Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η “ΙΕΡΗ ΑΓΕΛΑΔΑ” ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΕΙ!...

Κάθε κυβέρνηση έχει την αχίλλειο πτέρνα της.
Αν το καταλάβει νωρίς και το διαχειριστεί σωστά, μπορεί να κάνει διορθώσεις, να μειώσει τις αντιδράσεις και να παρατείνει τον βίο της.
Αν όμως δεν το καταλάβει το μέλλον της είναι αβέβαιο.

Η “αχίλλειος πτέρνα” της σημερινής κυβέρνησης είναι... το δημόσιο!
Και δυστυχώς δεν δείχνει να το καταλαβαίνει!

Δεν μπορώ να κατανοήσω πως τα κατάφερε, αλλά...
η τρόικα είναι δυσαρεστημένη επειδή δεν γίνονται οι απαραίτητες και από καιρό συμφωνημένες ριζικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο...
οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι δυσαρεστημένοι γιατί πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους, η ανεργία καλπάζει, η αγορά καταστρέφεται και όλα αυτά συμβαίνουν για να συντηρούνται τα προνόμια του δημοσίου...
και μέσα σε όλα αυτά παρουσιάζεται δυσαρεστημένος ΚΑΙ ο δημόσιος τομέας!

Πως τα κατάφερε η κυβέρνηση να είναι ΟΛΟΙ δυσαρεστημένοι, μόνο αυτή ξέρει.

Αυτό που θεωρώ βέβαιο είναι ότι... το δημόσιο θα την φάει!
Σήμερα;... Αύριο:... Μεθαύριο;... Αδιάφορο.
Όποτε όμως κι αν πέσει, γι αυτό θα πέσει!

Υποτίθεται ότι ήδη από το 2010 που μπήκε η τρόικα στην ζωή μας, είχε ζητήσει από την τότε κυβέρνηση να προβεί σε μείωση των εξόδων του κράτους και όχι στην αύξηση των εσόδων του μέσω της φορολογίας.

Προφανώς δεν είχαν καταλάβει ότι είχαν έρθει στο τελευταίο κομμουνιστικό κράτος του δυτικού κόσμου όπου βασιλεύει ο κρατισμός και ο δημόσιος τομέας είναι η “ιερή αγελάδα” μας!

Η τρόικα ζήτησε μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία του δημοσίου... χωρίς να ξέρει ότι τα οργανογράμματα μας τα έδωσε ο Θεός και δεν αλλάζουν!

Ζήτησε μείωση του δημοσίου τομέα... χωρίς να ξέρει ότι η “ιερή μας αγελάδα” προστατεύεται από το σύνταγμα, τους νόμους και το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος αφού μέχρι και η Χρυσή Αυγή ζητά να μην γίνουν απολύσεις στο δημόσιο!

Ζήτησε κατάργηση οργανισμών και φορέων (της πλάκας!) που είτε έχουν ξεπεραστεί από την εποχή (πχ Οργανισμός Κωπαΐδos, έτος ίδρυσης 1953!), είτε δημιουργήθηκαν “φωτογραφικά” για να βολευτούν διάφορα πολύχρωμα παιδιά... χωρίς να ξέρει ότι αυτοί αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ελίτ του κράτους!

Ζήτησε να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις... χωρίς να ξέρει ότι στην Ελλάδα του κρατισμού οι ιδιωτικοποιήσεις διέπονται από δαιδαλώδη νομοθεσία ώστε να καθίστανται σχεδόν απαγορευτικές γιατί “εμείς δεν ξεπουλάμε”!

Ο ιδιωτικός τομέας καταστρέφεται με γοργούς ρυθμούς έχοντας σπεύσει (υποχρεωτικά!) προς διάσωση του δημοσίου.

Η γραφειοκρατία συνεχίζει να ταλανίζει τους πολίτες και να βάζει εμπόδια σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία προφανώς γιατί πρέπει κάπως να δικαιολογηθεί η ύπαρξη τέτοιου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων.

Η υπερ-φορολόγηση έχει τσακίσει τους ιδιώτες και οι περίφημοι “μικρομεσαίοι” λυγίζουν καθημερινά υπό το βάρος των χρεών προς το ΥΠΟΙΚ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ οι τιμές των οποίων -παρεμπιπτόντων- συνεχίζουν να καλπάζουν.

Το γελοίο του πράγματος είναι ότι, όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και το ίδιο το κράτος, δεν θέλουν να καταλάβουν ότι... οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να πληρώνουν “φόρους” αλλά δεν συμβάλλουν στην αύξηση του κρατικού “κεφαλαίου”!

Όλοι όσοι πληρώνονται από το κράτος απλά επιστρέφουν ένα μέρος των εσόδων τους στο ίδιο το κράτος.
Το “κεφάλαιο” όμως που χρησιμοποιείται από το κράτος για την πληρωμή τους προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα!

Όσο λοιπόν καταστρέφεται ο ιδιωτικός τομέας τόσο μειώνονται και τα έσοδα του κράτους και άρα μειώνεται η δυνατότητα πληρωμής των κρατικών δαπανών!

Και επειδή όλα στην ζωή είναι αλληλένδετα...

Όσο καταστρέφεται ο ιδιωτικός τομέας και δεν εισρέει “κεφάλαιο” στα ταμεία του, τόσο μεγαλύτερη ανακύκλωση χρημάτων χρειάζεται στον δημόσιο τομέα οπότε αυξάνονται οι ανάγκες επιστροφής χρημάτων από τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Φαύλος κύκλος ή μήπως... ο κύκλος του θανάτου;

Αυτό που επιβάλλεται να κάνει η κυβέρνηση είναι ριζικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο!
Πρέπει επιτέλους να αγγίξει την “ιερή αγελάδα” πριν προλάβει αυτή να την φάει!

Δεν λέω να επιβεβαιώσει τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ Φωτίου η οποία σήμερα σχολίασε με στόμφο πως “η κυβέρνηση έχει απολύσει τους μισούς δημοσίους υπαλλήλους και προσπαθεί να απολύσει κι άλλους” (αυτή κι αν ζει σε άλλο πλανήτη!) αλλά... μία σοβαρή μελέτη χρησιμότητας οργανισμών και φορέων ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ορθής λειτουργίας του δημοσίου και νέων οργανογραμμάτων, έπρεπε ήδη να είχε κατατεθεί και να είχε εφαρμοστεί.

Βέβαια, όταν δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε καν το ενιαίο μισθολόγιο, τι να συζητάμε;

Αν υπήρχε, έστω και δείγμα σοβαρότητας κάποιου άλλου πολιτικού σχηματισμού η κυβέρνηση θα είχε πέσει εδώ και καιρό.

Λυπάμαι αλλά η παραμονή μίας κυβέρνησης μόνο και μόνο επειδή υπάρχει έλλειψη σοβαρής, ρεαλιστικής, εφαρμόσιμης και λογικής εναλλακτικής, δεν είναι καθόλου παρήγορη.

Ίσως ακόμα κι αν πέσει η κυβέρνηση να επανεκλεγεί, αλλά το βέβαιο είναι ότι η χώρα και οι πολίτες της δεν θα σωθούν όσο επιμένει να στηρίζει την “ιερή αγελάδα” εις βάρος ΟΛΩΝ των υπολοίπων!

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: