«Ελάτε! Εδώ μπορείτε να κερδίσετε καλά χρήματα».
Αυτόν τον τίτλο είχε η επιστολή-κάλεσμα του Γερμανού καθηγητή Ερνστ Ελιτζ προς τους Ελληνες που θέλουν να εργαστούν στη χώρα του, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Bild».
Ο κ. Ελιτζ, ο οποίος μάλιστα υπήρξε ο πρώτος διευθυντής της Γερμανικής Ραδιοφωνίας, προσπαθεί να μας διαβεβαιώσει ότι είμαστε ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία, ενώ παράλληλα καλεί τους συμπατριώτες του να δώσουν χείραν βοηθείας προς τις υπερχρεωμένες χώρες.
«Η Γερμανία είναι η μηχανή δημιουργίας θέσεων εργασίας της Ευρώπης» γράφει ο καθηγητής. «Δεν το βάζουμε κάτω με την κρίση της ευρωζώνης. Βοηθάμε! Αυτό είναι το καλό παράδειγμα για τις υπερχρεωμένες χώρες. Οποιος θέλει μπορεί. Το ίδιο ισχύει και για τους νέους, που δεν βρίσκουν εργασία στην Ελλάδα και την Ισπανία και θέλουν να δημιουργήσουν κάτι. Είναι προσκεκλημένοι. Είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία» τονίζει ο κ. Ελιτζ.
Η πεποίθηση του Γερμανού καθηγητή, όμως, ότι η Γερμανία αποτελεί ένα φιλικό, εργασιακό περιβάλλον για τους Ελληνες δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως τουλάχιστον διαπιστώνει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ του περιοδικού, «οι υποσχέσεις της Ανγκελα Μέρκελ για αλληλεγγύη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με δημοσιονομικά προβλήματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Το «Spiegel» παρουσίασε το παράδειγμα της Θάλειας, μιας Ελληνίδας γραφίστριας, που ονειρεύτηκε να βρει την τύχη της στη χώρα όπου οι παππούδες της έφτιαξαν τη ζωή τους στη δεκαετία του '60 και έτσι πήγε στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο.
Ομως με την άφιξή της εκεί ξεκίνησαν και τα προβλήματα: δυσκολεύτηκε να βρει σπίτι, γιατί κανείς δεν ενοικιάζει σε Ελληνες, χρήματα για τη μάθηση της γλώσσα δεν είχε και τελικά αποδείχτηκε ότι η ιδέα της ελεύθερης διακίνησης στην ενιαία Ευρώπη δεν είναι και τόσο... ελεύθερη στην πράξη.
«Στο παράδειγμα των Ελλήνων ακαδημαϊκών φαίνεται πολύ καθαρά πόσο μακριά είναι η Γερμανία από το να είναι το σύγχρονο κράτος υποδοχής μεταναστών που θα ήθελε να είναι. Αντί να παίρνει υπό μάλης τους μετανάστες και να τους βοηθάει να ενσωματωθούν, όπως έκανε χρόνια πριν με τους μουσουλμάνους μετανάστες, χτίζει τα σύνορά της ακόμη πιο ψηλά. Δεν εκμεταλλεύεται το δυναμικό ξένων μεταναστών υψηλής μόρφωσης» σημειώνει το περιοδικό.
Μαρία Παναγιώτου
ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου