Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Η ΔΗ.ΣΥ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ Ή ΤΗΝ ΔΥΣΗ;...

Τα (πολλά) τελευταία χρόνια μαίνεται ένας “πόλεμος” στην Κρήτη με θέμα την έδρα του εφετείου Κρήτης.

Ηράκλειο και Χανιά, Χανιά και Ηράκλειο... είναι στα “μαχαίρια”.

Το θέμα δεν είναι και τόσο απλό.

Τα Χανιά ήταν η πρωτεύουσα  της Κρήτης έως και το 1970 όταν η χούντα αποφάσισε ότι στο Ηράκλειο ήταν πιο “συνεργάσιμοι” και την μετέφερε!

Έκτοτε, σταδιακά, μεταφέρθηκαν και 64 διανομαρχιακές υπηρεσίες πράγμα που υποχρεώνει καθημερινά εκατοντάδες Χανιώτες να πηγαίνουν στο Ηράκλειο.

Βέβαια, όταν μεταφέρονταν οι υπηρεσίες η μία μετά την άλλη δεν υπήρξε οργανωμένη αντίδραση.

Όταν όμως ξεκίνησε η συζήτηση για την μεταφορά της έδρας εφετείου Κρήτης υπήρξε οργανωμένη αντίδραση καταρχάς από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων.

Ο κόσμος γρήγορα συντάχθηκε με τους δικηγόρους λόγω της γενικής αγανάκτησης από τα πήγαινε-έλα στο Ηράκλειο και η φωτιά άναψε για τα καλά.

Ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων των “αρχών” των Χανίων και δηλώσεις περί παραίτησης βουλευτών, νομαρχιακού συμβουλίου, δημοτικού συμβουλίου, κλπ σε περίπτωση έδρας του εφετείου στο Ηράκλειο αλλά και επαφές με υπουργούς για το θέμα.

Όπως είναι πολύ φυσικό το ίδιο “σενάριο” ακολουθήθηκε και στο Ηράκλειο όπου και αυτοί από την πλευρά τους έχουν κάνει ίδιου τύπου δηλώσεις.

Έτσι, χρόνια τώρα, το θέμα έχει παγώσει μια και κανένας υπουργός δεν παίρνει την ευθύνη μεταφοράς. Το εφετείο έχει φτάσει σε σημείο να υπολειτουργεί λόγω των επανειλημμένων μακροχρόνιων απεργιών των δικηγόρων (λόγω εφετείου) και οι υποθέσεις του να στοιβάζονται συνεχώς!

Όλη αυτή η ιστορία λοιπόν που ταλαιπωρεί την Κρήτη ολόκληρη έχει τους πρωταγωνιστές της, αυτούς που “ηγούνται” της “επανάστασης”.

Όπως είναι φυσικό, ως πρώην δικηγόρος (“σήμερα θα ήταν εφέτης-δικαστής” όπως αρέσκεται να λέει!) ο Μαρκογιαννάκης έχει μπει μπροστά στις Χανιώτικες αντιδράσεις.

Από την άλλη, στο Ηράκλειο, “ηγέτης” των αντιδράσεων είναι χρόνια τώρα ο... Αυγενάκης!
Μάλιστα επειδή ανέκαθεν ακουγόταν ότι ο Κων/νος Μητσοτάκης είναι ο “στυλοβάτης” του εφετείου στα Χανιά, ο Αυγενάκης υπήρξε ακραιφνής αντι-Μητσοτακικός!

Γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Έλα ντε;...

Αυτό που πραγματικά περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον είναι μία ερώτηση δημοσιογράφου προς την Μπακογιάννη, κατά προτίμηση παρουσία Μαρκογιαννάκη-Νικηφοράκη-Αυγενάκη, περί έδρας του εφετείου.

Λέγεται ότι από την πλευρά της υπάρχει συμφωνία με τους δημοσιογράφους στην Κρήτη και για να δώσει οποιαδήποτε συνέντευξη αποκλείεται η ερώτηση περί εφετείου.

Αναρωτιέμαι λοιπόν: Δεν θα “ξεφύγει” κάποιος; Δεν θα βρεθεί κάποιος να κάνει την “απαγορευμένη” ερώτηση;

Στο κάτω-κάτω είναι ένα βασικό θέμα για την Κρήτη και ο κόσμος σίγουρα θα ενδιαφέρεται να μάθει την άποψη της “Κρητικιάς”!

Απλή κοινή λογική...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

>Τα Χανιά ήταν η πρωτεύουσα της Κρήτης έως και το 1970 όταν η χούντα αποφάσισε ότι στο Ηράκλειο ήταν πιο “συνεργάσιμοι” και την μετέφερε!<

Μεγάλη αρλούμπα αυτή! Το Ηράκλειο είναι στο κέντρο της Κρήτης, είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό και έκταση πόλη της και η δυναμικότερα αναπτυσσόμενη.

Ήταν πρωτεύουσα της Κρήτης επί 400 χρόνια Ενετοκρατίας, από το τότε όνομά του δε (Candia = Χάνδακας) είχε ονομαστεί όλο το νησί Regno del Candia (Βασίλειον του Χάνδακος). Ήταν η έδρα του Μεγάλου Δούκα της Κρήτης και είναι η φυσική πρωτεύουσα του νησιού. Αυτό το "συνεργάσιμοι" είναι σπόντα άνευ αντικρίσματος.

Τα Χανιά ήταν πρωτεύουσα από την Τουρκοκρατία και μετά, διότι:

α) Έπεσαν (καταλήφθηκαν από τους Τούρκους) τουλάχιστον 25 χρόνια πρίν το Ηράκλειο (Χάνδακα).
β) Εξακολούθησαν να είναι πρωτεύουσα, επειδή από τα Χανιά ήταν ο Βενιζέλος.
γ) Εξακολουθούν να αρνούνται στο Ηράκλειο μεταβατική έδρα Εφετείου, επειδή από τα Χανιά είναι ο Μητσοτάκης, το λύειν και δεσμείν κάθε καταστάσεως και κυβερνήσεως.