Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΤΑ ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ...

Όταν άρχισα να δίνω εξετάσεις  για πτυχία ξένων γλωσσών τότε ήρθα, για πρώτη φορά στη ζωή μου, σε επαφή με τα κουτάκια.
Ανέκαθεν τα ονόμαζα “κουτάκια των ηλιθίων”.
Κάποιος άλλος έχει σκεφθεί τις πιθανές απαντήσεις για κάθε ερώτηση και εσύ μπορεί να απαντήσεις σωστά ακόμα και κατά τύχη!
Δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια, δεν χρειάζεται κριτική ικανότητα, δεν χρειάζεται σύνθετη σκέψη. Είναι η εφαρμογή της εντολής “ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ!”.
Δυστυχώς με τα χρόνια τα κουτάκια μπήκαν και στην ζωή του Έλληνα και μάλιστα σε πολλούς τομείς με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η παραδοσιακά κριτική σκέψη του κατατάσσοντας τον και αυτόν στους ηλιθίους!
Έχουμε λοιπόν μία κυβέρνηση η οποία έχει πάρει τις αποφάσεις της, έχει κάνει τις κινήσεις της, με λίγα λόγια έχει φτιάξει τα κουτάκια και καλεί τον κόσμο και την αντιπολίτευση να διαλέξει.
 
Εδώ που έφτασε η οικονομική κατάσταση της χώρας η εφαρμογή του σχεδίου στήριξης, η έλευση του ΔΝΤ και τα νέα μέτρα  είναι η μόνη λύση.
□ συμφωνώ και στηρίζω την κυβέρνηση για το καλό της χώρας
□ διαφωνώ και δεν στηρίζω την κυβέρνηση οπότε δρω κατά της χώρας
□ ΔΞ/ΔΑ μένω αμέτοχος άρα είμαι ανεύθυνος και μη σωστός πολίτης

Λάθος ερώτηση, λάθος κουτάκια!
Κάποτε λέγαμε ότι στους 10 Έλληνες έχεις 11 απόψεις για κάθε θέμα. Ένας Έλληνας εκείνης της εποχής, με κριτική σκέψη και άποψη, τι θα απαντούσε σε μία τέτοια ερώτηση;
Ξεκινάμε από την ίδια την ερώτηση.
Γιατί να δεχθούμε ότι είναι η μόνη λύση; Κανονικά οι 10 Έλληνες έπρεπε να έχουν 11 διαφορετικές λύσεις.
Γιατί πρέπει να συμφωνήσουμε αν θέλουμε το καλό της χώρας;
Στο κάτω-κάτω ποιος νομιμοποίησε την κυβέρνηση να λάβει αυτές τις αποφάσεις και να φτιάξει αυτά τα κουτάκια; Δεν το είχε πει προεκλογικά και δεν ψηφίστηκε για να παραδώσει την κυβέρνηση στους ξένους. Ακόμα και μετά τις πρώτες 100 μέρες του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση το απέκλειε.
Πως τώρα πρέπει να το αποδεχθούμε και να το χειροκροτήσουμε ως μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης για να βγούμε από την κρίση;
Ακόμα  και ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει ότι αν χρωστάς 350 δις με μέσο επιτόκιο περίπου 3% και για να πληρώσεις τους τόκους δανείζεσαι 110 δις με επιτόκιο  5,5%... δεν σώζεσαι!
Δεν είναι επιτυχία!
Είναι ίσως μία μικρή ανακοπή ταχύτητας αλλά συνεχίζεις να βρίσκεσαι στον δρόμο προς την χρεοκοπία.
Μια συμφωνία της αντιπολίτευσης με  τις κινήσεις  και τις αποφάσεις  της κυβέρνησης θα έχει ως αποτέλεσμα την συνενοχή και την συνυπευθυνότητα όλου του πολιτικού κόσμου όταν έρθει η ώρα του απολογισμού των λάθος κινήσεων και αποφάσεων. Δεν αφορά κανέναν άλλο και  δεν έχει κανένα νόημα. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και η συμφωνία ή η διαφωνία δεν έχει καμία σημασία ούτε θα αλλάξει τίποτα.
Πρέπει λοιπόν να ξεφύγουμε από τα κουτάκια των ηλιθίων.
Πρέπει να ξαναρχίσουμε να σκεφτόμαστε, να κρίνουμε, να έχουμε άποψη.
Πρέπει να ξαναρχίσουμε να χρησιμοποιούμε την κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: