Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο κ. Τσίπρας, παγκόσμιος thinker!...

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης

Η είδηση έχει κατά κόρον γραφτεί. Και προκαλεί θυμηδία. Θυμηδία και ιλαρότητα. Ο κ. Τσίπρας κατατάσσεται στους “100 παγκόσμιους διανοητές” του Foreign Policy.

Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς πώς οι αναγνώστες του περιοδικού, με ποια κριτήρια και ποιες σκέψεις, ανακηρύσσουν τον κ. Τσίπρα παγκόσμιο διανοητή. Ίσως αυτοί να ξέρουν κάτι περισσότερο από εμάς τους γηγενείς. Ίσως, πάλι, να μη γνωρίζουν τον εν Ελλάδι κ. Τσίπρα και τις δεξιότητές του, αυτού και του κόμματός του, στον πολιτικό αρνητισμό και τη νεοδημαγωγική εξουσιαστικότητα.

Παρακολουθώντας κανείς εδώ στην Ελλάδα τον πολιτικό λόγο, την πολιτική στάση και το δημόσιο ήθος του κ. Τσίπρα, μόνο διανοητή δεν θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει. Αποτελεί την ίδια την άρνηση της κριτικής σκέψης. Είναι φανερή η αδυναμία κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, που τον χαρακτηρίζει. Είναι βαθιά η απαιδευσία που φαίνεται να καθορίζει την πολιτική του συνείδηση.

Οι κατάλογοι αυτού του είδους, με ηγέτες διανοητές, όπου συνυπάρχουν τα πλέον ετερόκλητα πρόσωπα – φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει στο παρελθόν ο Γιώργος Παπανδρέου – είναι κατασκευές δημοσίων σχέσεων, ευκαιρίες προβολής και δημοσιότητας, όπου το νόημα και το περιεχόμενο υποβαθμίζονται και όπου το διάσημο και το προβεβλημένο κερδίζει εις βάρος του ουσιαστικού. Συνήθως, σε παρόμοιες λίστες απεγνωσμένοι ψευδοδιανοούμενοι μάχονται για μια θέση στον ήλιο, στο πρωτοσέλιδο του Foreign Policy ή σε άλλα πρωτοσέλιδα.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο κ. Τσίπρας, διαβάζουμε στο Διαδίκτυο, με πηγή το left.gr ανήκει στην ομάδα των αμφισβητιών. Δεν είναι, δηλαδή, ένας απλός διανοούμενος. Ανακηρύσσεται και σε ανατροπέα του σύγχρονου κόσμου!

Οι αναγνώστες του Foreign Policy συγχέουν, φαίνεται, τον άγονο εξουσιαστικό ακτιβισμό με την ουσιαστική αμφισβήτηση των δομών και σχέσεων της εποχής μας. Γιατί είναι παράδοξο ένας λάτρης του κρατισμού, ένας οπαδός της νομοτελειακότητας της ιστορίας, να χαρακτηρίζεται διανοούμενος της αμφισβήτησης, υπό την έννοια μάλιστα ότι ασκεί ως «ηγέτης» παγκόσμια καθοδήγηση.

Ως Έλληνας, συγκινούμαι απεριόριστα διαβάζοντας το απόσπασμα από την Αυγή: “Είμαστε αισιόδοξοι πως η ανάδειξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη λίστα των κορυφαίων δημόσιων διανοούμενων του Foreign Policy, θα αποτελέσει και ένα είδος ορόσημου: θα είναι ο ηγέτης της Aριστεράς που θα βγάλει την Ελλάδα από τη μέγγενη της λιτότητας που ο προηγούμενος διακριθείς Έλληνας μας είχε καταδικάσει…»

Θυμηδία και ιλαρότητα. Ας ευχηθούμε, όχι και τραγωδία.

ΠΗΓΗ  aixmi.gr


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Οι συγκρίσεις...  αναπόφευκτες!
Αλήθεια...  θυμάστε;...
Όχι, δεν είναι αστείο, οι Γερμανοί βραβεύσαν τον ΓΑΠ
... με  το βραβείο Quadriga για τη δύναμη και την ειλικρίνεια που επέδειξε ώστε να αλλάξει την οικονομία της χώρας και να την γλιτώσει από τη χρεοκοπία!!! 
Και εις ανώτερα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: