Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Έφαγε πόρτα ο υπερφίαλος «Μπένι»...

Την ώρα που ο... αναπληρωτής πρωθυπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος περνούσε την πόρτα των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού, το φόντο πίσω του έμοιαζε να κάνει προφητικό παιχνίδισμα στέλνοντας ένα δικό του μήνυμα. «Προλάβετε - τελευταίες ημέρες» έγραφε η διαφήμιση πολυκαταστήματος, θυμίζοντας με λίγες λέξεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και η κυβέρνηση του διδύμου Παπανδρέου - Βενιζέλου. Από την άλλη πλέον όσο και αν... τρέχει ο κ. Βενιζέλος δεν προλαβαίνει, καθώς η κατάσταση για την καταρρέουσα κυβέρνηση είναι μη αναστρέψιμη, παρά τα σενάρια «συγκυβέρνησης» που προσπαθεί να στήσει.

Ο κ. Βενιζέλος χθες το πρωί, ύστερα από αίτημά του, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Επιχείρησε να ξαναζεστάνει το κρύο φαγητό της συναίνεσης δηλώνοντας ότι «τα πάντα εξαρτώνται από την ειλικρινή, έντιμη και ανοιχτή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης», τρώγοντας επί της ουσίας πόρτα από τον κ. Αντώνη Σαμαρά, που απλώς τον άκουγε επί μία ώρα να του επαναλαμβάνει μονότονα τα ίδια επιχειρήματα για μια πολιτική που οδηγεί την Ελλάδα και τους Ελληνες στα βράχια... Το μόνο που του είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν ότι θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις για το φορολογικό, που αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» της Ν.Δ. για επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο αντιπρόεδρος «πήγε, είδε και απήλθε» με αδειανά χέρια, μια και εισέπραξε, παρά τα όσα επιχείρησε να πείσει με τις δηλώσεις του, ένα ακόμη «όχι». Η γραμμή της Συγγρού παρέμεινε σταθερή και αδιαπραγμάτευτη σε αυτό που έχει υποστηρίξει ο Αντώνης Σαμαράς: Συναίνεση ή συνενοχή στο λάθος δεν πρόκειται ποτέ να δώσει. Επομένως οι φωνές μέσα στην κυβέρνηση που μιλούν για συναίνεση και εννοούν συνενοχή είναι προφανώς εκτός των προθέσεων της Ν.Δ. Παράλληλα επαναλάμβαναν ότι ισχύει στο ακέραιο η χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη, ότι «όποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει ονειρεύεται... συγκυβέρνηση», και χαρακτήριζαν τη συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα.

Από τη μεριά του ο κ. Βενιζέλος, που παρουσίασε τις θέσεις του για όλα τα οικονομικά ζητήματα, επιχείρησε να μεταφέρει ένα άλλο κλίμα ισχυριζόμενος ότι η συζήτηση ήταν «εκτενής και ουσιαστική» και ότι «χρειάζεται ένα εθνικό φορολογικό σύστημα, στέρεο και μόνιμο». Επίσης πρόσθεσε ότι «είμαστε ανοιχτοί και θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια εθνικά υπεύθυνη στάση που είναι η βάση της συναίνεσης». Ακόμη επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο».

Σήμερα την πόρτα της Συγγρού θα περάσουν οι τροϊκανοί, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με στοιχεία και αριθμούς την αποτυχία της συνταγής που προτείνουν για την Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας έχουν ήδη στα χέρια τους πίνακες και δείκτες, οι οποίοι δείχνουν πού οδηγούνται η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: