Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΤΟ... ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΟ!...

Σήμερα το πρωί άκουσα στον real fm την συνέντευξη του αντιπρωθυπουργού Βενιζέλου και αναρωτήθηκα πόσες “γκάφες” μπορεί να κάνει ένας τέτοιος άνθρωπος μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει περάσει ως υπουργός οικονομικών.

Ομολογώ ότι, ακόμα και εγώ, είχα άλλη εντύπωση για το άτομό του.
Θεωρούσα ότι είναι καλός ρήτορας (αν και εύκολα χαρακτηρίζεται και φαφλατάς!) και ότι έχει μία εντυπωσιακή πειθώ που υπνωτίζει τα πλήθη.
Αρκούσε η τοποθέτησή του στο υπουργείο οικονομικών για να αποδείξει πόσο επιφανειακά ήταν όλα αυτά!

Η σημερινή του συνέντευξη ήταν άλλη μία “αποκάλυψη” της πολιτικής του... δεινότητας!

Μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

"Η τρόικα θέτει και πολύ σωστά αυτό που είναι  ούτως ή άλλως εθνική μας προτεραιότητα, τα διαρθρωτικά μέτρα, τα μέτρα που ανοίγουν τις αγορές, τα μέτρα που ανοίγουν την αγορά εργασίας, που ανοίγουν τα επαγγέλματα, που καταπολεμούν τη γραφειοκρατία."
ΕΡΩΤΗΣΗ: Με λίγα λόγια αυτοί θέτουν τα “διαρθρωτικά μέτρα” και εσείς τα εφαρμόζετε; Αυτό κ. Υπουργέ δεν ονομάζεται “διακυβέρνηση”! “Διαμεσολάβηση” ίσως... ή και “διαχείριση”  προαποφασισμένων καταστάσεων. Πάντως σίγουρα όχι “διακυβέρνηση”!

Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είπε...
"Υπάρχουν τα διαρθρωτικά τα οποία εμείς πρέπει  να τα θεωρούμε δικά μας μέτρα, δική μας ανάγκη. Δεν μας την επιβάλλει κανείς. Εμείς έπρεπε να την έχουμε επιβάλλει εδώ και χρόνια στον εαυτό μας και αν θέλετε η φυγή προς τα μπρος για τη χώρα είναι  τα διαρθρωτικά μέτρα."
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εδώ μπερδεύτηκα υπουργέ μου! Τελικά ποιος αποφασίζει και επιβάλει τα “διαρθρωτικά μέτρα”;  Αλλά μάλλον καλά έκανε ο Χατζηνικολάου και δεν ζήτησε διευκρίνηση γιατί μάλλον θα ήταν και αυτή μία ακατάσχετη μπουρδολογία άνευ απαντήσεως και νοήματος!

Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση είπε...
"Υπάρχουν μέτρα, τα οποία είναι  αντιφατικά, άδικα, άνισα."
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και ποιος τα πήρε αυτά τα μέτρα; Εγώ ή η κυβέρνηση;

και λίγο αργότερα είπε για την φοροδιαφυγή ...
Ν. Χατζηνικολάου: "Αλλά ξέρετε τι απάντηση μου έρχεται από τους πολίτες; Ότι ζητάμε απόδειξη και μας λένε, 65 ευρώ με απόδειξη ή 50 χωρίς;"
 Ευ. Βενιζέλος: "Όχι στο σουβλάκι κ. Χατζηνικολάου, ούτε στο τραπέζι στο εστιατόριο ούτε στην πίτσα. Αυτό μπορεί να γίνει αν πας να πάρεις ένα καταναλωτικό αγαθό ή να φέρεις τον υδραυλικό στο σπίτι σου ή δεν ξέρω εγώ ποιον άλλον."
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι δηλαδή το σκεπτικό; Δεν μπορώ να πιάσω την φοροδιαφυγή που ΘΕΩΡΩ ότι υπάρχει στα εμπορικά καταστήματα ή στην παροχή υπηρεσιών (ποτέ δεν κατάλαβα πως υπολογίζεται αυτή και ανακοινώνουν διάφορα “υπολογισμένα” ποσά φοροδιαφυγής χωρίς καμία αιτιολόγηση για το που τα βρήκαν!) οπότε βάζω μεγαλύτερο φόρο εκεί από όπου ΝΟΜΙΖΩ ότι μπορώ να το εισπράξω! Ε τότε γιατί βάζουν μόνο 23%; Ας βάλουν 50%! Να είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα.
Αν θεωρούν ότι το... σουβλάκι θα σώσει την οικονομία της χώρας τότε η απάντηση των καταστηματαρχών εστίασης ήταν μάλλον δικαιολογημένη!

Όποιος έχει κουράγιο μπορεί να ακούσει ολόκληρη την συνέντευξη ΕΔΩ!

Εγώ δεν θα ασχοληθώ άλλο!

Δεν ξέρω αν ο ΓΑΠ το ήξερε και δεν είμαι σίγουρη για το αν έτυχε ή πέτυχε... αλλά ο Βενιζέλος έχασε την αίγλη του (και την μελλοντική ηγετική καρέκλα του) σε εντυπωσιακά μικρό χρονικό διάστημα.
Και τα κατάφερε ολομόναχος!

Ώρα λοιπόν για να βρεθεί ο επόμενος, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει με την σημερινή του μορφή, πράγμα διόλου σίγουρο.

Απλή κοινή λογική...

Έφαγε πόρτα ο υπερφίαλος «Μπένι»...

Την ώρα που ο... αναπληρωτής πρωθυπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος περνούσε την πόρτα των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού, το φόντο πίσω του έμοιαζε να κάνει προφητικό παιχνίδισμα στέλνοντας ένα δικό του μήνυμα. «Προλάβετε - τελευταίες ημέρες» έγραφε η διαφήμιση πολυκαταστήματος, θυμίζοντας με λίγες λέξεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και η κυβέρνηση του διδύμου Παπανδρέου - Βενιζέλου. Από την άλλη πλέον όσο και αν... τρέχει ο κ. Βενιζέλος δεν προλαβαίνει, καθώς η κατάσταση για την καταρρέουσα κυβέρνηση είναι μη αναστρέψιμη, παρά τα σενάρια «συγκυβέρνησης» που προσπαθεί να στήσει.

Ο κ. Βενιζέλος χθες το πρωί, ύστερα από αίτημά του, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Επιχείρησε να ξαναζεστάνει το κρύο φαγητό της συναίνεσης δηλώνοντας ότι «τα πάντα εξαρτώνται από την ειλικρινή, έντιμη και ανοιχτή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης», τρώγοντας επί της ουσίας πόρτα από τον κ. Αντώνη Σαμαρά, που απλώς τον άκουγε επί μία ώρα να του επαναλαμβάνει μονότονα τα ίδια επιχειρήματα για μια πολιτική που οδηγεί την Ελλάδα και τους Ελληνες στα βράχια... Το μόνο που του είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν ότι θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις για το φορολογικό, που αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» της Ν.Δ. για επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο αντιπρόεδρος «πήγε, είδε και απήλθε» με αδειανά χέρια, μια και εισέπραξε, παρά τα όσα επιχείρησε να πείσει με τις δηλώσεις του, ένα ακόμη «όχι». Η γραμμή της Συγγρού παρέμεινε σταθερή και αδιαπραγμάτευτη σε αυτό που έχει υποστηρίξει ο Αντώνης Σαμαράς: Συναίνεση ή συνενοχή στο λάθος δεν πρόκειται ποτέ να δώσει. Επομένως οι φωνές μέσα στην κυβέρνηση που μιλούν για συναίνεση και εννοούν συνενοχή είναι προφανώς εκτός των προθέσεων της Ν.Δ. Παράλληλα επαναλάμβαναν ότι ισχύει στο ακέραιο η χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη, ότι «όποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει ονειρεύεται... συγκυβέρνηση», και χαρακτήριζαν τη συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα.

Από τη μεριά του ο κ. Βενιζέλος, που παρουσίασε τις θέσεις του για όλα τα οικονομικά ζητήματα, επιχείρησε να μεταφέρει ένα άλλο κλίμα ισχυριζόμενος ότι η συζήτηση ήταν «εκτενής και ουσιαστική» και ότι «χρειάζεται ένα εθνικό φορολογικό σύστημα, στέρεο και μόνιμο». Επίσης πρόσθεσε ότι «είμαστε ανοιχτοί και θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια εθνικά υπεύθυνη στάση που είναι η βάση της συναίνεσης». Ακόμη επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο».

Σήμερα την πόρτα της Συγγρού θα περάσουν οι τροϊκανοί, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με στοιχεία και αριθμούς την αποτυχία της συνταγής που προτείνουν για την Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας έχουν ήδη στα χέρια τους πίνακες και δείκτες, οι οποίοι δείχνουν πού οδηγούνται η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Νίκος Ελευθερόγλου

Ας σταματήσει τουλάχιστον ο εμπαιγμός...

Ο Υφυπουργός Υποδομών κ.Μαγκριώτης, ανακοίνωσε στο Ηράκλειο ότι η κυβέρνηση «προικοδοτεί» την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελλίου με 500 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΜΜΕ είπε :

«Αρνηθήκαμε να δώσουμε το αεροδρόμιο των Χανίων και της Σητείας που ζητούσαν οι κατασκευαστές».

Τί σημαίνει η αποστροφή αυτή του λόγου του κ.Υφυπουργού ; Τί είδους διαπραγμάτευση είχε η κυβέρνηση με τους υποψηφίους κατασκευαστές του αεροδρομίου Καστελλίου η οποία δεν έγινε ως τώρα γνωστή στην κοινή γνώμη ; Πώς ακριβώς συνδέθηκε στη διαπραγμάτευση αυτή το αεροδρόμιο Καστελλίου με τα αεροδρόμια Χανίων και Σητείας; Έχει σχέση η διαπραγμάτευση αυτή με την καθυστέρηση των μελετών και της δημοπράτησης του αεροδρομίου Χανίων;

Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν μόνο τοπική διάσταση. Καταδεικνύουν αδιαφάνεια στους χειρισμούς για τεράστιες επενδυτικές δαπάνες, κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη ολόκληρης της Κρήτης.
Πληροφορείται δε η κοινή γνώμη ενέργειες και προθέσεις της κυβέρνησης «από σπόντα», από αναφορές και συζητήσεις που έγιναν στα πλαίσια εσωκομματικών συγκρούσεων στην κομματική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη.

Η κυβέρνηση διαρκώς αναβάλλει τη δημοπράτηση της επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων, με ορατό πλέον τον κίνδυνο της αδυναμίας χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ. Από το Νοέμβριο του 2009, όπου επί Υπουργίας κ.Ρέππα, ανακοινώθηκε ότι «εντός ενός μηνός» θα ήταν έτοιμες οι μελέτες, φτάσαμε στο Μάιο του 2011, όπου από του βήματος της Βουλής ο κ.Μαγκριώτης είπε ότι οι μελέτες θα ήταν έτοιμες ως τον Ιούλιο του 2011. Τελειώνει και ο Αύγουστος του 2011, και δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος.

Ας σταματήσει τουλάχιστον ο εμπαιγμός.

Γραμματέας Νέων Τεχνολογιών Ν.Δ.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΤΟ «ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

του Γιώργου Κύρτσου
Μεγαλώνουν οι αποκλίσεις

Η διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης Παπανδρέου και της τρόικας για το πού οφείλονται και το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αποκλίσεις που παρατηρούνται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η ύφεση είναι ισχυρότερη απ’ ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί, ενώ η τρόικα υπογραμμίζει από τη μεριά της τα λάθη και τις παραλείψεις της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά την αύξηση των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου και τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών.

Συνυπεύθυνοι

Στην πράξη υπάρχει συνυπευθυνότητα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, γιατί συμφώνησαν στην εφαρμογή μιας πολιτικής που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης και στην αποδυνάμωση του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Η τρόικα αντιμετώπισε το ελληνικό ζήτημα με γραφειοκρατική λογική και με βάση τα συμφέροντα των πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου.

Με τον τρόπο που κινήθηκε κατέληξε να βλάψει τα συμφέροντα αυτών που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί, εφόσον ελάχιστοι πλέον πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να φανεί συνε-
πής στις τοκοχρεολυτικές της υποχρεώσεις, σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου προσυπέγραψαν μία πολιτική που δεν είχε σχέση με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας και προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που αντιμετώπισε. Ο οικονομικός δογματισμός που χαρακτηρίζει την τρόικα και η διαπραγματευτική αδυναμία της ελληνικής πλευράς εγγυώνται τη συνέχιση μιας αδιέξοδης πολιτικής. Αναφέρουμε ενδεικτικά την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε πολλές τουριστικές υπηρεσίες, που αναμένεται να πλήξει έναν από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που παραμένουν σχετικά ανταγωνιστικοί.

Κομματική κυριαρχία

Η πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης εφαρμόζεται με προβληματικό τρόπο εξαιτίας της επιρροής που ασκεί το «βαθύ κράτος» του ΠΑΣΟΚ στην ερμηνεία και στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ο οποίος ελέγχεται παραδοσιακά από το ΠΑΣΟΚ, δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να παρατηρείται τεράστια υστέρηση στα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου σε σχέση με τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού του 2011 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η κυβέρνηση, αντί να βάλει τάξη στα «δικά της παιδιά» που έχουν διαλύσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, επιβραβεύει τους εκπροσώπους του κομματικού μηχανισμού αποφεύγοντας την προγραμματισμένη μείωση των ειδικών επιδομάτων που προβλέπονται για τους εργαζόμενους του υπουργείου Οικονομικών.

Τα νέα είναι άσχημα και σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες. Η πολιτική, κομματική κακοδιαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων, των συντάξεων και του ΕΣΥ οδηγεί σε μεγάλη υπέρβαση δαπανών και στη διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα επίπεδα του 10%
του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αναβάλλεται έτσι η αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση και το ελληνικό Δημόσιο γίνεται πιο ευάλωτο στις πιέσεις των αγορών.

Ουσιαστικά έχει συμφωνηθεί μία λαθεμένη πολιτική η οποία εφαρμόζεται με λάθος τρόπο εξαιτίας της επιρροής των κομματικών, συνδικαλιστικών μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

ΠΗΓΗ CITY PRESS

Εκλογές: Πόσο μακριά, πόσο κοντά;...


Του Ιωάννη Μοίρα
Συμβούλου Στρατηγικής, διευθυντή της Think Politics

Μετά τη συμφωνία στη Βουλή για την Παιδεία, ενισχύεται για κάποιους η άποψη ότι οι εκλογές έχουν απομακρυνθεί για τα καλά και ότι, ίσως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για μία γενικότερη συναίνεση.
Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Διότι, πρώτον, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε διαφορετική επιλογή από το να συναινέσει, δεδομένου ότι κατά βάση, τις δικές της διαχρονικές απόψεις απηχούσε το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Δεύτερον, η ΝΔ είχε ανάγκη να δείξει το πρόσωπο μίας υπεύθυνης αντιπολίτευσης που ενισχύει θεσμικά και δομικά αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε έναν χώρο, τόσο μεγάλης εθνικής σημασίας, όσο είναι εκείνον της Παιδείας. Με αυτό τον τρόπο, υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν είτε άμεσα, είτε σύντομα, τα ποιοτικά στοιχεία της σε ότι αφορά την κυβερνησιμότητά της.

Από ‘κει και πέρα, δεν έχει κανένα πολιτικό συμφέρον η ΝΔ να προχωρήσει σε μία ευρύτερης κλίμακας συναινετική αντιμετώπιση της κυβέρνησης. Διότι τότε, είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει να επωμίζεται ίσο κόστο φθοράς με το ΠαΣοΚ, ωσάν να συγκυβερνούσε, χωρίς στην ουσία ή στην πράξη να συγκυβερνά.

Επιπλέον, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους, ότι διαφωνεί κάθετα με τη φιλοσοφία, τη λογική, τη στρατηγική και το περιεχόμένο της κυβερνητικής πολιτικής για την Οικονομία, που είναι και ο πυρήνας των όποιων πολιτικών εξελίξεων ακολουθήσουν στη συνέχεια. Εξάλλου, δεν έχει παύσει η ΝΔ να ζητά εκλογές, ως λύση διεξόδου από τα αδιέξοδα της Οικονομίας. Απλά, δεν το πράττει με επίταση, διότι όσο επιβιώνει η κυβέρνηση ακολουθώντας μία οικονομική πολιτική σαν τη σημερινή, τόσο θα διολισθαίνουν τα ποσοστά της στις μετρήσεις και αντίστοιχα, τόσο θα αυξάνονται της ΝΔ. Επίσης, θα ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς και τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσουν δυναμική αυτοδυναμίας. Είτε αρέσει η έκφραση, είτε όχι, πρόκειται για την στρατηγική του «ώριμου φρούτου». Απλά, οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες τα τελευταία χρόνια, που το διάστημα ωρίμανσης του φρούτου, συνεχώς μικραίνει.

Εκείνος που έχει ένα σωρό λόγους να βιαστεί να προκηρύξει εκλογές και ταυτόχρονα, έχει και την θεσμική δυνατότητα να το κάνει, είναι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.

Πρώτα απ’ όλα, δεν έχει κανένα συμφέρον να αφήσει το χρόνο να κυλά, όσο τα ποσοστά του κόμματός του συρρικνώνονται και του αντιπάλου αυξάνονται. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει η τάση να «κλειδώσει» η ΝΔ προς όφελός της ένα ασφαλές δημοσκοπικό προβάδισμα, που θα της επιτρέψει εν καιρώ να διεδικήσει ακόμη και την αυτοδυναμία. Αντίθετα, όσο η σε βάρος του διαφορά παραμένει ελεγχόμενη, τον συμφέρει να προσφύγει σε μία αιφνίδια προκήρυξη εκλογών, στο πρότυπο της κίνησης του προκατόχου του στο ΠαΣοΚ κ. Σημίτη, τέλη 1999 – αρχές 2000, επενδύοντας στην καλλιέργεια φόβου του πολίτη απέναντι στη διαχείριση της κατάστασης στην Οικονομία και το ενδεχόμενο πτώχευσης. Ταυτόχρονα, είναι λογικό να επιχειρήσει να παρουσιάσει τον κ. Σαμαρά ως ανέτοιμο να κυβερνήσει και κυρίως, ως μη έχοντα μία έμπειρη και ικανή ηγετική ομάδα να τον πλαισιώσει, ως μη έχοντα στο συρτάρι του ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο συνολικής διακυβέρνησης, ως μη έχοντα ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα plan B για την Οικονομία, στην περίπτωση κατά την οποία οι ισχυρισμοί και οι δεσμεύσεις του για μία αναδιαπραγμάτευση με την τρόϊκα, αποδειχθούν στην πραγματικότητα ανεφάρμοστοι.

Επιπρόσθετα, όσο περιμένει ο κ. Παπανδρέου, θα οδηγείται σε ολοένα και σκληρότερα μέτρα, διότι είναι προφανές ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δεν λειτουργεί, διότι το κράτος είναι ανίκανο να εισπράξει και ο πολίτης είναι αδύναμος να εισφέρει. Ως συνέπεια, η δημοσιονομική κατάσταση θα χειροτερεύει η αντοχή της αγοράς θα καταρρέει και η ανοχή της κοινωνίας θα εξαντλείται, πηγαίνοντας πλέον σε μία έκρηξη, που θα σημάνει για το ΠαΣοΚ ένα πρωτοφανές για τα εθνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, εκλογικό βατερλώ.

Επίσης, όσο περιμένει ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς θα εμφανίζεται ως ολοένα και πιο δικαιωμένος αναφορικά με τις απόψεις και τους ισχυρισμούς του για την Οικονομία, θα απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερης συμπάθειας και εμπιστοσύνης από τους πολίτες, το εκλογικό σώμα, τις δυνάμεις της αγοράς, διάφορους συντελεστές της κεντρικής και περιφερειακής ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, θα προετοιμάζεται ολοένα και καλύτερα ως προς την οργανωτική διάταξη του κόμματός του ενόψει εκλογών, τη διαμόρφωση ηγετικής ομάδας, την επεξεργασία ολοκληρωμένου σχέδιου διακυβέρνησης, την εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων ανά θεματικό τομέα, ενώ πιθανή άνοδός του σε επίπεδα αυτοδυναμίας, θα μεγιστοποιήσει για το κόμμα του τις εισροές ψήφων, είτε από την μεγάλη –όπως παρουσιάζεται σήμερα- δεξαμενή των αναποφασίστων, είτε από τα μικρότερα κόμματα της κεντροδεξιάς (ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία). Ταυτόχρονα, θα έχει αποκτήσει την ηγετική ισχύ να σφραγίσει για τα καλά τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης, όσο και στο επίπεδο των γενικότερων συσχετισμών, προβαίνοντας σε μία γενική έκκληση επιστροφής κάθε ενδιαφερομένου στις τάξεις της ΝΔ.

Μετά από το σύνολο της επιχειρηματολογίας που παρουσιάζεται παραπάνω, ένα σημαντικό μέρος της οποίας στηρίζεται απλά και μόνο στην κοινή λογική και εμπειρία και επιστρέφοντας ξανά στην εισαγωγή, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι εκλογές έχουν απομακρυνθεί για τα καλά και ότι, ίσως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για μία γενικότερη συναίνεση; Μήπως κάποιοι υποστηρικτές του σεναρίου «εκλογές στην ώρα τους;» πρέπει να εξετάσουν την ανάλυσή τους ξανά;

Άλλωστε, μην ξεχνάμε, ότι όταν ανοίξει ο ασκός της εκλογολογίας, δύσκολα ξανακλείνει. Ειδικά σε εποχές που οι αμέσως προηγούμενοι εκλογικοί συχετισμοί έχουν ανατραπεί δραματικά, η πολιτική σκηνή χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, αβεβαιότητα και ανασφάλεια, η κοινωνία παρακολουθεί τα δρώμενα με καχυποψία και εκνευρισμό, ή ένταση και θυμό και η Οικονομία και η αγορά κατρακυλούν προς τα κάτω, αναζητώντας λύση και πάλι από εκείνους τους οποίους όλοι αρέσκονται να κατηγορούν: τους πολιτικούς. Αλλά και πάλι... Σε συνθήκες όπως οι σημερινές, μια ξεκάθαρη πολιτική λύση δεν έρχεται με εκλογές και μία νωπή λαϊκή εντολή στην οποιαδήποτε κυβέρνηση;

ΠΗΓΗ  CITYPRESS

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΙΜΙΑ;...

Τι κι αν έχουμε οικονομική κρίση;...

Τι κι αν όλα είναι στον αέρα (μεσοπρόθεσμο, νέα δανειακή σύμβαση, οικονομικοί-πολιτικοί-κοινωνικοί στόχοι κλπ);...

Ο ΓΑΠ ευχαριστήθηκε διακοπές!

Βέβαια θα μου πείτε ότι οι διακοπές, όσο και αν διαρκούν, πάντα φαίνονται λίγες, αλλά ο “φερόμενος ως πρωθυπουργός μας” έκανε πολύ σοβαρή προσπάθεια να ικανοποιήσει την ανάγκη του για ξεκούραση!

Κυκλοφόρησαν διάφορες “ειδήσεις” για τις διακοπές του και πραγματικά ήταν η μία καλύτερη από την άλλη.

Κατ' αρχάς είχε ποικιλία!
Πόρος, Πάρος, Κίμωλος, Σέριφος, Κρήτη, Μεσσηνία...
Άραγε θα έχει και συνέχεια ή βαρέθηκε;

Βέβαια ενδιάμεσα βρήκε χρόνο για να εξηγήσει στους υπουργούς του ότι το φετινό καλοκαίρι δεν είναι όπως τα προηγούμενα και τους “προειδοποίησε”  να μην δει κανέναν από αυτούς σε παραλία!
Δάσκαλε που δίδασκες...

Μετά μάθαμε ότι το καημένο το κανό του ΓΑΠ “μας” έπαθε μεγάλη ζημιά και αναγκάστηκε ο άνθρωπος να το αντικαταστήσει με νέο “επαγγελματικό”.
Σωστή σκέψη.
Μπορεί σύντομα να το χρειαστεί!

Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι η είδηση ότι το ζεύγος ΓΑΠ και η ασφάλειά του έκαναν κράτηση στην Καρδαμύλη ως “ζεύγος Αναγνώστου και παρέα”!

Πάνε οι εποχές που έκανε κράτηση στο όνομά του (βαρύ σαν ιστορία!) και στα ξενοδοχεία χτυπούσε “συναγερμός” ώστε να είναι όλα στην εντέλεια και να μην του λείψει τίποτα!

Έφτασε σε σημείο να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο προφανώς σκεπτόμενος (ή φοβούμενος!) τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε σε διάφορα από τα μέρη που επισκέφθηκε μέσα στον Αύγουστο.

Απλά έπρεπε να έχει φροντίσει να επισκεφθεί μέρη χωρίς Έλληνες!

Δυστυχώς βέβαια είμαστε λαός πολυταξιδεμένος, με μεγάλη αγάπη στα ταξίδια  σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και δύσκολα μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος ότι δεν θα συναντήσει Έλληνα ακόμα και στην Γη του Πυρός!

Υπάρχει όμως ένα και μοναδικό μέρος στον πλανήτη γη που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει φροντίσει να μην υπάρχει κανένας Έλληνας... τα 'Ιμια!

Μπορεί να μην έχει όλες τις ανέσεις αλλά εκεί είναι σίγουρος ότι ούτε Ελληνικό πρόβατο δεν θα τον ενοχλήσει!

Απλή κοινή λογική...

Γραφείο υφυπουργού αντί για... βιβλιοθήκη!...

Σε άλλες εποχές, τις εποχές του σκοταδισμού, έκαιγαν τα βιβλία. Σήμερα, στην εποχή του Γιώργου Παπανδρέου και της... κατοχικής κυβέρνησής του, διαλύονται βιβλιοθήκες για να γίνουν πολυτελή γραφεία υφυπουργού, κολλητού του πρωθυπουργού.

Ο λόγος για τον υφυπουργό -με τον βαρύγδουπο τίτλο- Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελή Τζωρτζάκη, που για χάρη του διαλύεται η με ιστορική αξία βιβλιοθήκη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για να γίνει το γραφείο του, καθώς από τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου είναι περιφερόμενος όχι μάγος, αλλά μέλος του υπουργικού συμβουλίου!

Ειδικότερα, έναν χρόνο μετά την αιφνίδια διαπίστωση ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν καλύπτει πλέον τις αυξανόμενες μεταμνημονιακές ανάγκες και την κατάληψη του πέμπτου και έκτου ορόφου του υπουργείου, όπου έχει εγκατασταθεί η γραμματεία του πρωθυπουργού υπό τη Ρεγγίνα Βάρτζελη, η ηγεσία του υπουργείου αιφνιδιάζει όχι μόνο το προσωπικό της αλλά και όλη την επιστημονική κοινότητα και το δημοσιοϋπαλληλικό σώμα, με τη χωρίς αιδώ απόφασή της να διαλύσει τη βιβλιοθήκη του πρώτου τη τάξει υπουργείου, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, για να δημιουργήσει το γραφείο του κ. Τζωρτζάκη.

Για να γίνει αυτό, αποφάσισε μάλιστα να κατακερματίσει το πνευματικό υλικό της σε διάφορους χώρους, ακόμη και απομακρυσμένων από την έδρα υπηρεσιών του υπουργείου, αλλά και να δωρίσει σε άλλες υπηρεσίες, ακόμη και εκεί όπου δεν υπηρετούν βιβλιοθηκονόμοι, συγγράμματα με κριτήριο το αυγουστιάτικο σχέδιο του «λόγω κατεδαφίσεως, πάρτε, κόσμε!»

Μιας βιβλιοθήκης, με πρόσβαση ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο, με πληρότητα στα Φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, με πλήθος επιστημονικών νομικών βιβλίων και εκδόσεων για τη δημόσια διοίκηση, με συνδρομές σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά νομικής και διοικητικής επιστήμης. Μερικά δε από τα ξένα αυτά περιοδικά μόνο αυτή η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη τα είχε στη χώρα μας. Μιας βιβλιοθήκης, με αδιατάρακτη συνεχή ιστορία που μετρά πάνω από εξήντα χρόνια επιστημονικής ζωής στο νομικό και διοικητικό κόσμο της χώρας.

Β. Θασίτης


Σχόλιο: Τι τα θέλουν τα βιβλία;
Είναι γνωστο πλέον ότι αυτοί τα ξέρουν όλα!

Γιωργάκης και λεβέντης...

Γράφει ο Γιάννης Καλαμίτσης 
ΠΛΑΚΑ ΕΙΧΕ να ακούς από τη Σκιάθο τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αναφέροντας κάποιες φράσεις από τα γραπτά του Παπαδιαμάντη. Τον άκουγα και σκεφτόμουν: εκπληκτικές γνώσεις, ο μπαγάσας! Και μπράβο του που, μέσα σε δύο χρόνια, έμαθε απ’ έξω όλον τον Παπαδιαμάντη.

Σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος, έλεγε μπροστά στις κάμερες τα Παπαδιαμάντια λόγια, αλλά κάτι με έκανε να πιστεύω πως, από μέσα του, πρέπει να βλαστήμαγε τον συγγραφέα των δηλώσεών του, που του βάζει δύσκολα. Και του τα είχε γράψει και στα ελληνικά, πράγμα που έκανε την απαγγελία δυσκολότερη. Τα έβγαλε πέρα, όμως, λεβέντικα!

Την ίδια ημέρα, στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Μέρκελ έδινε συνέντευξη στα γερμανικά, ο Σαρκοζί στα γαλλικά, ο Ισπανός στα ισπανικά και πάει λέγοντας.

Ο Γιωργάκης, όμως, όταν δίνει συνεντεύξεις ενώ βρίσκεται σε ξένη χώρα, πάντα μιλάει αμερικανικά. Αυτό έχει μια απλή εξήγηση και δεν είναι ανάγκη να το εξηγήσω εγώ.

Ούτως ή άλλως, ο Γιωργάκης μας είναι άλλο πράγμα! Την ημέρα που ο Σαρκοζί και η Μέρκελ γύριζαν εσπευσμένως από τις διακοπές τους και ο Μπερλουσκόνι συγκαλούσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, ο δικός μας εμφανίστηκε στη Σκιάθο με το νέο απόκτημά του, ένα λευκό υπερσύγχρονο κανό, αξίας 3.500 ευρώ, που ενσωματώνει όλες τις εφαρμογές των σύγχρονων υλικών.

Η ανάγκη για απόκτηση αυτού του νέου κανό του πρωθυπουργού προέκυψε έπειτα από ένα ατύχημα στην Υδρα, όπου το προηγούμενο κίτρινο «ερασιτεχνικό» κανό του κ. Παπανδρέου υπέστη σοβαρή ζημιά και έμπαζε νερά, με αποτέλεσμα, εκτός από την οικονομία της χώρας, να βουλιάζει και αυτό.

Για να γυρίσουμε, όμως, στη Σκιάθο και στην απαγγελία Παπαδιαμάντη, πρέπει να σκεφτούμε πως, αν ο Γιωργάκης μας συνεχίσει την τακτική της «οικειότητας» με τα σημαντικά του τόπου τον οποίον επισκέπτεται, έχουμε πιθανότητες να δούμε και πολλά ακόμη διασκεδαστικά. Να τον δούμε στην Κοζάνη, σε εξόρυξη λιγνίτη, στη Μήλο να σκάβει για ελαφρόπετρα, στη Λέσβο να συμμετέχει στην απόσταξη ούζου, ενώ θα απαγγέλλει Στρατή Μυριβήλη, και στην Τήνο να μιλάει για τον Γιαννούλη Χαλεπά, ενώ θα λαξεύει σε μάρμαρο μια κυβέρνηση, ένα γλυπτό που θα μείνει γνωστό ως «Η Κοιμωμένη του Γιώργου». Το μόνο μέρος στο οποίο δεν έχει κάτι εντυπωσιακό και ενδιαφέρον να πει, θα παραμείνει η Βουλή.

ΠΗΓΗ real.gr

ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΔΡΙΜΥΤΕΡΗ...

Μάλλον μου έχει μείνει από τότε που πήγαινα ακόμα σχολείο αλλά πάντα αισθάνομαι ότι τον Σεπτέμβριο ξεκινάει μία νέα χρονιά.

Αποφάσισα λοιπόν αυτήν την καινούργια “χρονιά” να δοκιμάσω κάτι καινούργιο και στο blog μου.

Από σήμερα αλλάζει ελαφρά στυλ!
Οι αναρτήσεις δεν θα είναι μόνο μία την ημέρα αλλά όσο περισσότερες γίνεται, πρωτότυπες ή αναδημοσιεύσεις.

Προφανώς όποιος φίλος/αναγνώστης έχει κάποιο κείμενο το οποίο ταιριάζει στο σκεπτικό και στο ύφος του koinos-topos μπορεί να μου το στείλει με την επισήμανση “προς δημοσίευση”.

Συνεχίζω πάντα μόνη μου και συνεχίζω να φέρω την ευθύνη για την επιλογή των αναρτήσεων.

Ελπίζω να τα καταφέρω και να ανταποκριθώ στο νέο αυτό εγχείρημα.

Καλή αρχή λοιπόν και καλό χειμώνα...

πάντα με...

απλή κοινή λογική...
(για να μην ξεχνιόμαστε!)


Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΧΑΛΑΡΑ!!!...

Μέρες τώρα όλοι μας έχουμε μπει σε “mode” καλοκαιριού.

Έχουμε ρίξει ρυθμούς λόγω ζέστης, έχουμε επηρεαστεί και από το ημερολόγιο το οποίο μας “φωνάζει” ότι είναι καλοκαίρι... δεν θέλουμε και πολύ!
Γιατί για διακοπές... ούτε λόγος!

Άλλωστε, όταν μένεις στα Χανιά γιατί να πας αλλού για καλοκαιρινές διακοπές;
Άσε που όλο και κάποιος φίλος (κυρίως “ταλαίπωροι” Αθηναίοι) ελπίζει στην φιλοξενία σου αυτό το διάστημα!

Η καλοκαιρινή ραστώνη όμως επηρεάζει την όρεξη για αναζήτηση κειμένων  προς ανάρτηση... πόσο μάλλον για συγγραφή!

Από σήμερα λοιπόν ξεκινάει και το blog τις διακοπές του.

Οι αναρτήσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είναι σπάνιες, εκτός βέβαια “εκλογικού απροόπτου” όπου τότε, ακόμα και εν μέσω θέρους, το blog θα βρεθεί και πάλι στις επάλξεις καθημερινά και μαχητικά!

Η καθημερινή μας επαφή στο facebook δεν επηρεάζεται και ο koinos-topos θα συνεχίσει τον σχολιασμό της καθημερινότητας.

Για τους φίλους του blog λοιπόν...






ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!...

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Οι Μεγάλοι Ναπολέοντες κάνουν διακοπές...

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη 
Πέρσι οι διακοπές είχαν απενοχοποιηθεί εντελώς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους υπουργούς του να μην νιώθουν τύψεις και τους παρότρυνε να ξεκουραστούν, διότι είχαν δουλέψει σκληρά και το φθινόπωρο τους περίμενε ακόμη σκληρότερη δουλειά.

Τώρα αν είναι δουλειά να πηγαίνεις από χρεοκοπία σε χρεοκοπία και από μνημόνιο σε μνημόνιο – και μάλιστα χωρίς να έχεις καμιά συμμετοχή στη διαμόρφωσή του – αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Φέτος – σε αντίθεση όχι μόνο με την εποχή που δέναν τα σκυλιά με τα (δανεικά) λουκάνικα, αλλά και με την περσινή χρονιά, όταν οι διακοπές των επωνύμων αποτελούσαν μέρος του επίσημου πολιτικού ρεπορτάζ – οι διακοπές γίνονται στα μουλωχτά.

Και με τρόπο που να μπερδευόμαστε.

Είναι δυνατόν δηλαδή να βλέπουν κάποιοι με τα μάτια τους τον πρωθυπουργό να κάνει κανό στη Σκιάθο και την ίδια ώρα το ρεπορτάζ να λέει πως συνομίλησε με τον Όλι Ρεν και του έκανε… αυστηρές συστάσεις για την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει γρήγορα στην επικύρωση των περίφημων αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, είναι δυνατόν να μαθαίνουμε από σπόντα το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να συμπεριλάβει κρατικούς τίτλους που λήγουν και μετά το 2020 (μιλούν για το 2025), ο υπουργός των Οικονομικών να εξηγεί με την γνωστή ρητορική του γιατί συμβαίνει αυτό και τελικά να διαβάζουμε ότι και ο ίδιος βρίσκεται σε διακοπές, σε άλλο νησί των Σποράδων.

Είναι επίσης δυνατόν – σε άλλη χρονική στιγμή, την προηγουμένη της ψήφου εμπιστοσύνης – το επίσημο πολιτικό ρεπορτάζ να μιλά για την μεγάλη μάχη που δίνει ο πρωθυπουργός για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλής και την ίδια ώρα οι λουόμενοι στον Σχοινιά να τρίβουν τα μάτια τους κοιτώντας στο πέλαγος τον κ. Παπανδρέου να ασχολείται με το αγαπημένο του άθλημα.

(Για τον υπουργό Μεταφορών, δεν το συζητώ. Βρίσκεται στην Πάρο και ετοιμάζει το επόμενο άρθρο του και γεμίζοντας τις μπαταρίες για τη νέα μάχη με τους ταξιτζήδες).

Δεν φαντάζομαι να υπάρχει άνθρωπος που να τα βρίσκει φυσιολογικά όλα αυτά.

Δεν φαντάζομαι να υπάρχει σοβαρός άνθρωπος, που ενδιαφέρεται για την πατρίδα του και ο οποίος να κάνει διακοπές ενώ έχει ήδη καταστραφεί ο τουριστικός μήνας Ιούλιος και σε λίγο θα μιλάμε και για τον «χαμένο Σεπτέμβριο» με τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.

Το πιο ενοχλητικό είναι η άνεση με την οποία τα αντιμετωπίζει όλα ο κ. Βενιζέλος – ως εάν να… γεννήθηκε υπουργός των Οικονομικών! Ως εάν αυτή να ήταν η κλίση του από πάντα και εντελώς τυχαία έγινε συνταγματολόγος.

Με την ίδια άνεση που μας συμβούλεψε να μην μας τρομάζει η επιλεκτική χρεοκοπία – συγγνώμη, selective default – με την ίδια άνεση που μέσα στη Βουλή, μας έλεγε πως «αυτό θα γίνει», διότι «δεν είναι πιστωτικό γεγονός, αλλά προσωρινή βαθμολόγηση των ελληνικών ομολόγων», με την ίδια άνεση που μας περιέγραφε τη δουλειά του κλειδούχου που αλλάζει τις γραμμές για να περνούν τα τρένα διασταυρούμενα και χωρίς να συγκρούονται, με την ίδια άνεση που μας διαβεβαίωνε ότι «για μια στιγμή θα γίνει αυτό, θα γίνει, πρέπει να γίνει, για να περάσουμε τη διασταύρωση», τώρα μας λέει πως η «μια στιγμή» θα κρατήσει ως το 2025!

Με την ίδια ακριβώς άνεση, μας λέει ότι ο ΦΠΑ στο 23% δεν είναι ούτε λογικό, ούτε δίκαιο πράγμα, αλλά πρέπει να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας!

Δηλαδή στις δεσμεύσεις του προκατόχου του – που κι’ αυτός θα απολαμβάνει τώρα το εξοχικό του σε άλλο νησί του Αιγαίου.

Το γεγονός ότι είναι δυνατόν ο μεν κ. Ραγκούσης να διορθώνει τη σωστή απόφαση του προκατόχου του και ο κ. Βενιζέλος να μην διορθώνει την λανθασμένη δέσμευση του δικού του προκατόχου, δείχνει πως δεν θα τα πάμε καθόλου, μα καθόλου καλά.

Τουλάχιστον, μήπως μπορούμε να ξέρουμε ποιες μέρες είστε σε διακοπές και ποιες σε τηλεδιάσκεψη;

Αλλά, συγγνώμη, ξεχάστηκα. Είστε Μεγάλοι Ναπολέοντες. Μπορείτε και σε διακοπές να είστε και το πείραμα της ανταλλαγής ομολόγων να παρακολουθείτε και τους Ευρωπαίους να κυνηγάτε και τον ΦΠΑ να ανεβάζετε και με τους δημοσίους υπαλλήλους να τα βάζετε και την αντιπολίτευση να καθυβρίζετε και τους μισθούς και τις συντάξεις να πετσοκόβετε και τον τουρισμό να καταστρέφετε και έσοδα να μην εισπράττετε.

Οπότε, μπορείτε και από τις διακοπές όπου βρίσκεστε να κηρύξετε και μια στάση πληρωμών...

Υ.Γ. Μόνο που ο Μεγάλος Ναπολέων ήταν αρμοδιότητας ψυχιάτρου!

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

«Εξοικονόμηση πόρων» που στοιχίζει ακριβά...

Το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς των Χανίων βρίσκεται ένα βήμα πριν την ουσιαστική κατάργησή του. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δείχνει λανθασμένες βάσεις στην οικονομική λογική της.

Στο Ινστιτούτο έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια επενδύσεις οι οποίες θα ήταν παράλογο να ακυρωθούν πριν αρχίσουν να αποδίδουν. Διαθέτει μεταξύ των άλλων εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο ανάλυσης ελαιολάδου. Πρόκειται για ένα από τα δυο μόνο τέτοια εργαστήρια που υπάρχουν στη χώρα. (Το άλλο βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην Αθήνα). Ο εξοπλισμός αγοράστηκε με πόρους του Γ’ΚΠΣ, στο οποίο το Ινστιτούτο εντάχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου το 2006. Η συνολική επένδυση ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο αρχικός προγραμματισμός του Γ΄ ΚΠΣ προέβλεπε δημιουργία τριών τέτοιων εργαστηρίων σε όλη τη χώρα ( Μυτιλήνη, Καλαμάτα, Χανιά). Τελικά μόνο το εργαστήριο των Χανίων προχώρησε. Η αποδυνάμωση του Ινστιτούτου από ερευνητικό προσωπικό, δεν έχει επιτρέψει ακόμη την κανονική λειτουργία του εργαστηρίου. Το εργαστήριο αυτό όμως μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του κρητικού ελαιολάδου, καθώς θα επιτρέπει την πιστοποίησή του σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ελαιολάδου.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο εντάχθηκε στις αρχές του 2009 στο «Κέντρο Καινοτομίας Κρήτης», μια κοινοπραξία ερευνητικών φορέων για την οποία εξασφαλίσθηκε χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας πάνω στην τοπική παραγωγή. Στα πλαίσια της κοινοπραξίας αυτής, το Ινστιτούτο προβλέπεται να αποκτήσει κινητό εργαστήριο χημικών αναλύσεων, ώστε να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στον αγρότη στον τόπο της παραγωγής, στο χωράφι. Μια απίστευτη γραφειοκρατική διαδρομή έχει καθυστερήσει την τελική υλοποίηση του έργου αυτού, για το οποίο η χρηματοδότηση εξασφαλίσθηκε πριν δυόμιση χρόνια από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Η «εξοικονόμηση πόρων» που θα προκύψει από μια κατάργηση (δια της «συγχωνεύσεως» ή δια της μετακινήσεως) του Ινστιτούτου, προκαλεί στην πραγματικότητα οικονομική βλάβη, καθώς δεν επιτρέπει την αξιοποίηση των επενδύσεων που ήδη έγιναν, αλλά και των συνεργειών που υπάρχουν μεταξύ των ερευνητικών φορέων των Χανίων (Πολυτεχνείο, ΤΕΙ, ΜΑΙΧ, Ινστιτούτο Υποτροπικών). Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας μας μιλούν για την ανάγκη ανάπτυξης της «οικονομίας της γνώσης». Είναι παράλογο την ίδια στιγμή στα Χανιά να καταστρέφονται νησίδες της εφαρμοσμένης επιστημονικής έρευνας, τη στιγμή που άρχισαν να χτίζονται προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημά τους.
    
Γραμματέας Νέων Τεχνολογιών Ν.Δ.


Για την καλύτερη κατανόηση του προβλήματος:

Ο νομός Χανίων είναι ένας από τους 4-5 κύριους νομούς της Ελλάδας ως προς την παραγωγή ελαιόλαδου.
Παράγει περίπου 30.000.000 λίτρα ελαιόλαδο το χρόνο, από τα οποία το 75% είναι “εξαιρετικό παρθένο”, 15% περίπου είναι “παρθένο” και το υπόλοιπο 10% “λαμπάντε.” (
ΠΗΓΗ)

Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), άρχισε την οργανωμένη δραστηριότητά του το 1962, οπότε λειτούργησε για πρώτη φορά ως Σταθμός Γεωργικής Έρευνας. (ΠΗΓΗ)

Πόσο αναγκαία είναι η κατάργηση του συγκεκριμένου ινστιτούτου;

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του...

Αρκεί η... απλή κοινή λογική...

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Κύριε Παπανδρέου, δυστυχώς λούζεστε τα απόνερα της πολιτικής σας...

Γράφει ο Νίκος Χριστοδουλόπουλος

Και μαζί με σας και την πολυπληθή κυβέρνησή σας, τα «λούζεται» όχι μόνο ο ελληνικός λαός αλλά και οι τουρίστες που επισκέπτονται τη δύσμοιρη χώρα μας.

Δεν έχουμε ξεχάσει, ευτυχώς, τις μέρες που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ηγείσθο πορειών και προβαίνατε σε δηλώσεις κατά της κυβέρνησης Καραμανλή για τα αντιλαϊκά δήθεν μέτρα που ελάμβανε τότε κατά των ναυτεργατών, των αγροτών ή άλλων συντεχνιών, που εσείς και τα στελέχη σας υποτίθεται είχατε αναλάβει εργολαβικά τον ρόλο του υπερασπιστή των αδυνάτων.

Οι φωτογραφίες σας με τις σηκωμένες γροθιές, κυκλοφορούν εκτενώς στο διαδίκτυο, που το άτιμο «φοράει κουκούλα» και δεν μπορείτε να εντοπίσετε τους οχτρούς σας που τις αναρτούν! Σε ότι προσπαθούσε να κάνει η τότε κυβέρνηση, εσείς προτάσσατε ένα βροντερό ΟΧΙ σε όλα, υποσχόμενος ότι όταν έλθετε στην εξουσία θα τα κάνατε εσείς καλύτερα από τους άλλους. Και βλέπουμε τι καταφέρατε να κάνετε. Το ζούμε καθημερινά στο πετσί μας και στις τσέπες μας.

Αλλά να έπιαναν και τόπο οι θυσίες του λαού για να σωθεί υποτίθεται η πατρίδα, όπως μας διαμηνύσατε από το Καστελόριζο; Όλο και χειρότερα πάει η κατάσταση και το χρέος διογκώνεται σε σημείο να μην γίνεται διαχειρίσιμο, παρότι περί του αντιθέτου μας διαβεβαίωνε τόσο ο Παπακωνσταντίνου όσο και ο νυν «τσάρος»της οικονομίας ο Βενιζέλος και παρά τα μέτρα που συνεχώς λαμβάνετε, πάντα εις βάρος των πολιτών αυτής της ώρας (μάλλον προσπαθείτε να πάρετε πίσω όσα έδινε αλόγιστα ο μακαρίτης πατέρας σας τη δεκαετία του 80 !!!)

Και εν κατακλείδι σας αφιερώνω κύριε πρωθυπουργέ, ένα απόσπασμα Πολιτικά του Αριστοτέλη, που μάλλον δεν θα έχετε διαβάσει, για να δείτε τι έλεγε περί νομίσματος και να το πείτε και στους συντρόφους σας καθώς και σ’ αυτούς εκεί στην ΕΕ που αγκαλιάζεσθε και φιλιέστε σταυρωτά και χασκογελάνε, (αυτό το χάλι δεν το βλέπαμε επί Μιτεράν, Κολ, Θάτσερ, κλπ) την ώρα που ο πλανήτης φλέγεται από τις ωρολογιακές βόμβες των κερδοσκόπων που κτυπούν τις οικονομίες των χωρών και κατ επέκταση τους λαούς των, αδιακρίτως χρώματος, φυλής, μεγέθους ή οτιδήποτε άλλο.

Έγραφε λοιπόν ο Αριστοτέλης: “őτε δέ πάλιν λῆρος εἶναι δοκεῖ τὸ νόμισμα καὶ νόμος παντάπασι, φύσει δ' οὐθέν, ὅτι μεταθεμένων τε τῶν χρωμένων οὐθενὸς ἄξιον οὐδὲ χρήσιμον πρὸς οὐδὲν τῶν ἀναγκαίων ἐστί, καὶ νομίσματος πλουτῶν πολλάκις ἀπορήσει τῆς ἀναγκαίας τροφῆς…”

Δηλαδή, "άλλοι πάλι θεωρούν το νόμισμα φλυαρία απλώς και εξ ολοκλήρου συμβατικό, χωρίς καμία αξία εκ φύσεως, και ότι εάν μεταβληθούν οι συμφωνίες βάσει των οποίων δημιουργήθηκε, δεν θα έχει καμία αξία και δεν θα είναι χρήσιμο για να προμηθευτεί κάποιος τα προς το ζην και ότι, ενώ θα έχει κάποιος άφθονα νομίσματα, θα στερηθεί πολλές φορές και αυτή την τροφή την οποία χρειάζεται".

Πολιτικά του Αριστοτέλη (Α΄ 1257b)

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ... ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ...

Πάνε 2 ημέρες τώρα που ψάχνω σκηνές και ρεπορτάζ από την “εκδήλωση” της Κυριακής 7 Αυγούστου στην Κρήτη.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, ενώ πέρυσι τέτοιες ημέρες όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί μας είχαν τρελάνει με την “μεγάλη επιτυχία” του “Πλανήτη Κρήτη” (αν και ο στόχος δεν είχε επιτευχθεί!) αυτές τις ημέρες κανένας δεν αναφέρεται στο γεγονός!

Σαν να μην έγινε!

Η μόνη αναφορά ήταν στην  neatv.gr όπου και εκεί το ρεπορτάζ ήταν περισσότερο για τις εκδηλώσεις που ακολούθησαν.

Για δεύτερη λοιπόν συνεχόμενη χρονιά την ίδια ημέρα αισθάνομαι ανακούφιση (λόγω μικρής συμμετοχής) και υπερηφάνεια για τους συντοπίτες μου!

Θυμίζω τι έγραψα πέρυσι για το ίδιο θέμα...






Από την στιγμή που, όπως περίτρανα αποδεικνύεται οι ασκήσεις κοινωνικής μηχανικής δεν πιάνουν στους Κρητικούς, θα σταματήσει επιτέλους αυτή η ετήσια χαζομάρα;

Εμείς οι Κρητικοί μπορεί να έχουμε πολλά ελαττώματα, μπορεί να έχουμε (ελάχιστα!) απομακρυνθεί από την παράδοσή μας αλλά ΠΟΤΕ, μα ΠΟΤΕ, δεν χάνουμε την “κουζουλάδα” μας!

Ο Κρητικός, όσο και αν προσπαθούν να τον αλλάξουν, δεν μπαίνει σε καλούπια.

Ο Κρητικός είναι “κουζουλός”!
Μέρα του λες; Νύχτα σου λέει!

Όσο και αν τα τελευταία χρόνια η Κρήτη λοιδορείται ως το “πράσινο νησί”  δεν παύει ότι έχει μία πολύ ένδοξη και διαχρονική ιστορία...  “κουζουλάδας” και αυτή δεν χάνεται ότι και να γίνει!

Ας βρουν λοιπόν κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας, ή ακόμα καλύτερα κάποιας άλλης χώρας, για να πραγματοποιούν με επιτυχία  τα καραγκιοζιλίκια τους.

Εδώ δεν τους παίρνει!

Απλή κοινή λογική...

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Τον Ραγκούση κι αν τον ψήνεις...

Γράφει ο Γιάννης Καλαμίτσης 
ΕΣΤΩ ΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ένα πρόβλημα, τη λύση του οποίου πρέπει να τη συζητήσεις με εκείνον που σου το δημιούργησε. Καλό είναι να γνωρίζεις τα πάντα για τον συνομιλητή σου, προκειμένου να ξέρεις πώς να τον αντιμετωπίσεις, ώστε να έχεις την επιθυμητή λύση.

Παράδειγμα, η κόντρα υπουργών και ιδιοκτητών ταξί. Οι ιδιοκτήτες τα είχαν βρει με τον Ρέππα, αλλά τα χάσανε από τον Ραγκούση. Το ποιος είναι ο Ρέππας, οι ιδιοκτήτες το γνώριζαν. Είναι ένας οδοντίατρος, ο οποίος, εδώ και τριάντα χρόνια, κάνει τον υπουργό. Ο Ραγκούσης είναι, κατά κάποιον τρόπο, ο άγνωστος Χ. Εμφανίστηκε από το πουθενά και στο πουθενά μας πάει.

Γνωρίζω μια ιστορία, η οποία λέει πως μία κυρία επισκέφτηκε τον οδοντίατρό της. Κάθισε στην πολυθρόνα του οδοντιατρείου και, όταν ο γιατρός την πλησίασε και της ζήτησε να ανοίξει το στόμα της, εκείνη του έπιασε τους όρχεις, λέγοντάς του: «Γιατρέ, να μην πονέσουμε ο ένας τον άλλον!».

Δεν γνωρίζω αν οι ιδιοκτήτες ταξί γράπωσαν τον Ρέππα από κάπου, αλλά η κατάληξη ήταν να μην πονέσουν ο ένας τον άλλον.

Με τον Ραγκούση, ο οποίος άλλαξε το νομοσχέδιο του Ρέππα, επειδή έτσι γούσταρε, οι ιδιοκτήτες των ταξί τα βρήκαν σκούρα. Ισως επειδή δεν είχαν ασχοληθεί να ενημερωθούν για το με ποιον είχαν να κάνουν. Επίσης, αγνόησαν και αυτό που λέει ο σοφός λαός: «Φυλάξου από νέο πραματευτή κι από παλιά πουτάνα»!

Από έναν υπουργό που ξέρεις πως έχει τριάντα χρόνια στο κουρμπέτι, μπορείς να φυλαχτείς, από τον νέο πραματευτή, που δεν γνωρίζεις από πού κρατά η σκούφια του, πώς να φυλαχτείς;

Επειδή κατανοώ τους ιδιοκτήτες των ταξί, αν και διαφωνώ πλήρως με όσα κάνουν για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους, θα τους εξηγήσω σήμερα ποιος είναι ο Ραγκούσης και τι τον κάνει τόσο αλαζόνα. Ο Ραγκούσης είναι σήμερα 46 ετών και δεν βγήκε ποτέ στο μεροκάματο!

Από τότε που τέλειωσε τις σπουδές του, όλο και κάπου ήταν «διορισμένος». Μέχρι και σύμβουλος του Παπουτσή στην Ευρώπη ήταν, ώς το 1998! Το 1999, άνοιξε επιχείρηση. Ενα ταχυφαγείο (φαστφουντάδικο) στην Πάρο, όπου ήταν και δήμαρχος. Κυριότερο προσόν του: η φιλία του με τον Γιώργο. Κυριότερη ικανότητά του: το ψήσιμο του χάμπουργκερ. Ας ξέρουν, λοιπόν, οι ταξιτζήδες πως ο Ραγκούσης ψήνει, αλλά δεν ψήνεται.

Συμπέρασμα: Τον Ραγκούση κι αν τον ψήνεις, το τσιζμπούργκερ σου χαλάς!


ΠΗΓΗ real.gr

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

"ΕΓΩ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΜΟΥ"...

«Αεργος» υπουργός με εισόδημα 565 € (τον μήνα) πριν εκλεγεί βουλευτής

Πιστεύετε στα θαύματα; Αν όχι, πρέπει να το ξανασκεφτείτε, κυρίως τώρα που πλησιάζει και o Δεκαπενταύγουστος. Και, για να σας το αποδείξουμε, θα σας διηγηθούμε το επίτευγμα ενός νέου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ από την Ημαθία, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ορκίστηκε υφυπουργός Επικρατείας. Κυρίες και κύριοι, ιδού το παιδί-θαύμα, που μπορούσε να ζει με 1.000 ευρώ τον χρόνο (το 2006 για την ακρίβεια) και να χτίζει πολιτική και επιστημονική καριέρα, ο Αγγελος Τόλκας, που όλοι οι συνομήλικοί του (έστω και τώρα) θα ήθελαν να μάθουν το μυστικό της επιτυχίας του.

Οσο δε για τους συναδέλφους του βουλευτές, ψάχνουν ακόμη να βρουν πώς με εισόδημα το 2007 3.620 ευρώ κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές σε ηλικία 29 ετών (λαμβάνοντας μάλιστα 7.500 ψήφους) και με 6.784 ευρώ εισόδημα το 2008 μπόρεσε να κάνει νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία και να βρεθεί βουλευτής Ημαθίας το 2009 και στους 20 μήνες να τοποθετείται από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου υφυπουργός Επικρατείας, καθώς θεωρείται αγαπημένο παιδί της σιδηράς κυρίας του Μαξίμου Ρεγγίνας Βάρτζελη.

Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι του έμειναν και χρήματα για να... νυμφευθεί (το Σάββατο 16 Ιουλίου), τότε η πορεία του δικηγόρου κατ' επάγγελμα κ. Τόλκα πρέπει να διδάσκεται ως μάθημα σε όλα τα οικονομικά πανεπιστήμια του κόσμου. Οσο για τους νέους και τις νέες της χώρας μας που θα «διοριστούν» μέσω ΜΚΟ στις «γαλέρες» των «πράσινων» stages με 625 ευρώ τον μήνα μεικτά, καλό θα ήταν να... υποστούν σεμινάρια επιβίωσης από τον ίδιο, αφού επί τρία ολόκληρα χρόνια ζούσε και πολιτευόταν με το αστρονομικό ποσό των 11.695 ευρώ (1.291+3.620+6.784), δηλαδή με 10 ευρώ τη μέρα, αν κάνει κάποιος την απλή διαίρεση! Και όχι μόνο αυτό, αλλά, σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» που κατέθεσε (από όπου και τα στοιχεία), είχε και αποταμιεύσεις στην Εθνική Τράπεζα 10.000 ευρώ, στην Εμπορική 7.000 ευρώ και στην Πειραιώς 5.600 ευρώ. Στην πρώτη από εισοδήματα και στις άλλες δύο από συνδυασμό περιπτώσεων (γονική παροχή ή κάτι άλλο που δεν συγκεκριμενοποιείται στη δήλωση). Μάλιστα, ο κ. Τόλκας έχει υπογράψει και επιστολή στον πρωθυπουργό, μαζί με άλλους 47 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ζητεί να εξεταστεί το «πόθεν έσχες» όσων διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα τα τελευταία χρόνια.

Την πορεία του κ. Αγγελου Τόλκα προς το υπουργείο θα τη ζήλευαν οπωσδήποτε εκατοντάδες χιλιάδες νέοι. Παιδί γεωπόνου και δασκάλας (με τρία παιδιά) μπήκε στην πολιτική από τα φοιτητικά του χρόνια. Διετέλεσε, μάλιστα, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΑΣΠ Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης. Χωμένος στον φοιτητικό συνδικαλισμό για τα καλά, καθώς θεωρείται πρόδρομος μιας κομματικής καριέρας, βρέθηκε εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής στη Σύγκλητο, στην Κοσμητεία, στο Δ.Σ. του Τμήματος Νομικής και στην Επιτροπή Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Διετέλεσε επί τρία χρόνια πρόεδρος της Κίνησης Νέων για την Ευρώπη, με παρουσία σε συνέδρια και σεμινάρια στο Βέλγιο, στη Δανία, στην Ολλανδία, στην Αυστρία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στα Σκόπια, στην Τουρκία, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Το γεγονός ότι ταξίδευε πολύ φαίνεται ότι ήταν από τα κοινά στοιχεία του με τον Γιώργο Παπανδρέου, που είδε στον φοιτητή με τη βαλίτσα, όπως τον θυμούνται οι συμφοιτητές του, ένα πράσινο αστέρι να ανατέλλει.

Κάποια στιγμή άσπονδοι φίλοι του άφησαν να διαρρεύσουν ότι η άνοδός του οφειλόταν στο ότι ήταν αρραβωνιασμένος με τη θυγατέρα του κ. Καστανίδη, πράγμα που διέψευσε αστραπιαία ο πρωτοκλασάτος υπουργός, λέγοντας ότι «με βάση τα οικογενειακά ληξιαρχεία, ο Αγγελος Τόλκας ουδέποτε εργάστηκε στο γραφείο μου και ουδέποτε υπήρξε αρραβωνιασμένος με την κόρη μου. Το μόνο αληθές είναι ότι συνέβη να είναι συμφοιτητές στη Νομική της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Αγγελος Τόλκας, πάντως, νυμφεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του στις 16 Ιουλίου και όλοι μιλούσαν προχθές στην ορκωμοσία του για το... δώρο του πρωθυπουργού στον «εκλεκτό» της σκιάς του Ρεγγίνας Βάρτζελη.

Αν και ήξερε αρκετές μέρες πριν ότι θα έμπαινε στην κυβέρνηση, κρατούσε το «μυστικό» επτασφράγιστο, μήπως και κάτι χαλάσει, γι' αυτό ισχυριζόταν ότι όλα αυτά τα διάβαζε στον Τύπο και δεν γνώριζε τίποτε.

Ισως, βέβαια, το μυστικό για το πώς κατάφερνε και επιβίωνε όλα αυτά τα χρόνια να το ξέρει η σύζυγός του, η οποία, απ' ό,τι λένε οι πληροφορίες, είναι οικονομολόγος.

Νίκος Ελευθερόγλου


Σχόλιο :
Παρακαλούνται όσοι οικονομολόγοι νομίζουν ότι όλα τα παραπάνω δεν γίνονται να σκίσουν τα πτυχία τους!
Αυτό το λαμπρό παλικάρι, το οποίο καθώς φαίνεται μας έχει κάτσει στον σβέρκο από την πρώτη ημέρα των σπουδών του, είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους όσους κακοπροαίρετα γκρινιάζουν για τα έσοδά τους.
Αυτό το λαμπρό παλικάρι είναι το "νέο αίμα" του ΠΑΣΟΚ στην βουλή και με την αξία του θα ανέβει πολύ ψηλά!
Και όλοι εμείς θα είμαστε περήφανοι που πληρώνουμε έναν "άεργο" ο οποίος μάλλον δεν έχει δουλέψει ούτε μία μέρα της ζωής του εκτός ΠΑΣΟΚ και τον οποίο οι ψηφοφόροι της Ημαθίας επέλεξαν να τους εκπροσωπεί!
Να χαιρόμαστε λοιπόν τον τόσο άξιο αυτόν νέο που σε χρόνο μηδέν κατάφερε, με την αξία του πάντα, να γίνει "Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό"!
Επειδή όλο αυτό ουδεμία σχέση έχει με την απλή κοινή λογική ας κλείσω με μία ευχή....
Περαστικά μας!!!


Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Κάποτε πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία!... (Β' ΜΕΡΟΣ)...


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβερνητική σιωπή στις χθεσινές καταγγελίες μας για τη συνεχιζόμενη διόγκωση του κράτους, είναι απόδειξη ενοχής.

Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη και δεν μπορεί να κρύβεται με υπεκφυγές.

Προσθέτουμε ότι οι 41 περιπτώσεις νέων Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, Νομικών Προσώπων και Αυτοτελών Υπηρεσιών που αποκαλύψαμε χθες, δεν είναι οι μόνες.

Σήμερα, παραθέτουμε νέα στοιχεία για άλλες 26 περιπτώσεις και περιμένουμε από τους κυρίους Βενιζέλο και Πάγκαλο, που έχουν τη σχετική αρμοδιότητα, συγκεκριμένες απαντήσεις:

  • Πόσο, αυξάνουν όλα αυτά το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου;
  • Ποιοι και με ποια κριτήρια τοποθετούνται στις υψηλόμισθες αυτές θέσεις;
Η κοροϊδία δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Είναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες, η κυβέρνηση από τη μια να επιβάλλει οριζόντιες περικοπές μισθών και αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές και από την άλλη να συνεχίζει τη διόγκωση του κράτους και την αύξηση του κόστους λειτουργίας του».

Επισυνάπτεται πίνακας με τις 26 νέες κρατικές δομές, που δημιουργήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2011. 

Δημιουργία νέων Κρατικών δομών από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα. 

1. Γενική Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών
- Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138 Α΄/16.6.2011)

2. 7 θέσεις προϊσταμένων, με βαθμό 1ο κατηγορίας ειδικών θέσεων, για τις αντίστοιχες αυτοτελείς υπηρεσίες εποπτείας ΟΤΑ
- Ν 3852/2010, (ΦΕΚ 87 Α΄/7.6.2010)

3. Τμήμα Μουσείου και Βιβλιοθήκης στο Εθνικό Τυπογραφείο
- Ν.3895/2010 (ΦΕΚ 206/Α/18.12.2010)

4. Γραφείο πράσινων συμβάσεων και περιβαλλοντικών προτύπων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
- Υπουργική Απόφαση 45414/21.10.2010 (ΦΕΚ 1732/Β/4.11.2010)

5. Γραφείο ποιότητας ζωής και προώθησης ήπιων μορφών μετακίνησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
- Υπουργική Απόφαση 7809/18.2.2011 (ΦΕΚ 446/Β/22.03.2011)

6. Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,
- Ν.3938/2011, κόστος 60.000 για το 2011.

7. Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,
- Ν.3938/2011 (ΦΕΚ 61/Α/31.3.2011)

8. Γενική Δ/νση Κατάστασης Πολιτικού Προσωπικού με 4 διευθύνσεις , στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,
- Ν.3938/2011 (ΦΕΚ 61/Α/31.3.2011)

9. Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,
- ΠΔ 9/2011, (ΦΕΚ 24/Α/21.2.2011), κόστος 242.650 ευρώ για το 2011.

10. 6 Υποδιευθύνσεις σε κάθε μία από τις Δ/νσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,
- ΠΔ 42/2011 (ΦΕΚ 108/Α/10.5.2011)

11. Δ/νση Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων.

12. Συνοριακός σταθμός Κτηνιατρικού ελέγχου Αστακού Αιτωλοακαρνανίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

13. Μια θέση αναπληρωτή Οικονομικού δ/ντή στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ.
- ΥΑ 1097/Β/1.4.2011 , κόστος 48.000 ευρώ

Στον τομέα Μεταφορών και δικτύων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων :

14. 1 θέση Γεν. Δ/ντή

15. Γραφείο Διοικητικής και Γραμματειακής Υποστήριξης της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων

16. Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων
- Ν.3891/2010 (ΦΕΚ 188/Α/4.11.2010)

17. Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας
- Ν.3897/2010 (ΦΕΚ 208/10.12.10)

18. Γενική Δ/νση Οδικής Ασφάλειας
- Ν. 3897/2010 (ΦΕΚ 208/10.12.10)

19. Δ/νση Πολιτικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων, με 2 τμήματα.
- Ν.3913/2011 (ΦΕΚ 18/Α/7.2.2011).

Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

20. Γενική Γραμματεία Τουρισμού με:
1 θέση μετακλητού γενικού γραμματέα
3 θέσεις υπαλλήλων
1 θέση ειδικού συνεργάτη
1 θέση ειδικού συμβούλου
- ΠΔ 15/2010, (ΦΕΚ 30/Α/2.3.2011), κόστος 154.000 ευρώ.

21. Γραφείο Εθνικού Χωροταξικού Αθλητικών Εγκαταστάσεων.
- Υπουργική Απόφαση 44781/9.11.2010

22. Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ)
- Ν.3905/2010 (ΦΕΚ 219/Α/2010).

Στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

23. Δ/νση Εξαρτήσεων
- Ν.3868/2010 (ΦΕΚ 129/Α/2010)

24. Κεντρική Αρχή Διακρατικών Υιοθεσιών
- Ν.3868/2010 (ΦΕΚ 129/Α/2010)

25. Επιτροπή Προδιαγραφών, ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία
- Ν.3918/2010 (ΦΕΚ 170/Α/2010).

26. Γενικές Δ/νσεις Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε όλα τα Υπουργεία
- Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α/2011)

27. Γενικές Δ/νσεις Οικονομικών Υπηρεσιών σε όλα τα Υπουργεία
- Ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66/Α/2011).



Σχόλιο:.....