Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η ιρλανδική κυβέρνηση έκανε τα αντίθετα απο αυτά που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου...

Στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμα ότι η περίπτωση της Ιρλανδίας, δείχνει ακριβώς αυτά που δεν έκανε, δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να κάνει  η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και εξήγησε ότι η Ιρλανδία προσπάθησε να αποφύγει το Μηχανισμό στήριξης. Δεν το κατάφερε, αλλά για λόγους τελείως διαφορετικούς:
  • Η Ιρλανδία πήρε έγκαιρα μέτρα διόρθωσης των δημοσιονομικών της ανισορροπιών και ελλειμμάτων. Έτσι προβλέπεται να έχει ανάπτυξη 1,75% το 2011, ενώ η Ελλάδα προβλέπεται να έχει ύφεση 3% το 2011.
  • Η Ιρλανδική κυβέρνηση δεν βγήκε στο εξωτερικό να διακηρύσσει ότι η χώρα της είναι «διεφθαρμένη». Το έκανε, όμως, η Ελληνική κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη. Κι είναι η μόνη κυβέρνηση που το έχει κάνει αυτό ποτέ…
  • Η Ιρλανδική κυβέρνηση βγήκε εγκαίρως και δανείστηκε καλύπτοντας εκ των προτέρων όλες τις δανειακές ανάγκες της ως τα μέσα του επομένου χρόνου. Και μάλιστα, δανείστηκε με ακριβό επιτόκιο, για να αποφύγει την ένταξη στο Μηχανισμό στήριξης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να δανειστεί πολύ φθηνότερα μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά δεν το έκανε.
  • Η Ιρλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ενταχθεί στο Μηχανισμό ένταξης γιατί  «αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας της ήταν το τραπεζικό της σύστημα, το οποίο είναι φορτωμένο με υψηλού κινδύνου δάνεια στον εγχώριο κατασκευαστικό της κλάδο. Στην Ελλάδα αντίστοιχο πρόβλημα δεν υπήρξε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
  • Οι ξένες τράπεζες έχουν δανείσει την Ιρλανδία, κυρίως τις Ιρλανδικές τράπεζες, 731 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα αντίστοιχα δάνεια ξένων τραπεζών προς την Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα 175 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Παρά την πίεση στο εύθραυστο τραπεζικό της σύστημα η Ιρλανδία διαπραγματεύθηκε σκληρά και απέφυγε,  προς το παρόν, να αυξήσει το φορολογικό συντελεστή της στα κέρδη. Αυτός παραμένει στο 12,5%. Δεν τον αύξησε ούτε τώρα, παρά την πίεση που της αυξήθηκε. Στην Ελλάδα ο φορολογικός συντελεστής είναι 20% στα αδιανέμητα κέρδη και 40% στα διανεμόμενα!
  • Η Ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει το ΦΠΑ κατά μια μονάδα μέσα στο 2013 και κατά άλλη μία μονάδα το 2014. Η Ελληνική κυβέρνηση αύξησε το ΦΠΑ κατά 4 μονάδες μέσα σε 12 μήνες!
  • Η Ιρλανδία πέτυχε να της δοθεί χρόνος πέντε ετών αντί για τέσσερα που δόθηκε στην Ελλάδα, προκειμένου να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από 3%.
  • Η Ιρλανδία διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε, όπως όλοι είδαμε χθες βράδυ,  κατά τα πέντε αυτά χρόνια της δημοσιονομικής της προσαρμογής να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειούμενη ανεργία και χαμηλό πληθωρισμό. Αντίθετα, αυτό που συμφώνησε η Ελληνική κυβέρνηση, εκτοξεύει την ανεργία στο 15% το 2011, σύμφωνα με το δικό της Σχέδιο του κατατεθέντος προϋπολογισμού.
  • Η Ιρλανδία θα κάνει δημοσιονομική προσαρμογή κατά τα 2/3 από το σκέλος των δαπανών, και μόνο κατά το 1/3 από το σκέλος των εσόδων, όπως είναι η βέλτιστη διεθνής πρακτική. Η ελληνική κυβέρνηση,  δυστυχώς,  έκανε το ακριβώς αντίθετο. Με τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα..
Δηλαδή, η Ιρλανδική κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε ως το τέλος και κατάφερε να διασώσει την αναπτυξιακή της δυναμική. Η Ελληνική κυβέρνηση θυσίασε πρώτη την αναπτυξιακή της δυναμική. Και καταδίκασε τη χώρα σε φαύλο κύκλο αέναης ύφεσης και συνεχούς υπερχρέωσης.
Η τελευταία, μάλιστα απόφαση για την επιμήκυνση αποπληρωμής σε δέκα χρόνια περίπου, αποδεικνύει:
  • Πρώτον, ότι εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε διαπραγματευτεί καλύτερα,
  • Και δεύτερον, ότι τώρα που πέτυχε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής η Ιρλανδία, επωφελείται προφανώς και η Ελλάδα.  Κοντά στον βασιλικό της Ιρλανδία, ποτίζεται και η Ελληνική γλάστρα. Αν και όπως έχω από καιρό επισημάνει, θα πρέπει να δούμε κατά πόσο η ευθυγράμμισή μας με την Ιρλανδία, θα συνοδευτεί ή όχι με επιπλέον δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις.
Συμπέρασμα: Η Ιρλανδική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε να αποφύγει την ένταξη στο Μηχανισμό στήριξης. Και δεν τα κατάφερε γιατί έχει προβλήματα πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι η Ελλάδα. Ενώ η Ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε αυτό που η Ιρλανδία προσπάθησε να αποφύγει…

ΠΗΓΗ ANTINEWS

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

«Ψηλά το κεφάλι»... ένα χρόνο μετά!...

Βράδυ 4ης Οκτωβρίου, ένα χρόνο πριν. Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών με την απρόβλεπτα μεγάλη διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ είχε επισημοποιηθεί. Ο Καραμανλής ανακοινώνει ευθαρσώς ότι αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους, ανοίγει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού στη ΝΔ. Ακολουθούν οι δηλώσεις των φερόμενων ως πιθανότερων υποψηφίων. Τα ΜΜΕ έχοντας σχεδόν προδικάσει το αποτέλεσμα και τη σειρά κατάταξης των επίδοξων ηγετών, παρουσιάζουν πρώτα τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη, μετά του κ.Αβραμόπουλου και τελευταία του Α.Σαμαρά. Τέτοιου είδους δημόσιες κινήσεις κινούνται στα πλαίσια του κομφορμισμού και του πολιτικώς ορθού. Περιγραφή της κατάστασης και αναφορά στην προοπτική, που κατά τη γνώμη του καθενός δίνει η δική του υποψηφιότητα. Ακόμα όμως ηχεί στα αυτιά μου η φράση του Α. Σαμαρά, «ψηλά το κεφάλι». Αυτή η προτροπή, έμελλε από τις πολιτικές εξελίξεις, να αποτελεί την ύψιστη ανάγκη για την ανάταση της πολιτικής λειτουργίας, την υπέρβαση της κοινωνικής απογοήτευσης, την επαναφορά της ιδεολογικής επιχειρηματολογίας.

Ψηλά το κεφάλι... για τον μέσο Νεοδημοκράτη που αισθάνθηκε ταπεινωμένος από τη βαριά ήττα που υπέστη η παράταξη του, αλλά κυρίως τη ραγδαία ηθική απαξίωση από πολύ συγκεκριμένες συμπεριφορές και νοοτροπίες. Η ξεκάθαρη φωνή του Α. Σαμαρά δεν άφησε περιθώρια για ανακύκλωση τέτοιων ρυπαρών φαινομένων.

Ψηλά το κεφάλι... για τους πολίτες που έβλεπαν τις πολιτικές διεργασίες ως ανακύκλωση ενός δικτύου προσωπικών και κομματικών μηχανισμών που ελάχιστα περιθώρια ανάδειξης αφήνει στις κοινωνικές δυνάμεις. Ένα χρόνο μετά οι δομές του κόμματος αποκτούν πιο διαυγή όψη και η ανανέωση αρχίζει να αποκτά υπόσταση.

Ψηλά το κεφάλι... στην ιδεολογική συζήτηση, που συχνά η Κεντροδεξιά αντιμετώπιζε μέσα από φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος. Ανάδειξη των αξιών του σύγχρονου κοινωνικού φιλελευθερισμού, του επιτελικού, εποπτικού κράτους, των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων, της αποτελεσματικής αγοράς, της διάχυσης των ευκαιριών.

Ψηλά το κεφάλι... απέναντι στο συμβιβασμό με αδιέξοδες, πρόχειρα σχεδιασμένες πολιτικές που άκριτα αποδέχονται θεωρητικές επιλογές που δεν αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και δεν λαμβάνουν υπόψη τους την έλλειψη προοπτικής και τις γενικευμένες κοινωνικές επιπτώσεις.

Ψηλά το κεφάλι... στην απογοήτευση, την απελπισία, τον κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό. Η ελπίδα κερδίζεται, δεν δωρίζεται και η υπέρβαση των παθογενειών του μεταπολιτευτικού αναπτυξιακού μοντέλου, της κοινωνικής νοοτροπίας και της κρατικής διαχείρισης απαιτεί σύνεση, συνέπεια και αποδεδειγμένη διάθεση σύγκρουσης με το κατεστημένο. Αυτή την ελπίδα πρέσβευσε εξαρχής ο Α. Σαμαράς. Αυτή την ελπίδα έχει την υποχρέωση, να συνεχίσει να διεκδικεί δυναμικά ο καθένας από εμάς. Τους μαχητικούς πολίτες που έφεραν και την πρώτη μεγάλη πολιτική ανατροπή, ένα χρόνο πριν!


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ....

Πέθανε το απόγευμα της Κυριακής ο Γιώργος Φούντας, έπειτα από νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Η κηδεία του μεγάλου ηθοποιού θα τελεστεί στις 11 το πρωί της Τρίτης από το Α' νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Γιώργος Φούντας γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Έκανε την παρθενική του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1944 στην ταινία Χειροκροτήματα του Γ. Τζαβέλα, ενώ στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Νυφιάτικο Τραγούδι.

Έπαιξε δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη στο Ποτέ την Κυριακή του Ζιλ Ντασέν και τη Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, και εμφανίστηκε σε άλλες ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όπως η Μαγική Πόλη του Ν. Κούνδουρου και τα Κόκκινα Φανάρια του Β.Γεωργιάδη.

Βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τις χρονιές 1966 και 1967 για την ερμηνεία του στις ταινίες Με την Λάμψη στα Μάτια και Πυρετός στην Άσφαλτο.

Στην τηλεόραση έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1975 συμμετέχοντας στη μεταφορά του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται.

Ο Γιώργος Φούντας έπασχε τα τελευταία χρόνια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Άφησε πίσω του τη σύντροφο της ζωής του, χορεύτρια Χρυσούλα Ζώκα, και τον γιο του Πάνο.
 
ΠΗΓΗ in.gr 
 
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές του Γιώργου Φούντα, της Μελίνας Μερκούρη αλλά και του Ελληνικού κινηματογράφου διαχρονικά.....

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Γεώργιος Σουρής (Γράφτηκε γύρω στο 1890 και παραμένει επίκαιρο μέχρι σήμερα).

Ἀνθολογία τῆς Οἰκονομίας
συλλεγέντα καὶ ἀναρτηθέντα ἐπὶ τῇ πανηγυρικῇ ἐλεύσει τοῦ ΔΝΤ

Ποιὸς εἶδε κράτος λιγοστὸ σ᾿ ὅλη τὴ γῆ μοναδικό, ἑκατὸ νὰ ἐξοδεύῃ καὶ πενήντα νὰ μαζεύῃ; Νὰ τρέφῃ ὅλους τοὺς ἀργούς,νἄχῃ ἑπτὰ Πρωθυπουργούς,ταμεῖο δίχως χρήματα καὶ δόξης τόσα μνήματα; Νἄχῃ κλητῆρες γιὰ φρουρὰ καὶ νὰ σὲ κλέβουν φανερά, κι ἐνῷ αὐτοὶ σὲ κλέβουνε τὸν κλέφτη νὰ γυρεύουνε;

* * *

Κλέφτες φτωχοὶ καὶ ἄρχοντες μὲ ἅμαξες καὶ ἄτια, κλέφτες χωρὶς μία πῆχυ γῆ καὶ κλέφτες μὲ παλάτια, ὁ ἕνας κλέβει ὄρνιθες καὶ σκάφες γιὰ ψωμὶ ὁ ἄλλος τὸ ἔθνος σύσσωμο γιὰ πλούτη καὶ τιμή.

* * *

Ὅλα σ᾿ αὐτὴ τὴ γῆ μασκαρευτῆκαν ὀνείρατα, ἐλπίδες καὶ σκοποί, οἱ μοῦρες μας μουτσοῦνες ἐγινῆκαν δὲν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.

* * *

Ὁ Ἕλληνας δυὸ δίκαια ἀσκεῖ πανελευθέρως, συνέρχεσθαί τε καὶ οὐρεῖν εἰς ὅποιο θέλει μέρος.
 
* * *

Χαρὰ στοὺς χασομέρηδες! χαρὰ στοὺς ἀρλεκίνους!σκλάβος ξανάσκυψε ὁ ρωμιὸς καὶ δασκαλοκρατιέται.

* * *

Γι᾿ αὐτὸ τὸ κράτος, ποὺ τιμᾶ τὰ ξέστρωτα γαϊδούρια, σικτὶρ στὰ χρόνια τὰ παλιά, σικτὶρ καὶ στὰ καινούργια!

* * *

Καὶ τῶν σοφῶν οἱ λόγοι θαρρῶ πὼς εἶναι ψώρα, πιστὸς εἰς ὅ,τι λέγει κανένας δὲν ἐφάνη...αὐτὸς ὁ πλάνος κόσμος καὶ πάντοτε καὶ τώρα, δὲν κάνει ὅ,τι λέγει, δὲν λέγει ὅ,τι κάνει.

* * *

Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαῖο, ὕφος τοῦ γόη, ψευτομοιραῖο. Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης, λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης. Σπαθὶ ἀντίληψη, μυαλὸ ξεφτέρι, κάτι μισόμαθε κι ὅλα τὰ ξέρει. Κι ἀπὸ προσπάππου κι ἀπὸ παπποῦ συγχρόνως μποῦφος καὶ ἀλεποῦ.

* * *

Καὶ ψωμοτύρι καὶ γιὰ καφὲ τὸ «δὲ βαρυέσαι» κι «ὢχ ἀδερφέ». Ὡσὰν πολίτης, σκυφτὸς ραγιᾶς σὰν πιάσει πόστο: δερβεναγᾶς. Θέλει ἀκόμα -κι αὐτὸ εἶναι ὡραῖο-νὰ παριστάνει τὸν εὐρωπαῖο. Στὰ δυὸ φορώντας τὰ πόδια πού ῾χει στό ῾να λουστρίνι, στ᾿ ἄλλο τσαρούχι.

* * *

Δυστυχία σου Ἑλλάς, μὲ τὰ τέκνα ποὺ γεννᾶς. Ὦ Ελλάς, ἡρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

* * *

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...

Διαπίστωση έβδομη: Δεν ξεχνάμε ότι τα πάντα δεν είναι Οικονομία και η πολιτική μας δεν εξαντλείται στο Μνημόνιο, στην αντίθεσή μας με αυτό ή στην πρότασή μας για διέξοδο με Ανάπτυξη.
 
Άμεσα, τις επόμενες εβδομάδες, ανοίγουμε πιο συστηματικά τη βεντάλια της πολιτικής μας σε άλλα θέματα εξ ίσου σημαντικά και παγίως κρίσιμα: Σε θέματα όπως η ασφάλεια των πολιτών, όπως η κοινωνική κρίση με το μεταναστευτικό, σε θέματα Παιδείας, στο Περιβάλλον, στη Γεωργία, για την οποία –όπως γνωρίζετε- αρχίζει στην Ευρώπη η μεγάλη διαπραγμάτευση εν όψει αλλαγής της ΚΑΠ. Και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στα ανοιχτά εθνικά θέματα. 

Μπορεί σε αυτή την φάση το κρισιμότερο να είναι η Οικονομία, αλλά υποχρέωσή μας είναι να τα παρακολουθούμε όλα. Κι αυτό κάνουμε. 

Τώρα θα το κάνουμε ακόμα πιο έντονα. 

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μυστική διπλωματία γύρω από τα ελληνοτουρκικά κι ακόμα περισσότερες ανησυχητικές φήμες. Που αφορούν κυρίως το Αιγαίο… 

Τους προειδοποιήσαμε με κάθε αίσθημα ευθύνης να μη προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις, όταν η χώρα βρίσκεται σε αυτή την πρωτοφανή οικονομική κρίση. 

Απευθύνω σήμερα στον κ. Παπανδρέου, μια ακόμα προειδοποίηση: Να μην χρησιμοποιήσετε κ. Παπανδρέου την οικονομική κρίση ως «άλλοθι» για υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα! 

Και επ’ αυτού ζητούμε άμεση και πλήρη ενημέρωση. 

Τις τελευταίες μέρες, πληροφορηθήκαμε ότι, βιαστικά και ανεξήγητα, ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, χωρίς να αναλογίζεται ότι η πρωτοβουλία του αυτή ενισχύει το γεω-στρατηγικό ρόλο της γειτονικής χώρας, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων, σε μια στιγμή που είναι σε εξέλιξη σοβαρότατες διεργασίες που καθορίζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή μας.

Τους προειδοποιήσαμε ακόμα να μην παίζουν με το μεταναστευτικό. Και δικαιωθήκαμε. 

Τους προειδοποιήσαμε να μην παίζουν με τον εθνικό χαρακτήρα της Παιδείας που τον προβλέπει και το Σύνταγμα. Πώς θα ενσωματώσουμε τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών και θα τα κάνουμε συνειδητούς Έλληνες πολίτες όταν στα σχολεία μας ξεθωριάζει η εθνική γλώσσα, η εθνική ιστορία και η εθνική μνήμη; Σε ποια χώρα της Ευρώπης -να μας πουν- «αποχρωματίζουν» την Παιδεία τους από οποιοδήποτε εθνικό στοιχείο; 

Στη Γερμανία ομολογούν ότι η πολύ-πολιτισμικότητα δεν λειτούργησε, δε μπορεί να λειτουργήσει. Στη Γαλλία έφτιαξαν υπουργείο Μετανάστευσης και Εθνικής ταυτότητας. Στη Βρετανία επιστρέφουν εδώ και χρόνια - από τις κυβερνήσεις των Εργατικών ακόμα - στη «Βρετανικότητα». Κι εμείς έχουμε πρόβλημα να κάνουμε σημαία της Εκπαίδευσής μας την Ελληνικότητα! Που σημαίνει και ευρωπαϊκή συνείδηση αναγκαία και Οικουμενικότητα, επίσης αναγκαία… 

Όλα αυτά θα τα αναδείξουμε περισσότερο το αμέσως προσεχές διάστημα. 

Άλλωστε, όλα αυτά συνδέονται με την Οικονομική κρίση. 

Διότι μια χώρα που βρίσκεται σε αδιέξοδο, χάνει την αυτοπεποίθησή της, δηλαδή την πίστη στον εαυτό της και στο μέλλον της. Και τότε από την μια παραλύει κι από την άλλη γίνεται πιο ευάλωτη. 

Αντίθετα, μια κοινωνία που ανακάμπτει και βλέπει ελπίδα, και τις θυσίες τις αντέχει και τη δημιουργικότητά της σιγά-σιγά απελευθερώνει, και νέες ευκαιρίες αναζητά, και στα πόδια της στέκει καλύτερα, και συμμάχους βρίσκει ευκολότερα εκτός συνόρων, και τα συμφέροντά της τα υπερασπίζεται πιο αποφασιστικά. 

Την Ελλάδα πολλοί την προσέβαλαν και πολλοί την πλήγωσαν τα τελευταία χρόνια. Και εντός και εκτός συνόρων. Από μας εξαρτάται να την καταστήσουμε και πάλι σεβαστή όπως της αξίζει, όπως της αρμόζει, όπως της προσήκει. Αλλά για να το επιτύχουμε πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε χώρα, δεν είμαστε… «χώρος». Είμαστε λαός, δεν είμαστε… «πληθυσμός»!. Κι ότι πρέπει εμείς πρώτοι να πιστέψουμε στον εαυτό μας για να πιστέψουν κι άλλοι στα δίκαιά μας. 

Κάποιοι στο παρελθόν προσπαθούσαν να μας πείσουν –το θυμάστε- ότι το αλήστου μνήμης Σχέδιο Ανάν ήταν «μονόδρομος σωτηρίας» για την Κύπρο. Πήραν, τότε, την απάντηση που έπρεπε. 

Πώς τα έφερε η μοίρα και είναι οι ίδιοι που σπεύδουν σήμερα σε μια «συμμαχία προθύμων» γύρω από την πολιτική του Μνημονίου! 

Τυχαίο; Δεν νομίζω. 

Αλλά έτσι κι αλλιώς, ο Ελληνικός λαός είναι απέναντί τους. Και τα αδιέξοδά τους αρχίζουν να φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Κι όσο περνάει ο καιρός, από δω και στο εξής, θα φαίνονται ακόμα περισσότερο… 

100 Ημέρες πάλι, αλλά για τη… δόση μας ...

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη 

Κάποτε, κατά την προεκλογική του 2009 περίοδο, οι πρώτες εκατό ημέρες, παλιό σύνθημα στο οποίο είχε καταφύγει ο σημερινός πρωθυπουργός, κουβαλούσαν μέσα τους κάτι το ελπιδοφόρο – τουλάχιστον για όσους είχαν ξεχάσει τις προηγούμενες υποσχέσεις περί 100 πρώτων ημερών.

Σήμερα, οι 100 (κάθε φορά) ημέρες, σχετίζονται με την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και την επόμενη (4η) δόση του δανείου.

Κάποτε, ο κ. Παπανδρέου, όταν μιλούσε για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησής του, γέμιζε τον κόσμο υποσχέσεις για καλύτερες ημέρες, όπου όλα θα έβρισκαν τον δρόμο τους και η κρίση θα αντιμετωπιζόταν «με πέντε κινήσεις» -  σε κάποιες περιπτώσεις και με τρεις.

Σήμερα, οι 100 ημέρες που έχουμε μπροστά μας μέχρι τον επόμενο έλεγχο από τους επιτηρητές μας, προαναγγέλλονται ζοφερές και με αμφίβολα αποτελέσματα.

Χθες, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός προσπάθησε για άλλη μια φορά να υπενθυμίσει πως πρέπει να υπάρξει επιτέλους συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για όσα συνομολογήθηκαν με το μνημόνιο.

Ανέλαβε προσωπικά ο ίδιος, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον συντονισμό για την προώθηση των περίφημων διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει επιτέλους να αναληφθούν και σχετίζονται με την αναπτυξιακή προοπτική.

Κατά τα λοιπά, το υπουργικό συμβούλιο ασχολήθηκε με την αγροφυλακή, τους εργαζομένους της πρώην πυροσβεστικής και τους δασοπυροσβέστες.

Με λίγα λόγια, ζούμε σε ένα κράτος όπου τα υπουργικά συμβούλια διαδοχικών κυβερνήσεων, απασχολούνται με θέματα ήσσονος σημασίας, τα οποία όφειλαν να είχαν επιλυθεί προ πολλού και χωρίς να συνεδριάζει ολόκληρο υπουργικό συμβούλιο.

Και μέσα στην γενική σύγχυση, ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να κλέψει χρόνο από τον πολύτιμο του υπουργικού του συμβουλίου, για να επιτεθεί στον προκάτοχό του Κ. Καραμανλή!

Τον συνέκρινε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό και  κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι δεν πήρε μέτρα, δεν ανέλαβε το πολιτικό κόστος και οδήγησε την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Μα, αν θυμόμαστε καλά, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2009 ο κ. Παπανδρέου ζητούσε εκλογές «για να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2009, με συνέντευξη στο Ζάππειο, ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο του 2010 δεν θα ψήφιζε για την επανεκλογή του κ. Παπούλια, προκειμένου να προκληθούν εκλογές και να του δοθεί η ευκαιρία να σώσει τη χώρα.

Πρότεινε μάλιστα την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με δέσμευση για συναινετική εκλογή Προέδρου το 2010. Και για τον σκοπό αυτό (τις εκλογές) είχε επισκεφθεί και τον κ. Παπούλια.

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, από το βήμα της Βουλής, είχε δηλώσει ότι η τότε κυβέρνηση είχε απολέσει την εμπιστοσύνη του λαού, ενώ από τον Μάρτιο του 2008 είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό (που μετά το «έλυσε» με τον ίδιο τρόπο).

Όταν μάλιστα, την άνοιξη του 2009 ανέβασε τους τόνους για εκλογές, είχε δηλώσει: «Τώρα είναι για μένα η μεγάλη στιγμή να κριθώ από τον λαό και τις γενιές που θάλθουν, να βρεθώ αντιμέτωπος με την Ιστορία, να αναμετρηθώ με μεγάλους στόχους και βάζω τον πήχη πολύ ψηλά».

Τον Ιούνιο του 2009, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Θέμα», δήλωσε και πάλι ότι θα προκαλούσε εκλογές τον Μάρτιο του 2010 και δήλωνε: «Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε το αξίωμα και το πρόσωπο του Προέδρου είναι η εκλογή του να γίνει από ένα κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή».

Τέλος,  αυτή η διαρκής μουρμούρα για τον προκάτοχό του και την προηγούμενη κυβέρνηση,  καθιστά τον κ. Παπανδρέου ανακόλουθο ακόμη και σε σχέση με όσα έλεγε γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα.

Στην «Ημερησία» της 12-13 Σεπτεμβρίου 2009, υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Έτσι θα κυβερνήσω», ο κ. Παπανδρέου δήλωνε: «Εγώ δεν είμαι Καραμανλής, αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όχι στο άλλοθι της καμένης γης».

Για να μην μιλήσουμε και για την τελευταία προεκλογική συνέντευξή του (Τα Νέα, 3-4 Οκτωβρίου 2009), όταν δήλωνε:  «Θα κινηθούμε γρήγορα για να δείξουμε την αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης – με ως ένα από τα πρώτα μέτρα την άμεση θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης των αποφάσεων υπουργών στο Διαδίκτυο». «Οι πόροι θα βρεθούν από την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης που γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια». «Ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε, έχουμε συγκροτημένο σχέδιο και ισχυρά επιχειρήματα». «Οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν. Ξέρουμε καλά – και το ξέρει και η αγορά – πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τα επίσημα στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως η προσπάθεια θα είναι αναγκαστικά μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια».

Πιθανόν γι’ αυτό να χρειάζεται κάθε φορά… καινούργιες 100 ημέρες!

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Ή ΔΕΚΑΝΙΚΙ;;;...

Τις τελευταίες ημέρες πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν στήσει στον τοίχο τον Σαμαρά και τον πυροβολούν ασταμάτητα.

Ευλόγως λοιπόν αναρωτιέται κανείς τι έπαθαν ξαφνικά και του κάνουν τέτοιο πόλεμο.

Η απάντηση είναι απλή!

Είδαν τι έγινε στις εκλογές...
είδαν ότι ο κόσμος άρχισε να ξυπνάει...
είδαν ότι περνάει η άποψη ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος....
είδαν ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να τον ακούει με μεγαλύτερη προσοχή....

.....και τον χτυπάνε γιατί κάνει αυτό που πρέπει:
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ!

Κοντεύει να γίνει ποινικό αδίκημα η μη σύμπραξη με την κυβέρνηση.

Όποιος δεν συμφωνεί.. στην πυρά!

Το ΚΚΕ είναι κάτι το δικό του, άρα εκτός συναγωνισμού!
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε... τεμαχίστηκε!
Η ΝΔ διαφώνησε... τεμαχίστηκε!
Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Αρκετά πετυχημένα η κυβέρνηση και οι πάτρωνες  της περνάνε το μήνυμα....
ΠΡΕΠΕΙ όλοι να συμφωνούν μαζί μου,
ΠΡΕΠΕΙ όλοι να αναγνωρίζουν την “ευκαιρία”/”ευτυχία” του μνημονίου,
ΠΡΕΠΕΙ όλοι να συμπλέουν με την κυβέρνηση και κανένας να μην κάνει αντιπολίτευση.
Όποιος δεν συμφωνεί δεν είναι πατριώτης.
Και άλλα τέτοια ευτράπελα!

Και λέω “αρκετά πετυχημένα” γιατί υπάρχουν ακόμα στο πολιτικό σκηνικό και δεν τους έχουμε πάρει με τις πέτρες!

Βέβαια, αλλιώς μοστράρονται στο εξωτερικό λέγοντας “είμαστε εμείς και το ΛΑΟΣ” και αλλιώς λέγοντας “είμαστε εμείς, το ΛΑΟΣ, το ΔΗΣΥ και η Δημοκρατική Αριστερά”!

Όποιος το ακούει και δεν ξέρει τα της Ελλάδας νομίζει ότι όλη η χώρα τους στηρίζει. Όλη η χώρα συμφωνεί με το μνημόνιο και δέχεται τα μέτρα αδιαμαρτύρητα οπότε άνετα μπορούμε να τους βάλουμε κι άλλα!

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι έξω (πιθανόν και οι μέσα!) είναι ότι την ίδια στιγμή που συζητάνε για απολύσεις... προσλαμβάνουν συμβασιούχους στην ΕΡΤ!

Την ίδια στιγμή που συζητάνε για περικοπές και λιτότητα στο κράτος... η Μπιρμπίλη “δανείζει” 500.000 ευρώ στην ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ επιπλέον των 800.000 ευρώ της κρατικής επιχορήγησης!

Ένας θεός ξέρει τι άλλο συμβαίνει και δεν το μαθαίνουμε.... αλλά το πληρώνουμε!
Αυτό είναι ... κουτοπονηριές (αν και υπάρχει και άλλος χαρακτηρισμός!)

Ξέρουν ότι δεν υπάρχει σοβαρότητα στην κυβέρνησή τους.
Ξέρουν ότι δεν υπάρχει συνεννόηση, πόσο μάλλον συμφωνία, μεταξύ τους.
Ξέρουν ότι είναι “παιδική χαρά”.

Πρέπει λοιπόν να πατάξουν κάθε άλλη άποψη για να μην φανεί η αδυναμία τους και η ανικανότητά τους να κυβερνήσουν!

Η ΝΔ ψηφίζεται από τον λαό για να γίνει κυβέρνηση ή, στην χειρότερη περίπτωση,  αντιπολίτευση. Όχι δεκανίκι της όποιας κυβέρνησης.
Αυτά τα ονειρεύονται άλλοι!

Η ΝΔ επιβάλλεται να κάνει αντιπολίτευση και μάλιστα ακόμα πιο δυναμικά!

Αυτό ζητάει ο κόσμος της.
Αυτό θα την κάνει να ξεχωρίσει.
Αυτό ΠΡΕΠΕΙ να κάνει... ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ!

Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν ακόμα πιο σοβαρή, ελεγκτική και μαχητική αντιπολίτευση.

Καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να “παίζει” μόνη της, με την σύμπραξη όλων... ασύδοτα!
Απλή κοινή λογική....

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΤΩΝΗ, ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ....

Πάει και ο Αυγενάκης!
Τι είχαμε, τι χάσαμε;

Δεν αναρωτιέμαι πως μπορεί κάποιος να βρίσκεται στις τάξεις ενός κόμματος ενώ “ιδεολογικά” ανήκει σε κάποιο άλλο.
Θεωρώ απλά ότι έτσι φαίνεται το πολιτικό και ηθικό ποιόν του ανδρός.

Δεν αναρωτιέμαι πως μπορεί η Μπακογιάννη να αφήνει “δικούς της”  υπό την σκέπη της ΝΔ και δεν τρέχει να τους μαζέψει.
Θεωρώ απλά ότι έτσι φαίνεται το πολιτικό και ηθικό ποιόν της γυναικός.

Αναρωτιέμαι όμως τι θα κάνει η ΝΔ.

Τι θα γίνει τώρα Αντώνη;

Θα τους αφήνουμε έναν-έναν να φεύγουν “ηρωικά πεσόντες” και αφού έχουν κάνει ζημιά με την “εντυπωσιακή” έξοδό τους;

Αυτά θα έχουμε όποτε κάνουμε πως σηκώνουμε κεφάλι;

Λες ότι δεν θα συνεργαστείς με την κυβέρνηση... τσουπ πετάγεται ο ένας!

Αύριο μπορεί (μακάρι!) να πεις ότι δεν θα πας σε συνάντηση με τον Παπανδρέου... τσουπ θα πεταχτεί άλλος!

Αν ξεκινήσεις να δίνεις και συνεντεύξεις (όπως θεωρώ ότι έπρεπε ήδη να είχες κάνει!) θα πετάγονται ένας την εβδομάδα!

Είναι δουλειά αυτή;
Κάθε λίγο και λιγάκι να απολογούμαστε γιατί διώξαμε κάποιον ο οποίος δεν ήθελε ούτως ή άλλως να είναι στη ΝΔ;

Κάνε μία γενναία κίνηση.
Δεν ξέρω τα τυπικά και τα οργανωτικά του κόμματος.
Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να τους ξεφορτωθούμε με τη μία και άμεσα.

Ξέρω ότι κάνουν κακό στην παράταξη και όσο τους αφήνουμε θα συνεχίζουν.

Θες παραδείγματα;

Να σου πω για το ότι  "οπαδός" της ΝΔ στα Χανιά προεκλογικά μοίραζε σε φίλους και γνωστούς ψηφοδέλτια του... Γιαννουλάκη!

Να σου πω ότι μέσω των ανθρώπων τους που ακόμα υπάρχουν στις ΝΟΔΕ έχουν "βάλει χέρι" στις λίστες των μελών και μας έχουν ταράξει στα μηνύματα και τα τηλεφωνήματα;

Με λίγα λόγια, να σου πω ότι πριν λειτουργήσει ακόμα το “κίνημα” είχε ήδη στελέχη, πελατολόγιο, κλπ, ακόμα και εισιτήρια!!!

Αντώνη, επείγει το ξεκαθάρισμα!
Επείγει η εμφάνισή σου στα ΜΜΕ!
Επείγει η έξοδος και των υπολοίπων, “μεγάλων” ή “μικρών”!

Ακούγεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απλώς θα θελήσει να απέχει από τις επόμενες εκλογές και μετά μάλλον θα ακολουθήσει το οικογενειακό ρεύμα.
Μην πάει και στα τυφλά! Να δει  τα πρώτα αποτελέσματα πρώτα ο άνθρωπος!

Προσωπικά, θα εντυπωσιαστώ.
Δεν μας έχουν συνηθίσει οι Μητσοτάκηδες να απέχουν εθελοντικά από εκλογικές αναμετρήσεις!

Αυτός όμως είναι “ένας με τ' όνομα”.
Οι υπόλοιποι;
Η Παπαδημητρίου;
Ο Γιαννόπουλος;
Και όσοι άλλοι;

Μην ανησυχείς για τις αποχωρήσεις.
Υπάρχει νέο και ικανό δυναμικό για να τους αντικαταστήσει.
Υπάρχουν άνθρωποι που τόσα χρόνια μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις με το “κατεστημένο” του κόμματος και τώρα μπορούν επιτέλους να δείξουν την αξία τους.

Κάνε το γενναίο βήμα Αντώνη και θα μας βρεις όλους στο πλάι σου.

Απλή κοινή λογική...

Εμφύλιος στο επιτελείο στρατηγικής της κυβέρνησης...

Τσακωμοί στην ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού

Ποιοι προωθούν την Κυβερνητική Επιτροπή και ποιοι δεν τη θέλουν
 

Σε λεπτή γραμμή ισορρόπησαν τα στελέχη της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού τα οποία συνεδριάζουν καθημερινά στο γραφείο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, όπου βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών. Λίγο έλειψε να διαλυθούν, αφού στην ουσία δεν υπάρχει κοινός βηματισμός αυτών που συμμετέχουν και αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν ευνοϊκό για το ΠΑΣΟΚ, θα είχε ξεσπάσει ανοικτός πόλεμος. Όχι πως τώρα δεν μαίνεται, υπόγεια όμως... 
 
Είχαν ήδη εμφανιστεί διαφωνίες πριν από τις εκλογές. Άλλος διαφωνούσε για τα πρόσωπα που επελέγησαν ως υποψήφιοι, άλλος για τη στρατηγική και το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, άλλος γιατί εμφανίζεται λιγότερο ή περισσότερο στην τηλεόραση, και άλλος επιχειρούσε να κερδίσει την εύνοια του Παπανδρέου. Τα φαινόμενα αυτά κορυφώθηκαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν φτάσει στα όριά τους αλλά έκαναν υπομονή. Περίμεναν να ολοκληρωθούν οι εκλογές και μετά να δουν τι θα κάνουν. Πάντως να παραμείνουν με σταυρωμένα τα χέρια δεν υπάρχει περίπτωση, καθώς όσα έζησαν, όπως λένε, αυτές τις 15 ημέρες ήταν το αποκορύφωμα της υποκρισίας και του παρασκηνίου... 
 
Το βράδυ των εκλογών, όταν το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να πηδήσει από τον 15ο όροφο και να κρατηθεί όρθιο, αφού είναι θέμα ερμηνείας τα εκλογικά ποσοστά που κέρδισε στις εκλογές, άρχισαν και οι πρώτες συζητήσεις για το μέλλον της ομάδας που συνέστησε ο Παπανδρέου και μετέχουν οι άμεσοι συνεργάτες του. Με την εμπειρία των προηγούμενων ημερών, μερικοί θεωρούν πλέον ότι η συγκεκριμένη ομάδα είναι ετερόκλητη. Όσοι μετέχουν δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι κάθε φορά που συνεδριάζουν δεν λέγονται τα πράγματα ως έχουν, αλλά με υπονοούμενα και με συζητήσεις... κάτω από το τραπέζι, χωρίς να είναι γνωστός σε όλα τα μέλη της ο συνολικός σχεδιασμός. Χωρισμένοι σε ομάδες, που τα μέλη τους δεν τολμούν να πούνε την άποψή τους όταν είναι μπροστά κάποιοι άλλοι, και πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουν ότι την επόμενη ημέρα θα τα διαβάσουν στις εφημερίδες από τους γνωστούς διαρροείς που κάθε φορά προβάλλουν τον εαυτό τους όταν κερδίζει το ΠΑΣΟΚ και «δίνουν» τους άλλους όταν χάνει...
 
Η κατάσταση, όπως λένε ορισμένοι της ομάδας στρατηγικής, δεν πάει άλλο. Οι διαφωνίες είναι καθημερινές, οι ενστάσεις και τα πισώπλατα μαχαιρώματα στο ημερήσιο πρόγραμμα από άλλους που αισθάνονται περίπου σαν Καίσαρες. Και τώρα βλέποντας ότι τα εκλογικά αποτελέσματα τους βοηθούν, ρίχνονται στην αντεπίθεση για να... κατασπαράξουν τους... συντρόφους τους. Η ομάδα στρατηγικής και σχεδιασμού δεν έχει πολύ μέλλον αν συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα. Στη θέση της θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα άλλο όργανο που θα έχει την εποπτεία του συντονισμού της κυβέρνησης ώστε να μη ζήσουν στιγμές σαν και αυτές που έχουν περάσει. Όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την ομάδα, που δεν έχει πλέον καμία συνοχή μεταξύ της, προκρίνουν τη δημιουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία θα μετέχουν όχι μόνο οι στενοί συνεργάτες του Παπανδρέου, αλλά και τ' άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Έτσι θα γίνεται καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου, θα λαμβάνονται αποφάσεις συγκεκριμένες, και όχι αόριστες, θα μοιράζονται οι ευθύνες σε όλους. Μόνο έτσι, υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του σεναρίου αυτού, θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να λειτουργήσει ομαλά στις συνθήκες που επικρατούν. Η δημιουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής φαίνεται πως είναι αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης. Μέχρι στιγμής πάντως γίνεται ορατό ότι θα ήταν εμπόδιο στα σχέδια εκείνων που δεν θέλουν να ανακατεύονται στα πόδια τους άλλα στελέχη για να αισθάνονται προνομιούχοι συνομιλητές του πρωθυπουργού. 

Στην ουσία, με την αναβολή της σύστασης Κυβερνητικής Επιτροπής εντείνονται οι διαφωνίες στην ομάδα στρατηγικής, αφού οι μισοί από τους συνεργάτες του Παπανδρέου δεν μιλούν στους άλλους μισούς και όλοι τους έχουν έρθει αντιμέτωποι με το σύνολο σχεδόν των υπουργών, ενώ πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αργά ή γρήγορα θα βρεθεί εκτεθειμένος απέναντι στο σύνολο των βουλευτών και των υπουργών του, με την πρώτη κακοτυχία ή σε μια πολιτική κρίση, που απ' ό,τι φαίνεται μπροστά μας θα βρούμε πολλές. Και τότε ακόμη και οι υπέρμαχοι της ομάδας αυτής θα είναι οι πρώτοι που θα τον επικρίνουν. 
Αν δεν το κάνουν ήδη!
ΠΗΓΗ ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Καμία δυνατότητα συνεργασίας...

- Mπορεί, να υπάρξει συνεννόηση, τουλάχιστον ανάμεσα σ' εσάς και τον κ. Παπανδρέου για επώδυνες αλλά αναγκαίες αλλαγές στην Παιδεία, στη διοίκηση των ΔΕΚΟ, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς κ.λπ; Θα καθίσετε μαζί του σ' ένα τραπέζι;

- Εχω ήδη «καθίσει στο τραπέζι» περισσότερες από μία φορές. Ας μην κρυβόμαστε. Κάθε συνεννόηση προϋποθέτει και ορισμένα ελάχιστα. Τα οποία σήμερα δεν τα βλέπω. Εκτός αν ως «συνεννόηση» η κυβέρνηση εννοεί την προσχώρησή μας στις δικές τις θέσεις. Κι αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει…

- Είστε παλιοί φίλοι με τον κ. Παπανδρέου. Μιλάτε ποτέ για κρίσιμα θέματα χωρίς να το ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι; Στράβωσε κάτι σ' αυτήν τη σχέση;

- Δεν υπάρχουν «μυστικές συναντήσεις» όπως υπονοεί το ερώτημά σας. Και δεν έχει αλλάξει κάτι στην προσωπική μας σχέση. Και οι δύο ξέρουμε ότι άλλο προσωπικές σχέσεις κι άλλο πολιτική.

- Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με τις εξεταστικές επιτροπές ώστε να βοηθηθεί η συναίνεση αλλά να μην υπάρξει οσμή συγκάλυψης και πολιτικής ομερτά;

- Δεν συνδέσαμε ποτέ τις εξεταστικές με τη συναίνεση. Εμείς πρώτοι είπαμε «όλα στο φως». Αλλά όταν υπάρχουν παραπομπές πολιτικών προσώπων χωρίς ενδείξεις σκανδάλου, χωρίς βλάβη του Δημοσίου και χωρίς το παραμικρό στοιχείο για τη ροή πολιτικού χρήματος, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Εμείς τέτοιες «ομηρίες» δεν δεχόμαστε! Και εν πάση περιπτώσει, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όποιον επιδιώκει αλλαγή οικονομικής πολιτικής, για να  βγούμε από την κρίση με ανάπτυξη. Αλλά με όσους αποδέχονται τα αδιέξοδα του Μνημονίου δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας.

- Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα βγάλει πέρα το σισύφειο έργο που απορρέει από το Μνημόνιο ή θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις;

- Ακριβώς όπως το είπατε, «σισύφειο». Που σημαίνει μάταιο. Ετσι ακριβώς είναι, χωρίς ελπίδα. Το Μνημόνιο δεν «περπατάει». Αυτό σχεδόν ομολογείται πλέον. Από 'κει κι ύστερα, θα δούμε…

- Γιατί αποκλείετε τον μεγάλο συνασπισμό με τεχνοκράτες σε κρίσιμα πόστα, αν τα πράγματα χειροτερεύσουν;

- Πρώτον, γιατί το πολιτικό σύστημα θα αναγεννηθεί με το να αναλάβει τις ευθύνες του. Οχι με το να τις απεμπολήσει! Δεύτερον, διότι οι τεχνοκράτες είναι χρήσιμοι να λένε τη γνώμη τους, αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη και κάποιος πρέπει να κάνει τη σύνθεση. Και κάποιος πρέπει να παίρνει και την ευθύνη. Αυτό είναι δουλειά του πολιτικού.

- Πιστεύετε ότι η επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων είναι αναπόφευκτη; Η αναδιάρθρωση; Αποκλείετε την έξοδο από το ευρώ;

- Προσπαθούμε να αποφύγουμε, να αποτρέψουμε και το ένα και το άλλο. Και βασική αντίθεσή μας με το Μνημόνιο είναι ότι οδηγεί και στο ένα και στο άλλο με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει την κρίση ελλειμμάτων-υπερδανεισμού με άμεση ανάκαμψη, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και αλλαγή του αναπτυξιακού της μοντέλου. Αν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, δεν χρειάζεται ούτε «αναδιάρθρωση» ούτε θα τεθεί ζήτημα για το ευρώ. Αν συνεχίσει στο ίδιο αδιέξοδο, τότε σύντομα θα συνειδητοποιήσουν όλοι ότι αυτό που εμφανίστηκε ως «σωτηρία» ήταν καταστροφή.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ :

Αντώνη, μην πας σε συνάντηση με τον Παπανδρέου!

Ότι και να πεις θα το περάσουν για σύμπνοια και συνεπώς συνενοχή!

Δώσε συνεντεύξεις στην τηλεόραση και πες ξεκάθαρα τις απόψεις και τις λύσεις που προτείνει το κόμμα.

Απλή κοινή λογική...

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ούτε στην Ουγκάντα δεν συμβαίνουν αυτά!...

Γράφει ο Δημήτρης Ρίζος

ΑΝ δεν είχα στα χέρια μου όλα τα επίσημα δικαστικά έγγραφα, δεν θα πίστευα με τίποτα την παρακάτω ιστορία…
…Και όμως, είναι πέρα για πέρα αληθινή!..
***
ΣΤΙΣ δημοτικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2006, τον Δήμο Επιδαύρου διεκδικούσαν οι συνδυασμοί «Δυνατή Επίδαυρος» με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Λιμνιάτη και ο συνδυασμός «Οραμα Ανάπτυξης» με επικεφαλής τον Νικόλαο Γεώργα.
Για να μη σας ταλαιπωρώ με λεπτομέρειες, ο συνδυασμός του Νικ. Γεώργα κρίθηκε ως μη νομότυπος και σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις ακυρώθηκαν οι εκλογές στην Επίδαυρο και αποφασίστηκε να επαναληφθούν…
***
ΕΤΣΙ, από τις 25.10.2006, οπότε άρχισαν οι δικαστικές αντιδικίες (ενστάσεις επί ενστάσεων κ.λπ.), φθάσαμε αισίως στις… 15 Νοεμβρίου 2010! Οπου το Δικαστήριο αποφάσισε (ύστερα από… 4 χρόνια!) τη διενέργεια επαναληπτικών εκλογών στην Επίδαυρο, την 5η Δεκεμβρίου 2010!!!
Το φαντάζεσθε; Εκλογές για τους συνδυασμούς του 2006, και μετά τις εκλογές που έγιναν πρόσφατα, το 2010!!!
***
ΠΡΟΣΕΞΤΕ τώρα τις απίστευτες φαιδρότητες που ακολουθούν:
Ο δήμαρχος που θα εκλεγεί στις 5 Δεκεμβρίου θα ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2010! Διότι τότε αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή, που εκλέχτηκε από τις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010!..
…Για 25 μέρες δηλαδή!..
***
ΚΑΙ η σοβαρότερη πλευρά της γελοίας αυτής υπόθεσης:
Οσες και όποιες αποφάσεις λήφθηκαν στον Δήμο Επιδαύρου από τον Οκτώβρη του 2006 μέχρι σήμερα είναι όλες παράνομες, αφού παράνομη ήταν η θητεία και του δημάρχου!
Φαντάζεσθε τώρα το χάος που τους περιμένει; Συμβάσεις θα ακυρωθούν, δημοπρασίες για έργα (που έγιναν) θα πρέπει να επαναληφθούν (!), οικονομικές παροχές που εγκρίθηκαν είναι κι αυτές παράνομες κ.λπ. κ.λπ.
Ολ’ αυτά τα παράλογα έως γελοία πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσαν να συμβούν ακόμα και στην τριτοκοσμική Ουγκάντα;
Εδώ όμως είναι Ελλάδα!.. Της Ευρώπης ρε!..

ΠΗΓΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ 

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Αυτή, κ. Μπουτάρη, είναι η αλήθεια της Γενοκτονίας...

Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον την συνέντευξη του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στην «Ελευθεροτυπία» και στον Άρη Χατζηγεωργίου. Πρόκειται αναμφίβολα για μεγάλη επιτυχία του συναδέλφου.

Παραβλέπω την υποτιμητική και αλαζονική χρήση των ονομάτων συνανθρώπων του (Ψωμιάδηδες, Παπαγεωργόπουλοι).

Παραβλέπω την μαγκιά του τύπου «παπά, ξύρισε τα γένια και κάνε κόμμα αγόρι μου», όταν μιλά για τον Μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος έχει δικαίωμα ως Έλλην πολίτης να λέει την γνώμη του.

Παραβλέπω την άγνοιά του σε θέματα ορκωμοσίας, καθώς αυτά είναι λυμένα – οι χριστιανοί δίνουν τον χριστιανικό όρκο, οι μουσουλμάνοι τον μουσουλμανικό, οι εβραίοι τον εβραϊκό – από το ίδιο το Σύνταγμα, που κατοχυρώνει τις αναγνωρισμένες θρησκείες.

Παραβλέπω τις αγοραίες εκφράσεις του τύπου «χώνουμε τα ωραία μας λεφτά» και «φάε τον Παπαγεωργόπουλο στην μάπα».

Αυτά αφορούν τον ίδιο, την αγωγή του και τους ψηφοφόρους του.

Δεν μπορώ, όμως, να παραβλέψω την σαφή πρόθεσή του να διαγράψει την Ιστορία και να προσβάλει την μνήμη των νεκρών της γενοκτονίας. Στη συνέντευξή του ο κ. Μπουτάρης υποστηρίζει ότι σκοπεύει να τοποθετήσει μνημείο για την «Επανάσταση των Νεοτούρκων» στην Πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης!

Κατηγορεί μάλιστα όλους τους υπολοίπους ότι δεν διαβάζουν Ιστορία! Μάλλον ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Ο ίδιος δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Ιστορία. Ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι Νεότουρκοί του υπήρξαν οι σφαγείς του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού.

Καμία σχέση δεν έχει το γεγονός ότι «αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν εδώ» και καλό είναι «να έρχονται να προσκυνάνε τα πατρογονικά τους και να μας τα χώνουν».

Δεν πρόκειται - να το βάλει καλά στο μυαλό του ο κ. Μπουτάρης - να δεχθούμε ξεπούλημα του αίματος των προγόνων μας. Να βρει άλλους τρόπους «να του τα χώνουν».

Πριν από δύο χρόνια, με αφορμή την υπόθεση του βιβλίου της έκτης Δημοτικού, είχα γράψει το ακόλουθο άρθρο. Το αφιερώνω σε όσους με ελαφρότητα αντιμετωπίζουν όσα λέει σήμερα ο κ. Μπουτάρης – και σε όσους τον βοήθησαν και τον έφεραν στη θέση να τα λέει:

Η ιστορία της γιαγιάς από τον Πόντο

Αν είναι να στοιχειώσει το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, καλύτερα να στοιχειώσουν οι – αληθινές - ιστορίες της γιαγιάς μου. Ήταν κάποτε μια αρχοντοπούλα του Πόντου. Σαν έβγαινε βόλτα στα παρχάρια πάνω στο άσπρο της άλογο, το κεφάλι της βάραινε από τα χρυσά φλουριά που φορούσε στεφάνι. Παντρεύτηκε, γέννησε τέσσερα παιδιά, έζησε λίγα ευτυχισμένα χρόνια. Μετά ήλθε η καταστροφή. Ο πρώτος της άντρας σκοτώθηκε στο μέτωπο. Πέταξε τα φλουριά από το κεφάλι, μπήκε μπροστά για να σώσει ό,τι της απέμεινε.

Δεν τα κατάφερε. Είδε να εκτελούνται μπροστά στα μάτια της τα τρία της αδέλφια. Σπάραξε, αλλά προσπάθησε να σώσει τα παιδιά της. Και πάλι δεν τα κατάφερε. Τα έχανε ένα- ένα στην μακριά πορεία ως το λιμάνι του «συνωστισμού» - ελάτε τώρα μια λέξη είναι, τόσο πολύ σας πείραξε; Το πιο μικρό δάγκωσε το βυζί της και άφησε την τελευταία του πνοή. Το πιο μεγάλο, ένα κοριτσάκι δώδεκα χρονών, κατόρθωσε να μπει μαζί της στο καράβι της σωτηρίας. Το τύλιξε με το πανωφόρι της σε μια γωνιά του πλοίου και πήγε να βρει λίγη σούπα από το συσσίτιο. Όταν γύρισε, ούρλιαξε. Ψέκαζαν για πανούκλα, δεν το είδαν το παιδί έτσι όπως ήταν κουκουλωμένο και ζαρωμένο. Το κοριτσάκι πέθανε από ασφυξία. Η θάλασσα έγινε ο υγρός του τάφος.

ρέθηκε ολομόναχη στον Πειραιά. Ταξίδεψε ως την Κέρκυρα για να βρει την αδελφή της. Αργότερα ξαναπαντρεύτηκε – έναν πρόσφυγα, παλιό εργάτη στα κτήματά της. Έφερε στον κόσμο δυο κόρες, τις ανάστησε σε μια παράγκα στο Κερατσίνι. Δούλεψαν όλοι μαζί σκληρά, άντεξαν στις κακουχίες της Κατοχής, αποταμίευσαν, απέκτησαν ένα οικόπεδο και έχτισαν ένα σπίτι στα σύνορα Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.

Άντεξαν, γιατί έμειναν ενωμένοι. Άντεξαν επειδή δεν ξέχασαν. Η οικογένεια μεγάλωσε με τις ιστορίες του παππού και τις προσευχές της γιαγιάς. Είχε το δικό της δωμάτιο με τους τοίχους γεμάτους εικόνες. Δεν ξανάφαγε κρέας από το 1922. Ήταν το τάμα της, μια από τις πολλές δοκιμασίες που επέβαλε στο ταλαιπωρημένο σαρκίο της για να ξορκίσει την καταστροφή.

Αυτή ήταν η γιαγιά μου η Σοφία. Αυτήν την Ιστορία δίδαξε στις κόρες και στα εγγόνια της. Αυτήν διδάξαμε αργότερα κι’ εμείς στα δισέγγονά της. Προχωράμε μπροστά, αλλά δεν ξεχνάμε. Μας κρατά ενωμένους η αλήθεια της Γενοκτονίας.
 

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ...

Τα αποτελέσματα των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής με την διπλή ήττα για την Μπακογιάννη (τριπλή μαζί με τον Γιαννουλάκη της πρώτης Κυριακής) έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα Χανιά.

Εν όψει λοιπόν της ερχόμενης Κυριακής 21/11 και της ίδρυσης του νέου κόμματος υπάρχει μία υπερκινητικότητα των οπαδών-φίλων της προς άγραν κόσμου.

Βέβαια τίθεται το ερώτημα “άμα έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς;”.

Όταν οι “φίλοι” σου στα Χανιά ενοχλούν συνεχώς με τηλεφωνήματα και μηνύματα, αλλά φτάνουν και στο σημείο ωμού εκβιασμού και απειλών κατά της ζωής ατόμων που κάποτε στήριζαν τον Μητσοτάκη και σήμερα αρνούνται να συμπράξουν στο νέο κόμμα... γελοιοποιούνται και αυτοί και εσύ και δημιουργείς  περισσότερες αντιπάθειες από φιλίες... Αλλά πάλι...δική σου επιλογή!

Υπάρχει πάντως μία διάχυτη ανησυχία στην πόλη.

Κυκλοφορούν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, εισιτήρια αεροπλάνων και πλοίων (με τρένο ή αυτοκίνητο δεν γίνεται η διαδρομή Χανιά-Αθήνα!) Χανιωτών και μη που θα παραστούν στην περιβόητη πλέον ίδρυση του κόμματος της Μπακογιάννη.

Ευλόγως νομίζω, αναρωτήθηκα που πάνε και γιατί.

Ομολογώ την άγνοιά μου ως προς την διαδικασία ίδρυσης ενός κόμματος.
Στο κάτω-κάτω όταν ιδρύθηκε η ΝΔ ήμουν περίπου 8 ετών οπότε δεν εκλήθην να εκφέρω άποψη!

Ομολογώντας λοιπόν την έλλειψη γνώσεών μου περί αυτού έπιασα κουβέντα με φίλο (έναν από τους τόσους!!!) που μου τηλεφώνησε για να με πείσει να παραστώ στην ίδρυση.

Πρώτα απ' όλα τον ρώτησα γιατί πάει στην Αθήνα όπου με προφανή απαξίωση ως προς την άγνοιά μου μου δήλωσε με στόμφο ότι θα είναι από τα ιδρυτικά στελέχη “με βούλα και σφραγίδα” και το ίδιο πρέπει να κάνω και εγώ.

Στην ερώτησή μου για το εάν και κατά πόσον έχει λάβει γνώση του περιεχομένου της  ιδρυτικής διακήρυξης, η απάντηση ήταν αποστομωτική:
“Τι σημασία έχει; Είμαστε φίλοι με την “Ντόρα” και την στηρίζω”!!!

Μου πήρε λίγο για να συνέλθω μια και τον θεωρούσα σκεπτόμενο άνθρωπο (μέχρι τώρα!) αλλά μετά με άκουσε για τα καλά.... μέχρι να μου το κλείσει κατάμουτρα!

Ρώτησα πότε βγήκε με την “Ντόρα” βράδυ για ποτό και κουβεντούλα.
Μετά την προφανή απάντησή του τον ρώτησα γιατί λοιπόν η “Ντόρα” είναι καλύτερη φίλη του από εμένα και την ακούει/στηρίζει ενώ με εμένα έχει βγει πολλές φορές αλλά δεν ακούει/ακολουθεί αυτά που εγώ λέω!
Το προσπέρασε μουρμουρίζοντας κάτι περί πολιτικής κλπ.

Ρώτησα να με ενημερώσει για τις απόψεις του νέου κόμματος της “φίλης” του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής πχ. Σκοπιανό, Αιγαίο, Κυπριακό και σχέδιο Ανάν γιατί θυμάμαι κάτι βραδιές που βρίζαμε μαζί....

Ρώτησα τι πρεσβεύει το νέο κόμμα για το μνημόνιο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ ή την Ρωσία.

Ρώτησα τι αναπτυξιακούς στόχους έχει για την χώρα, πως βλέπει την οικονομία και τι θα έκανε αν κυβερνούσε αύριο.

Ρώτησα και τι πολιτική κατεύθυνση θα έχει όπου δεν έχω παράπονο. Μου απάντησε. Κάτι για “φιλελεύθερη κεντροδεξιά” με μπόλικη μπουρδολογία!

Εκεί που δεν άντεξε πλέον και μου βρόντηξε το τηλέφωνο, ήταν όταν έφτασα στο λογικό συμπέρασμα ότι υποβίβασε τον εαυτό του σε “πρόβατο” το οποίο την Κυριακή “θα το πάνε για βοσκή”!

Μάλλον ήταν αναμενόμενη αντίδραση!!!

Φαντάζομαι και ελπίζω ότι η Μπακογιάννη και οι στενοί συνεργάτες της έχουν καταλήξει σε άποψη του κόμματος για όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα όμως οι οπαδοί-φίλοι-συνιδρυτές τι γνωρίζουν απ' όλα αυτά;

Τι πάνε να υπογράψουν;
Με τι πάνε να συμφωνήσουν;

Αφού δεν γνωρίζουν αυτοί οι ίδιοι, πόσο μάλλον εγώ που ουδόλως ασχολήθηκα.

Κάπου όμως με ενοχλεί αυτή η άνευ όρων παράδοση στα καπρίτσια της κυρίας από ανθρώπους που θεωρούσα λογικούς και σκεπτόμενους.

Αυτή την Κυριακή λοιπόν δεν θα βγάλει συμπεράσματα μόνο το κόμμα για τους οπαδούς του αλλά και εγώ για τους φίλους μου.

Η ΝΔ πρέπει να αισθανθεί καλά για το ξεκαθάρισμα κάτι μου λέει όμως ότι εγώ θα πικραθώ πολύ.

Απλή κοινή λογική....


ΥΓ: Για μένα είναι “Μπακογιάννη”. Δεν είμαστε “φίλες”!
Όσοι την θεωρούν “φίλη” τους μπορούν να την φωνάζουν με το μικρό της.
Εγώ κρατάω αυτό το προνόμιο για τους δικούς μου πραγματικούς φίλους!

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

H παγκόσμια οικονομία με παραδείγματα...

Παλιό αλλά καλό...
 
* ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες και δίνεις τη μία στο γείτονά σου

* ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα

* ΦΑΣΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα

* ΝΑΖΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας

* ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες , η κυβέρνηση παίρνει και τις 2, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα

* ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις ένα ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις καλύτερα.

* ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή.

* ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις 3.

* ΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ :
Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις COWKEMON και το πουλάς σε όλο τον κόσμο.

* ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ :
Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται.

* ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι,έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.

* ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις 5. Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 42. Την τρίτη φορά μαθαίνεις ότι έχεις δύο ξανά. Μετά σταματάς να μετράς και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα.

* ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.

* ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο, με τα λίγα χρήματα που σου δίνουν δίνεις προκαταβολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.

* ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις (είναι ιερό ζώο στην Ινδία)

* ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές...

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Πώς στήθηκε το σχέδιο στα Χανιά ...

ΤΑΜΕΙΟ αυτοδιοικητικών εκλογών κάνουν τα κόμματα, τα νυν και τα επόμενα. Τούτων δοθέντων και ενόψει της ιδρύσεως του κόμματος της Ντόρας, δράττομαι της ευκαιρίας να κάνω έναν μικρό απολογισμό των όσων συνέβησαν στα Χανιά, που είναι η φυσική πολιτική έδρα των Μητσοτάκηδων.

Πολλά τηλεφωνήματα

ΛΟΙΠΟΝ η Ντόρα και ο «Πάπυ»- εννοώ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη - στήριξαν δυνατά στα Χανιά δύο υποψηφιότητες: αυτήν του υποψήφιου δημάρχου Χανίων, πρώην νομάρχη, Γρηγόρη Αρχοντάκη και αυτήν του υποψήφιου δημάρχου Πλατανιά, πρώην βουλευτή, Στέλιου Νικηφοράκη. Ηττήθηκαν αμφότεροι- αν σας λέει κάτι αυτό.

O ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ πέρασε τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές στα Χανιά, συναντώντας στελέχη και κάνοντας πολλά τηλεφωνήματα. Παρομοίως και η Ντόρα, η οποία προωθούσε παράλληλα την υποψηφιότητα του Δημήτρη Γιαννουλάκη για την Περιφέρεια Κρήτης. Αυτός βγήκε τουλάχιστον δεύτερος.

Αlter ego

ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ οι ηττημένοι του δεύτερου γύρου στους Δήμους Χανίων και Πλατανιά είναι εμβληματικές φιγούρες του τοπικού μητσοτακικού στοιχείου. Ο Νικηφοράκης ήταν βουλευτής μεταξύ 2004 και 2009, χωρίς ιδιαίτερη παρουσία στη Βουλή, θεωρούμενος όμως από όλους περίπου ως alter ego του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Αρχοντάκης πάλι είναι ο πρώην νομάρχης Χανίων, ο οποίος αν και εξελέγη το 2006 με στήριξη της Ρηγίλλης, έσπευσε να εξέλθει από τη Ν.Δ. την επομένη της εκλογής του Αντώνη Σαμαρά.

Για τα μάτια του κόσμου

ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ενώ στον Δήμο Χανίων συμμετείχε στον πρώτο γύρο- με χρίσμα Ν.Δ.- και ο απερχόμενες δήμαρχος και πρώτος ανιψιός του Μητσοτάκη, Κυριάκος Βιρβιδάκης. Η τοπική κοι νωνία έχει την πεποίθηση ότι ο Μητσοτάκης και η Ντόρα για τα μάτια του κόσμου μόνο στήριξαν «το αίμα τους» στον πρώτο γύρο, ενώ ουσιαστικά στήριζαν τον Αρχοντάκη. Ο Βιρβιδάκης ήρθε τρίτος και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο, στον οποίο μονομάχησαν ο Γρηγόρης Αρχοντάκης και ο Μανώλης Σκουλάκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ από το 1981.

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ, τον οποίο εκτός της «οικογένειας» στήριζαν και τοπικοί παράγοντες, αλλά και ομάδες ψηφοφόρων με διαφορετικές πολιτικές ταυτότητεςσυμπεριλαμβανομένων και των διαρκώς ισχυροποιούμενων απολιτίκ ψηφοφόρων- αντελήφθη ότι δεν μπορούσε να κερδίσει στον δεύτερο γύρο αν αντιμετωπιζόταν από όλους ως ο σημαιοφόρος της Ντόρας. Εδωσε λοιπόν μια συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, στην οποία προσπάθησε να ανατρέψει τις εντυπώσεις από την ώς τότε πορεία του και διακήρυξε ότι δεν θα ενταχθεί στο νέο κόμμα, είτε εκλεγεί δήμαρχος είτε όχι.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ όλων αυτών είναι πως κάποιοι μητσοτακικοί ψηφοφόροι πήγαν στην αποχή ή στο λευκό. Κάποιοι ακομμάτιστοι ψηφοφόροι πάλι ενοχλήθηκαν, θεωρώντας τον Αρχοντάκη καιροσκόπο.

Τα όρια επιρροής

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ Πλατανιά πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νικηφοράκης ηττήθηκε από τον- προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ - Γιάννη Μαλανδράκη παρά το γεγονός ότι το τοπικό ΠΑΣΟΚ ήταν διασπασμένο σε δύο ψηφοδέλτια, και παρά το γεγονός ότι ο άλλος εκ των ΠΑΣΟΚωνδηλαδή ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Τσαγκαράκης - στήριξε στον δεύτερο γύρο τον Νικηφοράκη με δημόσια δήλωσή του! Αυτό περιγράφει και τα όρια επιρροής της οικογένειας στην περιοχή. 


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Αρπαχτής όροι...

Γράφει ο Άγγελος Πυριόχος

Η πρώτη Κυριακή των εκλογών, είχε εκβιασμό. Η δεύτερη Κυριακή είχε επαναπραγμάτευση Μνημονίου. Πόσο πιο ηλίθιοι μπορούμε να αισθανθούμε. Ξαφνικά κατάλαβε ότι οι όροι του Μνημονίου είναι σκληροί, απάνθρωποι, αντιλαϊκοί. Ξαφνικά!! Και οι χθεσινές εφημερίδες φιλοξένησαν την "επαναπραγμάτευσή" του. Την ώρα που μόνο φόρους και περαιώσεις κάνει προκειμένου να μη θίξει τα "υψηλά" συμφέροντα. Την ίδια στιγμή οι "άλλοι", αυτοί που θέλουν τα λεφτά τους πίσω και καλά κάνουν, επιβάλλουν όρους. Η τρόικα και το ΔΝΤ δεν είναι Ελληνες φορολογούμενοι "βάλτο λίγο πιο μέσα".

Ηρθαν για να μείνουν. Είναι ίσως η πλέον εύκολη "παράδοση" χώρας. Ανοίξαμε, ελάτε να μας τα πάρετε. Ετσι, ενώ ο ακατάλληλος και επικίνδυνος μουρμουρίζει στα πρωτοσέλιδα "επαναπραγμάτευση", τα πλάνα έως το 2014 είναι έτοιμα. Το 2011 πρέπει να εξοικονομηθεί το διπλάσιο του 2010. Οπότε. Πάγωμα συντάξεων, μείωση υψηλότερων συντάξεων, καύσιμα, ποτά, τσιγάρα επάνω, αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, πράσινα τέλη και πράσινο το τέλος μας, αφού πριν πεθάνουμε θα πρασινίσουμε από τον τρόμο. Ο Καλλικράτης θα μείνει χωρίς πόδια από τις αφαιμάξεις. Το 2012 οι συντάξεις θα συνεχίσουν να είναι στον πάγο, θα έχουμε διεύρυνση φορολογικής βάσης ΦΠΑ, μείωση δημοσίων επενδύσεων, μειώσεις πληρωμών προς τις δημόσιες υπηρεσίες κι από ανάπτυξη, μηδέν.

Το 2013 θα φορολογείται η αναπνοή. Φόρος κατανάλωσης οξυγόνου. Δυστυχώς θα φορολογηθούν και οι Αθηναίοι. Φόρος κατανάλωσης διοξειδίου του άνθρακα. Μέχρι το 2014 πρέπει να εξοικονομηθούν 30 δισ. Οχι βέβαια με τα βλακώδη μέτρα που έχει πάρει ώς τώρα. Οπότε; Μετανάστευση. Ηδη ετοιμάζονται βαλίτσες. 50 χρόνια πίσω. Να την πουλήσουμε, να την χαρίσουμε, να μας ξεπαστρέψουν. Το 2011 αν είσαι άνεργος πριν πάρει πάρεις επίδομα θα σου ζητούν Ε9. Αν έχεις σπίτι δεν θα παίρνεις. Πούλα το να ζήσεις.

Στο μεταξύ, το Μνημόνιο μιλά για περικοπές σε μη προκαθορισμένα μέτρα. Ενα Μνημόνιο στο πόδι και ’μεις με το ένα πόδι στο μνήμα. Κλαίει η μάνα μου στο μνήμα, σκέψου να έρθει και η "οικουμενική".

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΞΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ...

Κάποτε, όχι και τόσο παλιά στην ιστορία μας, ιδρύθηκε η ΝΔ από τον Κων/νο Καραμανλή.
Άλλοι τον χαρακτήρισαν εθνάρχη και άλλοι τον μίσησαν όλοι όμως παραδέχονται ότι ήταν... θηρίο!
Ένα ανήμερο θηρίο που χτυπούσε το χέρι του στο τραπέζι και έκανε ακριβώς αυτό που θεωρούσε σωστό.

Από την αποχώρηση του Καραμανλή πολλοί αρχηγοί της ΝΔ ήθελαν να είναι θηρία αλλά αποδείχθηκαν... σκυλάκια καναπέ!

Ο κόσμος της ΝΔ ξέρει ότι χρειάζεται ένα θηρίο στην αρχηγία και κατ' επέκταση στην πρωθυπουργία και χρόνια τώρα προσπαθεί να το βρει.

Ο Κώστας Καραμανλής λόγω γονιδίων του θείου του αλλά και της δικής του ρητορικής είχε φανεί ως καλή λύση.
Ο κόσμος περίμενε ότι επιτέλους, μετά από δεκαετίες, βρήκε το καινούριο του θηρίο... και απογοητεύτηκε οικτρά!

Αντώνη!

Ο κόσμος της ΝΔ πήγε κατά εκατοντάδες χιλιάδες και σε ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές γιατί ήξερε την ιστορία σου.

Ήσουν πιθανός αρχηγός της ΝΔ ήδη από την δεκαετία του '90 αλλά αποδείχθηκες θηρίο ανήμερο!

Χτύπησες το χέρι σου στο τραπέζι για τα πιστεύω και τις απόψεις σου και δεν έκανες βήμα πίσω.
Το πλήρωσες ακριβά αλλά έδειξες σημεία ηγέτη.

Αυτό ήθελε ο κόσμος που πήγε στις εσωκομματικές εκλογές πέρυσι τέτοια εποχή. Αυτό ζητούσαμε όλοι.
Το νέο θηρίο!

Δυστυχώς Αντώνη εξημερώθηκες!

Μπήκες στο “σύστημα” της εποχής και εξημερώθηκες σε ένα μόλις χρόνο!

Όλοι εμείς που σε στηρίξαμε περιμέναμε μία επιστροφή στις ρίζες.

Μία νέα αρχή, με νέους ανθρώπους άξιους και ικανούς, αλλά και έναν αρχηγό με άποψη, που αντιδρά, στο κομματικό και μη, κατεστημένο.

Δεν ξέρω ποιους συμβουλεύεσαι και πραγματικά δεν θέλω να μάθω.

Θέλω όμως εσύ να ξαναβάλεις κάτω τα πράγματα με άλλη οπτική.

Δίνεις αντιφατικά μηνύματα όταν ο κόσμος θέλει καθαρές λύσεις.

Όχι στο μνημόνιο, αλλά θα τιμήσω την υπογραφή της χώρας και θα το εφαρμόσω;;;
Τι είναι αυτό; Ξεκάθαρη πολιτική;

Που ξανακούστηκε αξιωματική αντιπολίτευση να λέει όχι σε εκλογές;;;
Σαφώς και δεν μπορείς να τις επιβάλεις αλλά άλλο αυτό και άλλο να τις ...ξορκίζεις!

Αντώνη!

Θυμήσου τον παλιό σου εαυτό!

Δεν γίνεται να βλέπουμε ακόμα στην TV άτομα σαν τον Παυλόπουλο, τον Σπηλιωτόπουλο, τον Μητσοτάκη... ακόμα καιι τους “δικούς σου” Παναγιωτόπουλο, Αβραμόπουλο και Στυλιανίδη!

Ήταν ενεργά μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή η οποία οδήγησε την ΝΔ στην μεγαλύτερη ήττα όλων των εποχών!
Σου φαίνονται αγαπητοί και πετυχημένοι;

Η Μπακογιάννη ετοιμάζεται να κάνει κόμμα και πολεμάει λυσσαλέα την ΝΔ.
Σου φαίνεται αγαπητός ο Μητσοτάκης;

Αν ναι, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα γιατί έχεις χάσει και την επαφή με τον κόσμο σου!

Ξαναβρές την!

Ξαναγίνε θηρίο!

Χτύπα το χέρι σου στο τραπέζι και κάνε αυτό που πρέπει!

Υπάρχουν δύο ειδών δουλειές που πρέπει να γίνουν στην ΝΔ.
Αυτές που έπρεπε να γίνουν "εχθές" και αυτές που έπρεπε να γίνουν την "περασμένη εβδομάδα".

Σταμάτα να υποτάσσεσαι και να παίζεις  στα παλαιοκομματικά “παιχνίδια των οίκων”  και κάνε το μεγάλο βήμα.

Βρες τον παλιό σου εαυτό και ο κόσμος θα σε ακολουθήσει.

Απλή κοινή λογική...

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχει ελπίς στην Ελλάδα ζεις....




ΚΩΛΟΕΛΛΗΝΕΣ...

Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Διονύσης Σαββόπουλος
Δίσκος: Το κούρεμα - 1989

Μελαμψές φυλές
κοντοπόδαρες,
Σειλινοί του κράτους
που ξερνάει και να`τους,
τσιφτετέλληνες
με γονείς ληστές
των συντρόφων τους θύτες
για αμνηστία οι αλήτες
τώρα διοικητές.
Κράτος ασυστόλων
και πεσμένων κώλων
κωλοέλληνες.

Η χάρτα αυτού του κράτους κρύβει απάτη
που φτάνει στον γνωστό αγριορωμιό
στο ντάτσουν μιας φυλής που ζει φευγάτη
απ`ό,τι Ελληνικό στον κόσμο αυτό.

Κωλοέλληνες
μασκαρλίκια δες
στο Άλφα της Αξίας
της Αρχής της Μίας
λουτροκαμπινές.
Τιμωρός καιρός
πέντε αιώνες δύσης
εθνικής θα ζήσεις
από δω και μπρος

με αγγλικές αλφαβήτες
μαλλιαροί μου Ελλαδίτες
θλιβερές μου πορδές.

Πνεύμα αλήτικο
Ελλαδίτικο
σε μικρά Ασία,
Κύπρο,Λευκωσία
ΒόρειοΉπειρο.
Δεν ακούει κανείς
στο χειρότερο
του Ελληνισμού κομμάτι
στην Ελλάδα ζούμε


Μια φάουσα καταπίνει τον αέρα,
τη θάλασσα,την πόλη,το ιερό,
πλημμύρισε σκουλίκια η μητέρα
το ρόδο καταγής βγάζει καπνό.

Δεν υπάρχει ελπίς
στην Ελλάδα ζεις.


Σκαλιστές σκιές
μακρυχέρηδες
με το φως σπασμένο
κρατικοποιημένο,
αχ,οι Έλληνες !
Αλλά εκεί στην ξένη
στην οθόνη σκυμμένοι
θεϊκά δεμένοι
με την οικουμένη
στους απέναντι τόπους
φωτοκολλημένοι
απ`τον εδώ ουρανό τους.

Κι ενώ εδώ θα ζούμε καταρρεύσεις
ο έξω Ελληνισμός θα προχωρεί
και φως και μουσική μιας άλλης σκέψης
στη μείζονα Ελλάδα θα εκραγεί

στους Πανέλληνες
στους Πανέλληνες.
----------------------------------------
­-----------------------------

ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ...

Μία ημέρα έμεινε και μετά όλα θα έχουν αλλάξει στα Χανιά...

Τα Χανιά είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ειδικά σε αυτές τις εκλογές.


Μέχρι σήμερα ήταν μια μπλε ανάσα στην Κρήτη τουλάχιστον όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι και το 2004 τα Χανιά είχαν 1 βουλευτή ΠΑΣΟΚ και 3 ΝΔ!

Με δεδομένη την αποχώρηση του Μαρκογιαννάκη από το κόμμα ο νομός δεν έχει πλέον βουλευτή της ΝΔ. Οι μέχρι πρότινος πρώην βουλευτές του ίδιου ψηφοδελτίου ήταν ο Στέλιος Νικηφοράκης και ο Μανούσος Βολουδάκης. Ο πρώτος, πρωτοπαλίκαρο του Μητσοτάκη, είναι γνωστό που θα βρίσκεται στις 21 Νοεμβρίου (δεν το αρνείται άλλωστε) και έτσι έχει μείνει μόνο ο Βολουδάκης να παλεύει για τον κόσμο όλης της παράταξης στα Χανιά.

Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών τον δικαιώνουν σε μεγάλο βαθμό μια και το ποσοστό της ΝΔ στα Χανιά απέχει μόλις 2 μονάδες και κάτι από τον μέσο όρο της Κρήτης, πράγμα που θεωρώ πρέπει να απογοητεύει πολύ την οικογένεια γιατί προσπάθησαν πολύ, πολέμησαν πολύ (και όχι πάντα τίμια) και προπαντός περίμεναν άλλα...

Αύριο όμως όλα αυτά θα έχουν αλλάξει.

Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις αιτίες... σήμερα!
Επιφυλάσσομαι για την Δευτέρα...

Ας δούμε όμως τα γεγονότα.

Ο δήμος Χανιών αύριο θα περάσει, απ' ότι φαίνεται, στα χέρια του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες στα Χανιά, πρώην βουλευτή (από το 1981!) και υπουργό, γεννηθέντα το 1944... Μανώλη Σκουλάκη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο έτερος, Γρηγόρης Αρχοντάκης σημερινός νομάρχης εκλεγμένος με την ΝΔ και τωρινός “ανεξάρτητος” (βλέπε Μπακογιάννη!), έχει μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.
Τα τηλεφωνήματα από το γραφείο του πέφτουν βροχή σε γνωστούς και αγνώστους (αλήθεια που βρήκε τα κινητά; μήπως από τις λίστες της ΝΔ;;;), καλλίγραμμες κοπέλες μοιράζουν σε στέκια νεολαίας φυλλάδια με την παράκληση να πάνε οι νέοι να ψηφίσουν, κλπ.

Ο τρίτος, που έμεινε έξω από την διεκδίκηση, τωρινός δήμαρχος Χανίων και ανιψιός του Μητσοτάκη, Κυριάκος Βιρβιδάκης φαίνεται πλέον να παραμένει μετά βαϊων και κλάδων στην ΝΔ καθώς και πολλοί από τους υποψηφίους του για τους οποίους υπήρχαν έντονες φήμες ότι θα έκαναν “καινούρια αρχή” στις 21/11!

Το έτερο εντυπωσιακό αποτέλεσμα για την περιοχή ήταν το αποτέλεσμα του δήμου Πλατανιά.

Στον δήμο Πλατανιά λοιπόν έχουμε δεύτερη Κυριακή φυσικά με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ (Κρήτη είναι αυτή...) και έτερο διεκδικητή του δήμου τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, πολύ αγαπημένο παιδί του Μητσοτάκη και οπαδό της Μπακογιάννη, Στέλιο Νικηφοράκη.

Εκεί τώρα υπάρχει μία κάπως... μεγάλη γκρίνια γιατί φαίνεται ότι ο Νικηφοράκης δεν πήρε την υποστήριξη που περίμενε (ποιος του την έταξε άραγε;) και οι υποψήφιοί του, που καταλαβαίνουν ότι ακόμα και την δεύτερη Κυριακή είναι πολύ δύσκολο να του βγουν τα κουκιά, είναι πλέον έξαλλοι με την οικογένεια!

Ο Νικηφοράκης πάντως παραμένει από τους πρώτους στην λίστα της Μπακογιάννη της 21ης Νοεμβρίου και είναι σίγουρη η προσχώρησή του στο νέο κόμμα.


Όσο για την περιφέρεια...

Να σχολιάσω ότι σήμερα Σάββατο ο ίδιος ο Μητσοτάκης είναι στα Χανιά (και να φανταστεί κανείς ότι δεν είναι Πάσχα ή καλοκαίρι!) και κλείνουν ραντεβού στο σπίτι του σε διάφορους “δικούς τους”  οι οποίοι όλη αυτή την εβδομάδα βρίζουν θεούς και δαίμονες γιατί απλά... τους πούλησαν;

Το μόνο που θα σχολιάσω είναι ότι ο Μητσοτάκης ο ίδιος, ο οποίος κατέβηκε στην Κρήτη επί τούτου αλλιώς θα τον ξαναβλέπαμε του χρόνου το Πάσχα,... τρώει πόρτα!!!

Είναι λογικό ότι οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που βάζουν τον εαυτό τους στην κρίση των συμπολιτών τους προσπαθώντας να κάνουν κάτι καλό για τον τόπο τους δεν αισθάνονται καλά όταν κάποιος προσπαθεί να τους εμπλέξει σε παιχνιδάκια με πισώπλατα μαχαιρώματα και παλαιοκομματικού τύπου καταστάσεις.

Όταν εκτίθεσαι με τέτοιο τρόπο, ειδικά σε μικρές κοινωνίες, δεν αφήνεις στην άκρη την αξιοπρέπειά σου. Την προσέχεις ως κόρη οφθαλμού!

Απλή κοινή λογική... 

ΥΓ:  Το έγραψα εχθές και αναρωτιόμουν εάν έπρεπε να το αναρτήσω.
Το δημοσιεύω και ότι γίνει...