Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η καταστροφή της «ήπιας ισχύος»...

Tου Σεραφειμ Κωνσταντινιδη
 
Η Ελλάδα διέθετε στο παρελθόν σημαντικό απόθεμα «ήπιας ισχύος» που εξαφανίζεται γρήγορα. Θεωρητικά η «ήπια» δύναμη μιας χώρας προσδιορίζεται ως η δυνατότητά της να γοητεύει και να πείθει άλλες χώρες και κοινωνίες. Χωρίς να καταφεύγει σε στρατιωτική ισχύ ή σε απειλή άσκησης βίας, ούτε σε εξαγορά και προσφορά χρημάτων. Μια χώρα διαθέτει το πλεονέκτημα αυτό, όταν πετυχαίνει τους σκοπούς της, επειδή έχει αποσπάσει σεβασμό, τη θαυμάζουν, είναι μόδα και έχει ανιδιοτελείς οπαδούς. Οταν την αγαπάνε…
 
Η Ελλάδα, στο παρελθόν είχε απόθεμα «γοητείας», καθώς η ήπια δύναμη δεν εξαρτάται από το μέγεθος και τη στρατιωτική ισχύ, ούτε μόνον από κυβερνητικές αποφάσεις. Ο αρχαίος πολιτισμός και ό,τι σχετίζεται με την αρχαία Ελλάδα, πάντα συνέβαλλε στην ήπια ισχύ της χώρας. Οπως και το γεγονός ότι είχε ποιητές που είχαν τιμηθεί με Νομπέλ, συνθέτες με αναγνώριση, διάσημους τραγουδιστές. Υπήρχαν αναγνωρίσιμες επιχειρήσεις από κατασκευαστές έως παραγωγό ποτών, τράπεζες με διεθνή παρουσία, εφοπλιστές και αθλητές με διεθνή προβολή. Η Ελλάδα ήταν μια μικρή χώρα της Ευρώπης αλλά είχε διανοούμενους και επιχειρηματική δραστηριότητα που ξεπερνούσαν τα όριά της. Σ’ αυτά θα προσθέσουμε τη γοητεία ως τουριστικός προορισμός, λογοτέχνες που μεταφράζονταν, τον μύθο των Ολυμπιακών Αγώνων, τον αθλητισμό. Ολα, έχουν υποβαθμιστεί.
 
Το διεθνές περιοδικό Monocle, σε συνεργασία με βρετανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό (Institute for Government) καταρτίζουν ένα δείκτη και την κατάταξη χωρών όσον αφορά την ήπια ισχύ. Βαθμολογούν 50 επιμέρους δείκτες, συγκρίνοντας τις επιδόσεις χωρών στη λειτουργία της διακυβέρνησης και του κράτους, τη διπλωματική παρουσία, την πολιτιστική κίνηση, το εκπαιδευτικό δυναμικό, την προσέλκυση επιχειρηματικότητας. Αξιολογούνται παράγοντες, όπως η αρχιτεκτονική και η δόμηση στις πόλεις, η δυναμική επώνυμων προϊόντων και υπηρεσιών στις αγορές, ο κινηματογράφος, η παραγωγή μουσικής, η κουζίνα και η ποιότητα ζωής, οι επιδόσεις αθλητών και ομάδων.
 
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι στην τελευταία κατάταξη, η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις 30 πρώτες, σε ήπια ισχύ, χώρες του κόσμου, όπως παλαιότερα. Η χώρα είναι λιγότερο ελκυστική, αλλά αναδεικνύεται και έλλειμμα δημιουργικότητας και δυναμισμού. Η σύγκριση δεν αφορά χώρες που έχουν μεγάλη επιρροή όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Σουηδία. Είμαστε κάτω κι από χώρες σε κρίση. Η Ιρλανδία έχει κρίση, αλλά και εξωστρέφεια και διεθνείς καλλιτέχνες όπως ο Μπόνο. Η Πορτογαλία της κρίσης, επίσης παραμένει στην πρώτη κατηγορία επειδή δεν έχει υποβαθμιστεί το κέντρο της πρωτεύουσας, εμφανίζει αρχιτεκτονική παράδοση αλλά και ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου. Η Πολωνία, μια νέα παρουσία στον κατάλογο, καλπάζει σε βιομηχανική ανάπτυξη, καθώς είναι η μοναδική χώρα εκτός των ΗΠΑ, όπου παράγεται το ελικόπτερο Black Hawk S-70i, ενώ νέοι λογοτέχνες όπως η Ολγα Τόκαρτζουκ κερδίζουν βραβεία και αναγνώστες σε πολλές χώρες.

ΠΗΓΗ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Όλα τα παραπάνω δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι δεν ζούμε μόνο μία οικονομική κρίση αλλά και κρίση αρχών, αξιών, πολιτισμού, επιχειρηματικότητας, εκπαίδευσης, κλπ.
Γενικά ζούμε σε μία εποχή υποβάθμισης του Ελληνισμού.
Χρειάζεται οι Έλληνες να ξαναβρούμε την ελπίδα μας και την αξιοπρέπειά μας και είναι βέβαιο ότι, αν το πάθημα μας γίνει μάθημα, σύντομα και πάλι θα διαπρέψουμε και θα ξαναγίνουμε φωτεινό παράδειγμα για όσα μπορεί να πετύχει μία "μικρή" χώρα.
Αν πετύχει η κυβέρνηση και δούμε επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ, αν σταματήσουμε να ψάχνουμε την ανούσια και -πολύ συχνά αδικαιολόγητη- καλοπέραση, τότε θα γίνουμε άλλοι άνθρωποι!
Θα θυμηθούμε τον παλιό καλό μας εαυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: