Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΤΕ(;) ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!...

“Ποτέ την Κυριακή!” βροντοφώναξαν εχθές, καταστηματάρχες και εμποροϋπάλληλοι, προτάσσοντας έωλα, αντικρουόμενα, έως και εντελώς παράλογα επιχειρήματα...

“Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και δεν έχουμε πελάτες ούτε τις υπόλοιπες ημέρες!”
Δεν θα σχολιάσω τον κόσμο που επισκέφθηκε εχθές τα καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς δεν έχουν δημοσιευθεί στοιχεία για τις πωλήσεις που πραγματοποίησαν.
Όποιος δεν έχει πελάτες στο κατάστημά του, εγώ ξέρω ότι έχει δύο επιλογές..
Είτε το κλείνει, είτε δοκιμάζει να κάνει διάφορες αλλαγές για να προσελκύσει πελάτες.
Μία από αυτές θα μπορούσε να ήταν και η χθεσινή Κυριακή αλλά, καταστηματάρχες και εργαζόμενοι, αρνήθηκαν ακόμα και να το δοκιμάσουν!

“Μπορεί το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή να είναι προαιρετικό αλλά αν ανοίξει ο διπλανός μου θα πάρει όλους τους πελάτες!”
Όπα...  Μια στιγμή...
Είτε υπάρχουν πελάτες την Κυριακή οπότε όλα τα “ο κόσμος δεν έχει λεφτά και βαράμε μύγες” είναι ανοησίες και άρα ο διπλανός σου είναι πολύ πιο έξυπνος από εσένα, είτε όντως δεν υπάρχουν πελάτες οπότε δεν θα σου πάρει κανέναν, θα φαλιρίσει σύντομα λόγω των λειτουργικών εξόδων της Κυριακής και θα γλιτώσεις τον ανταγωνισμό.
Δεν γίνεται να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα!

“Η Κυριακή είναι ημέρα ξεκούρασης, οικογένειας, εκκλησίας, κλπ και κανένας δεν πρέπει να εργάζεται!”
Ωραία...
Από εδώ και πέρα λοιπόν να κλείνουν τις Κυριακές και τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία, οι κλινικές, οι ταβέρνες, οι καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα ΜΜΜ, τα ΜΜΕ, τα περίπτερα, κλπ και φυσικά να μην εργάζονται οι ένστολοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες!
Άνθρωποι είναι κι αυτοί και χρειάζονται κι αυτοί χρόνο για Κυριακάτικη ξεκούραση, οικογένεια, εκκλησία, κλπ.
Για την ακρίβεια, ειδικά αν σκεφτεί κανείς και πόσοι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες αξιοποιούν τις Κυριακές στο γραφείο για να κλείσουν εκκρεμότητες, μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι τράπεζες και τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά.
Όλοι οι υπόλοιποι εργάζονται!

“Να μην είχε εκπτώσεις και καλό καιρό και θα σου έλεγα εγώ εάν θα είχε κόσμο!”
Δεκτόν... Είναι πολύ πιθανό να είναι έτσι τα πράγματα... Αλλά...
Θέλετε να μου πείτε ότι, σε περίοδο οικονομικής κρίσης όπου οι καταστηματάρχες μετρούν και το τελευταίο ευρώ, τους δόθηκε η ευκαιρία να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους μία ηλιόλουστη ημέρα εκπτώσεων παραπάνω αλλά αρνήθηκαν;
Και αυτό είναι λογικό;

--------

Σε σημερινή συζήτηση με φίλη καταστηματάρχη την χαρακτήρισα “ευθυνόφοβη” και ενοχλήθηκε.

Συγνώμη αλλά... γιατί πρέπει κάποιος άλλος να έχει την ευθύνη και να επιβάλλει ένα συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας στους καταστηματάρχες;

Γιατί δεν είναι ΠΛΗΡΩΣ ελεύθερη η αγορά, “24/7” που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, και ο καθένας να αποφασίζει πότε θέλει να λειτουργήσει το κατάστημά του;

Όπως είπα και στην φίλη μου, γιατί να μην μπορώ να ανοίξω ένα κατάστημα με παπούτσια και να το λειτουργώ από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 8 το πρωί;

“Θα φαλιρίσεις!” μου φώναξε αυθόρμητα με γουρλωμένα μάτια.

“Να φαλιρίσω!” της είπα. “Εσένα τι σε νοιάζει; Με δικά μου χρήματα θα το ανοίξω, τα δικά μου χρήματα θα χάσω. Δική μου η ευθύνη!”

Θεωρώ πως ο κάθε καταστηματάρχης, εάν είναι σωστός και λογικός επιχειρηματίας, θα φροντίζει να λειτουργεί το κατάστημά του όποτε αυτός κρίνει ότι θα έχει πελάτες και ΑΥΤΟΣ θα έχει την ευθύνη!

Προφανώς δεν θα υπάρξουν πολλά εμπορικά καταστήματα που θα λειτουργούν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 8 το πρωί, αλλά γιατί έτσι αποφάσισαν οι καταστηματάρχες. Όχι γιατί το λέει ο νόμος, ή το συνδικαλιστικό τους όργανο, ή ο περιφερειάρχης, ή ο δήμαρχος, ή -τέλος πάντων- οποιοσδήποτε τρίτος αναλάβει την ευθύνη αντ' αυτών!

Όσο για τους εμποροϋπαλλήλους...
Εκεί κι αν μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό!

Από πότε οι υπάλληλοι θα υπαγορεύουν στον καταστηματάρχη το ωράριο του καταστήματός του;
Μαζί το άνοιξαν; Συνέταιροι είναι;

Το μόνο που θα έπρεπε να απασχολεί τους εμποροϋπαλλήλους είναι η εφαρμογή των νόμων!

Αν ο καταστηματάρχης αποφασίσει να λειτουργήσει την Κυριακή, το μόνο που θα πρέπει να απαιτήσει η ομοσπονδία εμποροϋπαλλήλων είναι να μην μείνει κανένας εργαζόμενος απλήρωτος και χωρίς μία άλλη μέρα-ρεπό.
Τίποτα άλλο!

Με λίγα λόγια...

Η προσπάθεια για άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, έστω και για μία από τις επτά που προβλέπει το υπουργείο (γιατί για όλες... ούτε λόγος να γίνεται...), μας απέδειξε ότι μπορεί κάποια καταστήματα να λειτούργησαν αλλά είναι βέβαιο ότι είχε ρεπό η...

απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: