Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ...

Σπανίως ασχολούμαι με τοπικά θέματα της περιοχής μου και αυτό μόνο όταν αφορούν γενικά την πολιτική σκηνή ή τα προβλήματα που ταλανίζουν όχι μόνο την Κρήτη αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο θέμα όμως δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο.

Μπορεί οι δικηγόροι να ασχολούνται με την ίδρυση δεύτερου εφετείου Κρήτης στο Ηράκλειο...
Μπορεί οι αγρότες να ασχολούνται με την εξαίρεση της Κρήτης από την επιδοτούμενη αναδιάρθρωση καλλιεργειών εσπεριδοειδών που σχεδιάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης...
Μπορεί στον Άγιο Νικόλαο να ασχολούνται με τα “αμαρτωλα ταμεία” του δήμου Νεαπόλεως και τον αλληλοσπαραγμό πρώην και νυν δημοτικών αρχών (όλοι ΠΑΣΟΚ!)...
Μπορεί οι ψηφοφόρο του Μαρκογιαννάκη να ασχολούνται με τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και την σύμβαση που έκανε ο τότε υπουργός...
Και άλλα πολλά...
Αλλά για μένα το βασικότερο είναι η μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Χανίων!

Η καίρια αυτή μονάδα για το νοσοκομείο αλλά και για την τοπική κοινωνία έβαλε λουκέτο μια και εξ αρχής δεν της δόθηκε η πρέπουσα σημασία από πλευράς κυβέρνησης και Υπουργείου Υγείας.

Η επίσκεψη του υπουργού στην Κρήτη δεν βελτίωσε την κατάσταση μια και όχι μόνο δεν φάνηκε και ιδιαίτερα ενήμερος για τα προβλήματα της Κρήτης αλλά και, όπως συνηθίζουν στην κυβέρνηση, μίλησε για σκοπιμότητες στο κλείσιμο της μονάδας και στις παραιτήσεις των δύο νεογνολόγων που υπηρετούσαν στο νοσοκομείο Χανίων!

Προφανώς δεν του κάνει εντύπωση ότι σε περίοδο κρίσης παραιτούνται μόνιμοι γιατροί και θεωρεί ότι όλοι σκέφτονται μικροκομματικά όπως κάνουν στο ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς δεν ξέρει τι σημαίνει να χρειάζεται να μεταφερθεί ένα νεογνό με κάποιο πρόβλημα υγείας από τα Χανιά στο Ηράκλειο με τα “υπέροχα” ασθενοφόρα μας από τον “υπέροχο” δρόμο που ονομάζεται (για πλάκα!) εθνική οδός.

Προφανώς δεν ξέρει ότι πολλά νεογνά δεν φτάνουν ποτέ στο νοσοκομείο Ηρακλείου ή φτάνουν έχοντας πλέον υποστεί μόνιμες βλάβες στην υγεία τους.

Προφανώς μπερδεύει τα νεογνά με... πορτοκάλια που δεν πειράζει και αν σαπίσουν καθ' οδών.

Έλεος πια κύριοι!
Δεν είναι όλα τα προβλήματα το ίδιο!
Δεν έχουν όλα τα προβλήματα την ίδια βαρύτητα!

Αφού με τα πολλά, καταλήξαμε να μην έχουμε πλέον ελπίδα ....

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η είδηση της αναστολής λειτουργίας της μονάδας νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων έφτασε στ' αυτιά μας ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Είναι μήνες τώρα που η κλινική υπολειτουργεί, ενώ ουσιαστικά ποτέ δεν υποστηρίχτηκε τολμηρά με υποδομή και -κυρίως- με στελέχωση σε επιστημονικό δυναμικό, έτσι που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας εντατικής μονάδας νεογνών για τη Δυτική Κρήτη.

3.000 τοκετοί ετησίως στη Δυτική Κρήτη! Πόσα νεογνά χρειάστηκαν νοσηλεία και δεν την είχαν στο επίπεδο που απαιτούταν; Πόσα νεογνά διακομίσθηκαν με κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή τους σε Ηράκλειο ή και Αθήνα (ακόμα και Θεσσαλονίκη!); Πόσα χάθηκαν ή υπέστησαν βλάβες τέτοιες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως από μια επαρκή μονάδα νεογνών;

Πόσα νεογνά απ' την άλλη κατάφεραν να κερδίσουν τη ζωή και την υγεία τους χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και με την αρωγή του νοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΝΝ Χανίων, που με εξαντλητικά ωράρια και εφημερίες είλωτα, έδωσαν παραπάνω απ' τον εαυτό τους για να υπηρετήσουν τον όρκο τους;

Σε ποια κατάσταση πίσω μας γυρνούν πολιτικές και διοικητικές επιλογές που αφού πρώτα εξάντλησαν το επιστημονικό προσωπικό της μονάδας, αφού το μετέτρεψαν σε συνοδό ΕΚΑΒ στην κούρσα του πόνου Χανιά - Ηράκλειο, αφού το οδήγησαν στην απογοήτευση και τελικά στην παραίτηση, σήμερα ανερυθρίαστα εξαγγέλλουν την αναστολή λειτουργίας της μονάδας; Με τι ρίσκο για την υγεία των νεογνών και των αγέννητων ακόμα παιδιών μας;

Πολλοί από μας τους γονείς μικρών παιδιών έχουν να αφηγηθούν μια ιστορία πόνου κι αγωνίας. Όλες αυτές οι ιστορίες μαζί συνθέτουν σε ένα αίτημα, που -είτε το βλέπουν, είτε όχι οι αρμόδιοι- εμείς, οι γονείς οφείλουμε να το διεκδικήσουμε και να το κερδίσουμε:

Να στελεχωθεί επαρκώς και να λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ΑΜΕΣΑ!

Ανοιχτά και δημοκρατικά να συγκροτήσουμε μια επιτροπή αγώνα για το σκοπό αυτό. Για το σκεπτικό αυτό ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας καλεί σε συντονισμό την Ένωση Γονέων Χανίων, τους Συλλόγους Τριτέκνων και Πολυτέκνων αλλά και όποιον άλλο Σύλλογο Γονέων δραστηριοποιείται στην πόλη μας, την Τρίτη 8/3 ώρα 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Μα κύρια το κάλεσμά μας αφορά κάθε γονιό που 'χει να θυμηθεί τη δική του ιστορία, καθέναν που αγωνιά για το παιδί του ή το παιδί που περιμένει, για τα παιδιά που γεννιούνται και πρόκειται να γεννηθούν. Απέναντι σ' αυτό δε μας επιτρέπεται άλλο να σωπαίνουμε!

Για αρχή, όσοι γονείς εκεί, στο συντονιστικό γονέων της Τρίτης να οργανώσουμε τη δράση μας.

Ενημερωθείτε - Ελάτε σε επαφή με το νεοσύστατο σύλλογο μας
Τηλέφωνα: 6974 069853 - 69770 38382

ΠΗΓΗ (για την ανακοίνωση)  flashnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: