Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ο Αλέξης έχει θέμα...

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Ο Αλέξης Μητρόπουλος θεωρείται καλός νομικός. Ιδίως στο Εργατικό Δίκαιο, δια του οποίου έχει κάνει σπουδαία καριέρα: επαγγελματική, τηλεοπτική και πολιτική. Άρα, αποκλείεται (;) να έχει κάνει κάποιο λάθος στα φορολογικά του και να μην έχει δηλώσει νόμιμα ένα εκατομμύριο ευρώ, όπως λέει το ΣΔΟΕ. Εγώ πιστεύω τον νομικό Μητρόπουλο. Ότι όλα τα έχει κάνει νομότυπα.

Όμως, ο Μητρόπουλος είναι και πολιτικός. Σταθερά σοσιαλιστής. Πριν από λίγα χρόνια ήταν κολλητός του Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα, έπαιρνε μέρος και σε «σοσιαλιστικές βραδιές» στο Καστρί εν όψει της πρωθυπουργοποίησης του Γιώργου το 2009. Όμως, κάπου το πράγμα στράβωσε και ο Παπανδρέου δεν έβαλε τον Μητρόπουλο υποψήφιο βουλευτή στις εκλογές του 2009. Κι εκείνος, έναν χρόνο μετά, δρομολόγησε την ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα πρόβλημα. Το έκαναν τόσοι και τόσοι, που προσδοκούν την επανάληψη του φαινομένου του ΠΑΣΟΚ των περασμένων δεκαετιών.

Για τους πολίτες ισχύει αναμφισβήτητα το τεκμήριο της αθωότητας. Μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο δεν τους αποκαλούμε ενόχους, αλλά κατηγορουμένους. Το ίδιο ισχύει και για τον πολίτη Μητρόπουλο. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον πολιτικό Μητρόπουλο.

Γιατί; Διότι οι πολιτικοί, σε αντίθεση με τους πολίτες, διέπονται από το «τεκμήριο της ενοχής». Οπερ σημαίνει ότι, μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεσή τους, είναι πολιτικά ένοχοι. Γι’ αυτό, όταν ένας πολιτικός «έχει θέμα», υφίσταται πολιτικές κυρώσεις. Άλλοτε διαγράφεται από το κόμμα του, άλλοτε παραιτείται από όποιο αξίωμα έχει, άλλοτε τον υποχρεώνουν να παραιτηθεί. Στην απλούστερη περίπτωση απλώς αποδοκιμάζεται χωρίς κυρώσεις. Έτσι πρέπει και έτσι γίνεται παγκοσμίως. Τα κόμματα και οι πολιτικοί δεν(πρέπει να) περιμένουν τα δικαστήρια.

Ο δικηγόρος Μητρόπουλος εισέπραξε μια υψηλότατη αμοιβή στο εξωτερικό. Τη νομιμοποίησε εισάγοντας το ποσό στην Ελλάδα, κάνοντας χρήση ενός αμφιλεγόμενου νόμου. Αμφιλεγόμενου μεν, αλλά νόμου. Άρα ο δικηγόρος Μητρόπουλος είναι νόμιμος, ως προς αυτό. Το ΣΔΟΕ λέει ότι δεν είναι νόμιμος ως προς τα φορολογικά του. Θα δούμε την κατάληξη.

Αλλά μέχρι να τη δούμε, όμως, ο πολιτικός Μητρόπουλος έχει θέμα. Έως τότε, δεν μπορεί να εμφανίζεται ως ο προστάτης των αδυνάτων. Δεν μπορεί να κατακεραυνώνει σημερινούς αμφιλεγόμενους νόμους, αφού ο ίδιος έχει κάνει χρήση ενός τέτοιου. Δεν μπορεί να καταφέρεται κατά της φοροδιαφυγής των ισχυρών, αφού ελέγχεται ο ίδιος για φοροδιαφυγή ως ισχυρός (το ένα εκατομμύριο αμοιβή για μια υπόθεση δεν είναι δα και συνήθης…).

Έχει θέμα, λοιπόν, ο ίδιος. Έχει θέμα και το κόμμα του και δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Δεν μπορούν να υπεκφεύγουν τα, συνήθως λαλίστατα, στελέχη του παραπέμποντας στην απάντηση του ίδιου. Ένα κόμμα της Αριστεράς, που (θέλει να) διαφέρει από τα «διεφθαρμένα» παραδοσιακά δεν δικαιούται να σιωπά, οχυρωμένο πίσω από νομικίστικα επιχειρήματα.

Εκτός αν έχουν υιοθετήσει πλέον την αλήστου μνήμης θεωρία «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό».
 
ΠΗΓΗ  protagon.gr 
 
 
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Δυστυχώς ο Αλέξης Μητρόπουλος δεν είναι ο μόνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει ανοιχτές υποθέσεις με τον νόμο...
Και δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην αντιδρά, ή να μην ξέρει πως να αντιδράσει, πράγμα που μπορεί να εκληφθεί και ως ανοχή στην παρανομία...
Η έκφραση "ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό", αντί για να ξεχαστεί και να απαξιωθεί ως απαράδεκτη, βρίσκει συνεχώς υποστηρικτές και χειροτερεύει (ακόμα περισσότερο) την εικόνα των πολιτικών μας!
Εκτός όλων αυτών όμως, και επειδή τόσα χρόνια έχουν ακουστεί διάφορα για την οικονομική κατάσταση πολλών πολιτικών μας και το κατά πόσον είναι κατάλληλοι να υπερασπίζονται τους "φτωχούς" και "πεινασμένους" Έλληνες, δεν άκουσα κανέναν να σχολιάζει την αμοιβή του ενός εκατομμυρίου (για μία υπόθεση!) του -εδώ και χρόνια- προστάτη των κατατρεγμένων!
Ή μήπως ήδη ξεχάσαμε τις κορώνες του κ. Μητρόπουλου στις εκπομπές του φίλου του Γιώργου Αυτιά;
Για να μην παρεξηγηθώ...
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις αμοιβές οποιουδήποτε βουλευτή από την οποιαδήποτε εξωκοινοβουλευτική εργασία του.
Αρνούμαι όμως να δεχτώ τους υποκριτές, αυτούς που πραγματικά μπορούν να χαρακτηριστούν "αριστεροί με δεξιές τσέπες"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: