Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΡΑΚΙΤΖΗ: ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ...

Έχω βαρεθεί να ακούω από όλες τις κυβερνήσεις, τουλάχιστον στα δικά μου βιολογικά όρια, ότι θα πατάξουν την φοροδιαφυγή.

Δεν έχει περάσει κυβέρνηση η οποία δεν το υποσχέθηκε προεκλογικά και αντιπολίτευση η οποία δεν κατέκρινε την αποτυχία της κυβέρνησης στην περιβόητη “πάταξη της φοροδιαφυγής”.

Βέβαια όλοι γνωρίζουν  ότι φοροδιαφυγή υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου και ως ένα ποσοστό (σαφώς χαμηλότερο από αυτό που θεωρητικά υπάρχει στην χώρα μας) γίνεται αποδεκτή ως ρεαλιστικά αδύνατον να βρεθεί και να παραχθεί.

Ως αποτέλεσμα αυτής της διεθνούς παραδοχής το ποσοστό της φοροδιαφυγής που μπορεί να παταχθεί στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρό και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τις λαϊκίστικες κορώνες που ακούγονται σχεδόν από όλα τα κόμματα.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι τόσο η εύρεση της φοροδιαφυγής όσο η πρωτοφανής ανικανότητα της κυβέρνησης να εισπράξει γνωστούς και βεβαιωμένους φόρους!

Η έκθεση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Ρακιτζή απλά επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε μήνες τώρα... δεν λειτουργεί τίποτα!

Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση φροντίζει να εισπράττει και το τελευταίο ευρώ από την καθιερωμένη ετήσια φορολόγηση των πολιτών της.
Εάν αυτά αποδειχθεί ότι δεν είναι αρκετά τότε και μόνο τότε προχωράει σε έκτακτες εισφορές (εισοδήματος, ακινήτων, κλπ), επιβολή τεκμηρίων ή μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα έχουμε μία μαύρη τρύπα στα έσοδα του κράτους κατά 2,5δις για το Α” εξάμηνο του έτους και μία κυβέρνηση φορολάγνα με έφεση στην φοροαρπαχτή.

Γιατί γίνονται όλα αυτά;

Γιατί μία κυβέρνηση είναι τόσο ηλίθια ώστε να δυσαρεστεί τους ψηφοφόρους της επιβάλλοντας περαιτέρω φόρους ενώ δεν φροντίζει να εισπράξει τους καθιερωμένους φόρους;

Όσο και αν δεν συμπαθώ την κυβέρνηση του ΓΑΠ δεν μπορώ να δεχθώ ότι “απαλλάσσεται λόγω βλακείας”.

Η πλήρης αποδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού συντελέσθηκε μέσα σε μόλις 21 μήνες.
Ακόμα και αν δεχτούμε(;) τα λεγόμενα του ΠΑΣΟΚ για ήδη αποδιοργανωμένο μηχανισμό από την εποχή της ΝΔ (λέμε τώρα...) τίποτα δεν έγινε όλους αυτούς τους μήνες για την βελτίωσή του.
Αντιθέτως η κατάσταση χειροτέρεψε τόσο πολύ που πλέον είναι να αναρωτιέται κανείς αν έτυχε ή πέτυχε.

Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ότι υπάρχει μία σκέψη να ανατεθεί σε ιδιώτες η είσπραξη των εσόδων και να κλείσουν οι ΔΟΥ για το κοινό.

Το κλείσιμο των ΔΟΥ ομολογώ ότι το θεωρώ πολύ λογικό ώστε να αποφευχθεί ο χρηματισμός των εφοριακών που ζει και βασιλεύει και ας λένε όλους τους υπόλοιπους φοροφυγάδες.
Βέβαια αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο σε περίπτωση απλοποίησης του φορολογικού συστήματος και της φορολογικής νομοθεσίας διαφορετικά θα έχει ως αποτέλεσμα ο “χρηματισμός” να γίνεται προς ιδιώτες λογιστές φοροτεχνικούς ακόμα και για την συμπλήρωση μίας απλής φορολογικής δήλωσης.

Ένας κακοπροαίρετος άνθρωπος λοιπόν θα κατέληγε στο απλό συμπέρασμα ότι όλα αυτά γίνονται βάσει σχεδίου ώστε όλα να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.
Εγώ κακοπροαίρετη δεν είμαι και ξέρω ότι έχω μία σοσιαλιστική κυβέρνηση η οποία ποτέ δεν θα έστρεφε τον κόσμο προς τους φοροφυγάδες, ανέντιμους και ανήθικους ελεύθερους επαγγελματίες!

Δυστυχώς όμως αυτό μία επιλογή αφήνει και αυτή την έχω ήδη απορρίψει, άρα...

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: