Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

Σαν σήμερα το 1859 γεννήθηκε στην Πάτρα ο μεγάλος μας ποιητής (και όχι μόνο) Κωστής Παλαμάς.

Γεννημένος σε οικογένεια λογίων άφησε και αυτός με την σειρά του το δικό του στίγμα στα Ελληνικά γράμματα.

Όταν πέθανε, τον Φεβρουάριο του 1943 ακόμα και οι Γερμανοί κατακτητές έμειναν έκπληκτοι από τις χιλιάδες κόσμου που παρευρέθηκαν στην κηδεία του ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.

Δεν ξέρω αν σήμερα θα δούμε κάποιο αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά.

Αυτό που μπορεί να ακούσουμε είναι η είδηση που είδα πχ στην ESPRESSO

Στο σφυρί το σπίτι του Παλαμά

Στο σφυρί βγαίνει το σπίτι του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά στην Πλάκα. Το διατηρητέο στο οποίο ο εθνικός ποιητής μας έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και έγραψε σημαντικά έργα του δημοπρατείται στις 12 Ιανουαρίου του 2011 στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Ως αρχική τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε το 1.066.000 ευρώ.

Το σημείο στο οποίο βρίσκεται το σπίτι θεωρείται φιλέτο για την περιοχή της Πλάκας. Η θέα από τα διαμερίσματα του πρώτου ορόφου είναι εκπληκτική, καθώς βλέπουν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ενώ επίσης είναι πολύ κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Το διατηρητέο σπίτι της οδού Περιάνδρου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’20 και θεωρείται κλασική αστική κατοικία της εποχής, με τις εσωτερικές αυλές και τις μαρμάρινες σκάλες που οδηγούσαν στα πάνω διαμερίσματα. Διαθέτει τα χαρακτηριστικά ενός νεοκλασικού αστικού σπιτιού του Μεσοπολέμου με τα ευδιάκριτα ακροκέραμα και τις σιδεριές στα μπαλκόνια. 
 
Σ' ένα από αυτά τα διαμερίσματα έμεινε μέχρι και το τέλος της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς μαζί με τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη τους Ναυσικά. Ο ποιητής μετακόμισε στο σπίτι της οδού Περιάνδρου το 1935, ύστερα από έξωση που του είχε γίνει από την προηγούμενη οικία του, το αρχοντικό της οδού Ασκληπιού, όπου έμεινε για παραπάνω από τριάντα χρόνια, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το ίδρυμα Κωστή Παλαμά.  
Την τελευταία του πνοή την άφησε επί γερμανικής κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου του 1943, στο σπίτι της οδού Περιάνδρου, ενώ την ημέρα της κηδείας του πλήθος κόσμου έφτασε ως εκεί για να τον συνοδέψει στην τελευταία του κατοικία. Λίγα χρόνια αργότερα, πάνω από την κεντρική είσοδο του σπιτιού τοποθετήθηκε μια μαρμάρινη πλάκα, η οποία διασώζεται μέχρι σήμερα, όπου αναγράφεται «Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς». Στο σπίτι αυτό η οικογένεια Παλαμά ζούσε πληρώνοντας ενοίκιο στον τότε ιδιοκτήτη του. Ύστερα από χρόνια το οίκημα περιήλθε στα χέρια νέου κατόχου.

Τελικά το σπίτι σώθηκε όπως αναφέρεται στο real.gr δεν παύει όμως ότι η πίκρα μένει...

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: