Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ”...

Έλεος πια με τα “πλήγματα” στον τουρισμό!
Βαρέθηκα και σιχάθηκα την “καραμέλα” του τουρισμού!

Αφού λοιπόν γίνεται τόσος λόγος για τον τουρισμό να πούμε και μερικές αλήθειες, όσο πικρές και αν είναι...

Οι χώρες που σέβονται τον εαυτό τους και θέλουν να χαρακτηρίζονται “τουριστικές”, αυτό που έχουμε στην Ελλάδα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν το ονομάζουν “τουρισμό”.

Ο “τουρίστας” που έμεινε στα Μάλια του Ηρακλείου ή στο Λαγανά της Ζακύνθου, ουδόλως με απασχολεί εάν ξανάρθει!

Ο “τουρίστας” που έμεινε σε ξενοδοχείο 4* με βραχιολάκι all inclusive  και του στοίχισε όλη η εκδρομή και διαμονή του για 5-7 ημέρες στην Κρήτη 100-200 ευρώ, ουδόλως με απασχολεί εάν ξανάρθει!
(Αλήθεια, αληθεύει ότι υπάρχουν “τουρίστες” σε “ξενοδοχείο” με last minute booking από Σκανδιναβία, οι οποίοι πληρώνουν 60 ευρώ all inclusive για 7 ημέρες;)

Επίσης ουδόλως με απασχολεί τι θα πουν στους φίλους τους, οι οποίοι σκόπευαν να έρθουν με τους ίδιους ακριβώς όρους,  για την Ελλάδα!
Αυτό δεν είναι τουρισμός!

Ξέρω ότι στενοχωρώ πολλούς φίλους μου αλλά προσωπικά...
- Δεν θεωρώ ξενοδοχεία τα κοτέτσια (μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά!) που έγιναν “ξενοδοχεία” εν μία νυκτί με επιδοτήσεις και κοινοτικά πακέτα από την δεκαετία του '80 έως και σήμερα!
- Δεν θεωρώ τουριστική ανάπτυξη την συνεχόμενη δόμηση κατά μήκος των παραλιακών οδών από την μία πλευρά του δρόμου με “ξενοδοχεία” και από την άλλη πλευρά με “mini-market”!
- Δεν θεωρώ σωτήριες και προσοδοφόρες τις κρουαζιέρες για την τοπική κοινωνία. Ειδικά στην Κρήτη όπου έρχονται μετά την Τουρκία, πλην των λιμενικών τελών, του εισιτηρίου σε κάποιο μουσείο και άντε καμιά τυρόπιτα και κανένα μπουκάλι νερό, όλα τα άλλα τους φαίνονται ακριβά και δεν αγοράζουν σχεδόν τίποτα!

Δεν ξέρω αν οι “τουρίστες” μας ζουν τον μύθο τους στην Ελλάδα αλλά σίγουρα η Ελλάδα ζει τον μύθο του τουρισμού!

- Μαρίνες (δηλαδή ποιοτικό τουρισμό); Δεν έχουμε!
- Υψηλής ποιότητας τουρισμό; Ελάχιστο και σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές αφού έχουμε καταφέρει να καταστρέψουμε όλες τις υπόλοιπες!
- Τουριστική πολιτική; Αλίμονο! Επιδοτήσεις στα “κοτέτσια” για να γίνουν καλύτερα... “κοτέτσια”!
- Εξειδικευμένο προσωπικό; Είμαστε η χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά “τουριστικά μορφωμένων” απασχολουμένων στον τουρισμό! Άλλωστε είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα “ότι δηλώσεις είσαι”!

Θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω για ώρες... τόμους ολόκληρους...

Είμαστε η χώρα που θέλει να γίνει ο νούμερο 1 προορισμός στην Ευρώπη και δεν ξέρουμε τι σημαίνει τουρισμός!

Αδιαφορώ λοιπόν για τις κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων... των λεωφορειούχων... των λιμενεργατών... κλπ κλπ κλπ.

Δεν μας φταίνε αυτοί για τα τραγικά χάλια του “τουρισμού” μας.

Έτσι που τα έχουμε κάνει, ούτε καν το κερασάκι στην τούρτα δεν είναι.

Απλά είναι άλλο ένα λιθαράκι στο απαίσιο και αλλοπρόσαλλο “τουριστικό” μας οικοδόμημα!

Απλή κοινή λογική...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ. ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ "ΚΡΥΦΟ" ΚΟΣΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΤΑΚΥΛΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ, ΩΣ ΘΑ ΩΦΕΙΛΕ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΩΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ...ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ;
ΕΞΗΓΟΥΜΑΣΤΕ.ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ "ΜΕΓΑΛΟΥΣ" ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ. ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ (ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κ.λ.π) ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ "ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ". ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΝΕΡΟ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΗΝ "ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ" ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ.
ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ;;; ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ. ΤΟ "ΚΥΝHΓΙ" ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ "ΚΕΦΑΛΩΝ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ "SEA, SEX AND SUN'.

http://isxys.blogspot.com/

stranger είπε...

Σαν ανθρωπος που εχω ταξιδέψει σε πολλους προορισμούς σε ολη την Ευρώπη κι έχοντας ξοδέψει αρκετά χρήματα, το προσυπογραφω.