Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Οι Μεγάλοι Ναπολέοντες κάνουν διακοπές...

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη 
Πέρσι οι διακοπές είχαν απενοχοποιηθεί εντελώς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους υπουργούς του να μην νιώθουν τύψεις και τους παρότρυνε να ξεκουραστούν, διότι είχαν δουλέψει σκληρά και το φθινόπωρο τους περίμενε ακόμη σκληρότερη δουλειά.

Τώρα αν είναι δουλειά να πηγαίνεις από χρεοκοπία σε χρεοκοπία και από μνημόνιο σε μνημόνιο – και μάλιστα χωρίς να έχεις καμιά συμμετοχή στη διαμόρφωσή του – αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Φέτος – σε αντίθεση όχι μόνο με την εποχή που δέναν τα σκυλιά με τα (δανεικά) λουκάνικα, αλλά και με την περσινή χρονιά, όταν οι διακοπές των επωνύμων αποτελούσαν μέρος του επίσημου πολιτικού ρεπορτάζ – οι διακοπές γίνονται στα μουλωχτά.

Και με τρόπο που να μπερδευόμαστε.

Είναι δυνατόν δηλαδή να βλέπουν κάποιοι με τα μάτια τους τον πρωθυπουργό να κάνει κανό στη Σκιάθο και την ίδια ώρα το ρεπορτάζ να λέει πως συνομίλησε με τον Όλι Ρεν και του έκανε… αυστηρές συστάσεις για την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει γρήγορα στην επικύρωση των περίφημων αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, είναι δυνατόν να μαθαίνουμε από σπόντα το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να συμπεριλάβει κρατικούς τίτλους που λήγουν και μετά το 2020 (μιλούν για το 2025), ο υπουργός των Οικονομικών να εξηγεί με την γνωστή ρητορική του γιατί συμβαίνει αυτό και τελικά να διαβάζουμε ότι και ο ίδιος βρίσκεται σε διακοπές, σε άλλο νησί των Σποράδων.

Είναι επίσης δυνατόν – σε άλλη χρονική στιγμή, την προηγουμένη της ψήφου εμπιστοσύνης – το επίσημο πολιτικό ρεπορτάζ να μιλά για την μεγάλη μάχη που δίνει ο πρωθυπουργός για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλής και την ίδια ώρα οι λουόμενοι στον Σχοινιά να τρίβουν τα μάτια τους κοιτώντας στο πέλαγος τον κ. Παπανδρέου να ασχολείται με το αγαπημένο του άθλημα.

(Για τον υπουργό Μεταφορών, δεν το συζητώ. Βρίσκεται στην Πάρο και ετοιμάζει το επόμενο άρθρο του και γεμίζοντας τις μπαταρίες για τη νέα μάχη με τους ταξιτζήδες).

Δεν φαντάζομαι να υπάρχει άνθρωπος που να τα βρίσκει φυσιολογικά όλα αυτά.

Δεν φαντάζομαι να υπάρχει σοβαρός άνθρωπος, που ενδιαφέρεται για την πατρίδα του και ο οποίος να κάνει διακοπές ενώ έχει ήδη καταστραφεί ο τουριστικός μήνας Ιούλιος και σε λίγο θα μιλάμε και για τον «χαμένο Σεπτέμβριο» με τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.

Το πιο ενοχλητικό είναι η άνεση με την οποία τα αντιμετωπίζει όλα ο κ. Βενιζέλος – ως εάν να… γεννήθηκε υπουργός των Οικονομικών! Ως εάν αυτή να ήταν η κλίση του από πάντα και εντελώς τυχαία έγινε συνταγματολόγος.

Με την ίδια άνεση που μας συμβούλεψε να μην μας τρομάζει η επιλεκτική χρεοκοπία – συγγνώμη, selective default – με την ίδια άνεση που μέσα στη Βουλή, μας έλεγε πως «αυτό θα γίνει», διότι «δεν είναι πιστωτικό γεγονός, αλλά προσωρινή βαθμολόγηση των ελληνικών ομολόγων», με την ίδια άνεση που μας περιέγραφε τη δουλειά του κλειδούχου που αλλάζει τις γραμμές για να περνούν τα τρένα διασταυρούμενα και χωρίς να συγκρούονται, με την ίδια άνεση που μας διαβεβαίωνε ότι «για μια στιγμή θα γίνει αυτό, θα γίνει, πρέπει να γίνει, για να περάσουμε τη διασταύρωση», τώρα μας λέει πως η «μια στιγμή» θα κρατήσει ως το 2025!

Με την ίδια ακριβώς άνεση, μας λέει ότι ο ΦΠΑ στο 23% δεν είναι ούτε λογικό, ούτε δίκαιο πράγμα, αλλά πρέπει να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας!

Δηλαδή στις δεσμεύσεις του προκατόχου του – που κι’ αυτός θα απολαμβάνει τώρα το εξοχικό του σε άλλο νησί του Αιγαίου.

Το γεγονός ότι είναι δυνατόν ο μεν κ. Ραγκούσης να διορθώνει τη σωστή απόφαση του προκατόχου του και ο κ. Βενιζέλος να μην διορθώνει την λανθασμένη δέσμευση του δικού του προκατόχου, δείχνει πως δεν θα τα πάμε καθόλου, μα καθόλου καλά.

Τουλάχιστον, μήπως μπορούμε να ξέρουμε ποιες μέρες είστε σε διακοπές και ποιες σε τηλεδιάσκεψη;

Αλλά, συγγνώμη, ξεχάστηκα. Είστε Μεγάλοι Ναπολέοντες. Μπορείτε και σε διακοπές να είστε και το πείραμα της ανταλλαγής ομολόγων να παρακολουθείτε και τους Ευρωπαίους να κυνηγάτε και τον ΦΠΑ να ανεβάζετε και με τους δημοσίους υπαλλήλους να τα βάζετε και την αντιπολίτευση να καθυβρίζετε και τους μισθούς και τις συντάξεις να πετσοκόβετε και τον τουρισμό να καταστρέφετε και έσοδα να μην εισπράττετε.

Οπότε, μπορείτε και από τις διακοπές όπου βρίσκεστε να κηρύξετε και μια στάση πληρωμών...

Υ.Γ. Μόνο που ο Μεγάλος Ναπολέων ήταν αρμοδιότητας ψυχιάτρου!

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: