Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΣΤΟΥ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” ΤΗΝ ΠΟΔΙΑ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ...

Παρακολουθώντας  ένα δελτίο ειδήσεων σε οποιονδήποτε τηλεοπτικό σταθμό αισθάνεσαι ψυχοπλάκωμα.

Ειδικά οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών με τα γεγονότα της Ιαπωνίας είναι ότι πρέπει για να μαυρίζει η ψυχή σου.

Υπάρχουν όμως μερικές ειδήσεις που εμπεριέχουν τόσο μεγάλη δόση ειρωνείας ώστε σε κάνουν να χαμογελάς.

Την περασμένη Δευτέρα, μία μόλις ημέρα μετά την Κυριακάτικη(!) ανακοίνωση της υπέροχης ιδέας του υπουργείου παιδείας για “Καλλικράτη” στα σχολεία, εμφανίστηκε η πρώτη διαμαρτυρία για κλείσιμο σχολείου.

Βλέποντας τους κατοίκους στο Τεφέλι Ηρακλείου να διαμαρτύρονται έντονα μια και το κοντινότερο σχολείο απέχει 12 ολόκληρα χιλιόμετρα από το χωριό τους σαφώς και τάχθηκα στο πλευρό τους.

Σήμερα θυμήθηκα την είδηση και από προσωπική “διαστροφή” αναρωτήθηκα “Το Τεφέλι είναι στο Ηράκλειο... Αλήθεια τι ποσοστά έδωσε στο ΠΑΣΟΚ;”
Τόλμησα δε να προχωρήσω την σκέψη μου και να αναρωτηθώ μήπως στο Ηράκλειο υπάρχει κάποιο “γαλατικό” χωριό που αντιστέκεται και δεν το ξέρω... Ναι, καλά!

Το Τεφέλι ανήκει στον δήμο Αστερουσίων ο οποίος το 2009 έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ένα διόλου ευκαταφρόνητο... 65,72%!

Και μόνο γι' αυτό... χαμογελάς.
Το στοιχείο της ειρωνείας είναι έντονο.
Και έγινε ακόμα εντονότερο εχθές όπου και πάλι για κλείσιμο σχολείου της περιοχής της διαμαρτυρήθηκε έντονα στο υπουργείο η κ.... Παγκάλου!

Προφανώς έπεται συνέχεια.

Αναρωτιέμαι όμως αν η κυβέρνηση έκανε άλλη μία ανακοίνωση χωρίς σοβαρή προεργασία και μελέτη ή αν όλα αυτά ήταν προμελετημένα.

Όταν ανέλαβε το υπουργείο η κ. Διαμαντοπούλου είχε δηλώσει ότι η προηγούμενοι (αυτοί οι κακοί που όλα τα έκαναν λάθος και φταίνε για όλα τα στραβά τουλάχιστον από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα!) είχαν πληθώρα εκπαιδευτικών αποσπασμένων σε άλλες θέσεις του δημοσίου. Έτσι  με την επιστροφή τους σε θέσεις εκπαίδευσης δεν θα υπήρχαν πια κενά.

Η πολιτική της κυβέρνησης έκανε 11500 εκπαιδευτικούς να συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2010 και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν άλλες 35000 μέχρι το 2013!
Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο με τον κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις.

Το κλείσιμο σχολείων φαίνεται ως η τέλεια λύση!

Το θέμα είναι ότι στο υπουργείο δεν έχουν καταλάβει ότι είναι άλλο να κλείνεις ένα σχολείο πόλης όπου υπάρχουν σχολεία σε κοντινές αποστάσεις και άλλο να κλείνεις ένα σχολείο χωριού όπου το κοντινότερο απέχει κάποια χιλιόμετρα.
Αυτό γυρνάει την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω.

Το ερώτημα είναι: το πήραν αριθμητικά και όπου έβλεπαν στη λίστα λίγους μαθητές έβαζαν “Χ” ή ήταν εξαρχής βασικό στοιχείο του “Καλλικράτη”;

Με την αυτοδιοίκηση που πρεσβεύει ο “Καλλικράτης” σύντομα το υπουργείο θα πει: “Εγώ τα κλείνω και σταματάω να τα πληρώνω. Αν κ. Δήμαρχε θεωρείς ότι τα χρειάζεσαι άνοιξέ τα και πλήρωνέ τα εσύ!”

Έτσι η κυβέρνηση νύπτει τας χείρας της και βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο οι ΟΤΑ που ακόμα προσπαθούν να οργανωθούν και να βρουν πόρους ακόμα και για τις βασικές ανάγκες της περιοχής τους.

Για την ώρα λοιπόν, στην ποδιά του “Καλλικράτη” σφάζονται... σχολεία!
Είναι σίγουρο ότι στο σχέδιο απενοχοποίησης της κυβέρνησης θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιου τύπου “σφαγές”.

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: