Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Αντιπολιτευτικό αδιέξοδο...

Του MIXAΛΗ ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΥ
 
Την πεπατημένη ακολούθησε η ρητορική της αντιπολίτευσης μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, «όχι σε όλα», καθότι, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσίπρας, δεν δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους.
 
Έτσι, αυθαίρετα και με πολιτική άνεση, Τσίπρας, Καμμένος, Μιχαλολιάκος, Παπαρήγα μηδένισαν μια απόφαση που εμπεριέχει τη μείωση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ, τη σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού και την τεράστια δόση των 43,7 δισ. ευρώ, εκ της οποίας τα 34,4 δισ. θα εκταμιευτούν στις 13 Δεκεμβρίου.
 
Προφανώς κάθε ορθολογικός πολιτικός παράγοντας αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε σαφώς καλύτερη θέση και με προφανείς καλύτερες δυνατότητες από την προηγούμενη κατάστασή της.
 
Ωστόσο το έλλειμμα ορθολογισμού της αντιπολίτευσης δεν της επιτρέπει να δει τα ολοφάνερα θετικά στοιχεία των αποφάσεων του Eurogroup για τη χώρα μας.
 
Άλλωστε μέχρι χθες η αντιπολίτευση εξυμνούσε το παράδειγμα της Αργεντινής, η οποία κήρυξε στάση πληρωμών το 2001 και από τότε βιώνει τα πάνδεινα, παρότι είναι μια τεράστια χώρα με τεράστια αποθέματα πρώτων υλών.
 
Σήμερα η Αργεντινή, μετά 11 χρόνια από τη στάση πληρωμών, είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, αντιμετωπίζει τον ορατό κίνδυνο μιας νέας χρεοκοπίας, τα οικονομικά της προβλήματα μεγιστοποιούνται, έχει πληθωρισμό (πραγματικό) 25% και ο λαός της βιώνει την εξαθλίωση.
 
• Αλλά ας αφήσουμε κατά μέρος τις εθνικιστικές «μαγκιές» Καμμένου και Μιχαλολιάκου, καθώς και την κ. Παπαρήγα που διαχρονικά επιδιώκει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι ας σταθούμε στον ΣΥΡΙΖΑ, που κατέχει τον σημαντικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να θέσουμε το ερώτημα:
 
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η κυβέρνηση καταναγκαστικά προσθέτει νέα βάρη σε μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους, αδυνατεί να πείσει για την εναλλακτική πρόταση εξουσίας που προωθεί την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος;
 
Προφανώς γιατί η πλειοψηφία θεωρεί μη υλοποιήσιμη την πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Άλλωστε η πρόταση αυτή αλλάζει από στιγμή σε στιγμή, πότε μονομερής στάση πληρωμών, πότε επιστροφή στη δραχμή, πότε απειλές «ολοκαυτώματος», πότε διαγραφή του «επονείδιστου» χρέους και πότε κάτι άλλο.
 
Με τα πολιτικά ζιγκ ζαγκ του ΣΥΡΙΖΑ «ζαλίστηκε» το εκλογικό σώμα κι εμείς.
 
Έλεος!

ΠΗΓΗ  ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: