Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν τα θέλουμε τα λεφτά τους!...

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης

Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε στους δανειστές της χώρας ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τα λεφτά τους. Οι διεθνείς τοκογλύφοι θα πρέπει να βρουν άλλο θύμα για να το δανείσουν με 2%. Τώρα θα πρέπει, βέβαια, ο κ. Τσίπρας να μας εξηγήσει ποιο είναι το οικονομικό του πρόγραμμα. Με λεπτομέρειες, έτσι ώστε να μπορούμε να κρίνουμε αν αυτά που λέει είναι εφικτά.

Ένα πράγμα που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι γιατί να πιστεύει κανείς ότι οι άλλοι θέλουν τόσο πολύ να μας δανείσουν. "Δουλεύει" ένα μοντέλο στο μυαλό του, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει μία διεθνής συμμορία που έχει βάλει στόχο τα ιερά και όσια του ελληνισμού και προσπαθεί να μας ελέγξει δια μέσου του δανεισμού. Αυτό θα μπορούσε να έχει νόημα αν αυτή την στιγμή μας δάνειζαν με επιτόκια της τάξης του 10% και του 20%. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Επίσης, είναι ακατανόητη η οργή απέναντι στους δανειστές μας. Δεν μας δανείζει ο γερο - Λαδάς από το σήριαλ "ο Χριστός ξανασταυρώνεται", αλλά οι λαοί της Ευρώπης και μάλιστα πολλές φορές με επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο που δανείζονται οι ίδιοι. Γιατί, λοιπόν, να πιστεύουμε ότι οι φορολογούμενοι της Ευρώπης θα τα βάψουν μαύρα επειδή εμείς δεν θέλουμε τα λεφτά τους;

Η αλήθεια είναι ότι αν έχουμε μία πιθανότητα να σώσουμε την χώρα μας, αυτή περνάει μέσα από ακόμη χαμηλότερα επιτόκια. Αν κάτι θα έπρεπε να ζητήσουμε θα ήταν να εξακολουθούν να μας δανείζουν με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους, έτσι ώστε να βγουν τα νούμερα. Κι αυτή είναι μία θέση που είχαμε εκφράσει από το πρώτο κιόλας μνημόνιο. Ότι το αίτημα θα έπρεπε να είναι για μηδενικά επιτόκια.

Αν ο κ. Τσίπρας κρίνει ότι είναι καλύτερη λύση να μην δεχτούμε τα δάνεια της ΕΕ, τότε θα πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Για να μην λέει αύριο κανείς ότι δεν κατάλαβε ή ότι δεν ήξερε.

Βγαίνει η άσκηση δίχως δάνεια; Προσωπικά πιστεύω πως όχι και χρειάζεται κάποιος να προσπαθήσει αρκετά για να με πείσει ότι μπορεί να υπάρχει κι άλλος τρόπος. Να σημειώσω ακόμη ότι θα θεωρούσα πιο ωφέλιμη αυτή την συζήτηση αν γινότανε όταν δανειζόμασταν την προηγούμενη δεκαετία για να δίνουμε αυξήσεις στους μισθούς.

Κι εν πάση περιπτώσει, αυτός ο κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι δεν είναι ανάγκη να πείσει εμένα και μερικούς ακόμη που πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ. Ας προσπαθήσει, τουλάχιστον, να είναι ξεκάθαρος στο ακροατήριό του σε σχέση με εκείνα που υπόσχεται. Στην προκειμένη περίπτωση να εξηγήσει με σαφήνεια τι σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει δάνεια. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας επιλογής. Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από τις εκδηλώσεις ενός πλήθους που θεωρεί ότι εξαπατήθηκε...

ΠΗΓΗ   capital.gr


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Θεωρώ δεδομένο ότι ΟΛΟΙ έχουμε "παράπονα" από την σημερινή (και όχι μόνο!) κυβέρνηση και ΟΛΟΙ  ζούμε μία απότομη αλλαγή του βιοτικού μας επιπέδου καθώς και μία ριζική αλλαγή της καθημερινότητας όπως την ξέραμε.
Πολλές φορές η αντιπολίτευση, αξιωματική και μη, κατηγορεί τους Έλληνες ότι "δεν σηκώνονται από τον καναπέ και δεν επαναστατούν" ενώ αρκείται στην θριαμβολογία κάθε φορά που μία δημοσκόπηση δείχνει πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι "αντιμνημονιακός".
Αυτό που δεν θέλει κανένας να παραδεχθεί είναι ότι η σημερινή πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα είναι μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΗΤΤΑ των "αντιμνημονιακών δυνάμεων" ακόμα κι αν καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με κάποια μικρή διαφορά να πάρει την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές!
Για να ξεκινήσει μία επανάσταση χρειάζεται ένα όραμα.
Όχι κούφια λόγια και αοριστολογίες!
Χρειάζεται μία ρεαλιστική και πειστική προοπτική ανατροπής της σημερινής κατάστασης και αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της αντιπολίτευσης.
Κανονικά θα έπρεπε, λόγω των κακουχιών που όλοι βιώνουμε, να έχει "ποσοστά Σαντάμ" και όχι να παίζει με τα δεκαδικά!
Κανονικά θα έπρεπε να είχε βγάλει όλη την Ελλάδα στους δρόμους!
Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως δεν τα καταφέρνει...
Δεν πείθει...
Και αυτό μόνο ως ήττα (άνευ μάχης!) μπορεί να το εκλάβει κανείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: