Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΕΠΟΧΕΣ... ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ!...

Θυμάμαι ένα ταξίδι μου στην Αθήνα το 2004, λίγο μετά τις εκλογές...

Ταξιδεύω λοιπόν για επαγγελματικούς λόγους Χανιά-Αθήνα στην οικονομική θέση όπως πάντα.

Παρένθεση... Βασικά ποτέ δεν κατάλαβα την “business class” για μία πτήση 35-40' αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Εγώ, ούτως ή άλλως ανήκω στην “πλέμπα” που ταξιδεύει πάντα με εισιτήρια που πληρώνω ΕΓΩ και πάντα στην οικονομική θέση όσο  κι αν διαρκεί η πτήση...  Κλείνει η παρένθεση!

Έχω κάτσει στην θέση μου ωραία και καλά και χαζεύω τον κόσμο, όταν μέσα στο αεροπλάνο μπαίνει μία “παρεούλα” γνωστών τοπικών στελεχών αγροτικών συνεταιρισμών.

Επιδεικτικότατα, κάθονται στις πρώτες “business class” θέσεις και συζητούν φωναχτά για την αλλαγή της κυβέρνησης και τα όσα θα “ψάλουν” στον νέο υπουργό τώρα που θα πάνε στην Αθήνα.

Και τότε ακούω την φοβερή ατάκα...
Με στεντόρεια φωνή και κουνώντας το δάχτυλο ένας από τα “στελέχη” δηλώνει...
“δεν θα μου πει εμένα κανένας Καραμ@@@ς τι να κάνω με τον συνεταιρισμό ΜΟΥ”!

Αξέχαστες εποχές...

Δυστυχώς είχε δίκιο.
Κανένας “Καραμ@@@ς” δεν του “είπε” αυτά που έπρεπε να του “πει”.

Δυστυχώς, η επανίδρυση του κράτους δεν έγινε και έτσι όλοι αυτοί οι “έξυπνοι” “καλοπερασάκηδες” (με τα λεφτά των άλλων πάντα!) συνέχισαν να κάνουν ότι έκαναν από την δεκαετία του '80 μέχρι και σήμερα.

Αλλά...

Διαβάζω σήμερα την είδηση...

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ …1994!


«Είναι σαφής η εντολή του κ. Πρωθυπουργού για έλεγχο των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων σε βάθος χρόνου, από το 1994 μέχρι σήμερα για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Παράλληλα, ο υπουργός προειδοποιεί ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις «για να εξακριβωθεί που και πως ξοδεύτηκαν τα χρήματα της ενίσχυσης που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών στον ΕΛΓΑ», οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις Δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών) και σε Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς που διαχειρίστηκαν μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν μεγάλα χρέη αλλά και σε μεμονωμένους αγρότες και των ενισχύσεων τους.  (διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην ΚΑΡΦΙΤΣΑ)


... και κλαίω από τα γέλια!

Πολύ θα ήθελα να πετύχω κάπου εκείνο το “παρεάκι” και να δω πως αντιμετωπίζουν τον νέο “μ@@@” πρωθυπουργό που τολμάει να ζητάει έλεγχο των πεπραγμένων τους.

Κύριοι, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και αυτό έχει κρυώσει προ πολλού.

Ήρθε επιτέλους η ώρα να μπούμε στα “άδυτα” των αγροτικών συνεταιρισμών και να δούμε τι διαχείριση πόρων γίνεται εδώ και δεκαετίες.

Κρίμα που δεν θα ξεκινήσουν τον έλεγχο από την δεκαετία του '80 γιατί τότε θα γελούσε και ο κάθε πικραμένος.
Κάτι μου λέει όμως ότι και από το '94 να ξεκινήσουν πάλι “γέλιο” θα βγει.

Επειδή  λοιπόν είναι  βέβαιο ότι θα βγουν πολλά “άπλυτα” στην φόρα να ξεκαθαρίσουμε από τώρα κάτι βασικό.

Θα είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να δούμε αγρότες να διαμαρτύρονται για τυχόν ατασθαλίες στους συνεταιρισμούς τους!

Οι αγρότες εκλέγουν την ηγεσία των συνεταιρισμών και, επειδή μιλάμε για μικρές κοινωνίες, πάντα ξέρουν πολύ καλά τι ψηφίζουν!

Το κράτος έχει -έως έναν βαθμό- την ευθύνη του ελλιπούς ελέγχου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά οι αγρότες οι ίδιοι έβλεπαν και ήξεραν τι συμβαίνει, ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που δεν ήθελαν “παρεμβάσεις του κράτους στα δικά τους” (πχ από κανέναν Καραμ@@@!)

Ώρα λοιπόν ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του!

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: