο υγείας, ποιον θα βρίζουν; Τον Καλλικράτη!

Αναμένεται να εφαρμοστεί κάτι παρόμοιο και από το υπουργείο αμύνης.
Δυστυχώς προβλέπω ότι δεν θα ασχοληθεί κανείς με την πιθανή εξασθένηση της άμυνας της χώρας αλλά οι αντιδράσεις θα υπάρξουν τοπικά από τους καταστηματάρχες, τους προμηθευτές των στρατοπέδων, τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή κλπ.
Πάντως όλοι τον Καλλικράτη θα βρίζουν πάλι!

Δεν ξέρω που αλλού θα σκεφτεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτό το “καταπληκτικό” μοντέλο οργάνωσης, αναρωτιέμαι όμως αν υπάρχει κάποιος σήμερα στην χώρα να μην καταριέται τον καημένο τον Καλλικράτη.

Το σίγουρο είναι ότι δεν αξίζουν στον αρχαίο Καλλικράτη τέτοιες αντιδράσεις στο όνομά του και δεν του αξίζει να είναι ο πιο μισητός Έλληνας εν έτη 2011!

Μήπως θα ήταν καλύτερα να είχε ονομαστεί “Γιώργος” το υπέροχο αυτό μοντέλο οργάνωσης για την καλύτερη και ομαλότερη λειτουργία του κράτους;

Τον βρίζουν που τον βρίζουν όλοι!
Μην παίρνει και άλλους η μπάλα!

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: