Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Μέγα σκάνδαλο με την προώθηση των εμβολίων...

Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σκάνδαλο ολκής κλονίζει την παγκόσμια κοινότητα, καθώς γιατροί του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας πληρώθηκαν από φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να αναδείξουν τον ιό της νέας γρίπης ως την πλέον θανατηφόρο ασθένεια! Αποτέλεσμα ήταν όλες οι χώρες να σπεύσουν να αγοράσουν εκατομμύρια εμβόλια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δήθεν θανατηφόρο νόσο!
Τρεις επιστήμονες, που συνέταξαν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για αγορά εμβολίων κατά της νέας γρίπης, φέρεται να είχαν στενές οικονομικές σχέσεις με φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού και του έγκριτου ιατρικού περιοδικού Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (British Medical Journal), την οποία δημοσίευσε χθες η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι επιστήμονες που συνέταξαν τις οδηγίες, το 2004, είχαν, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, λάβει αμοιβές από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες Roche και GlaxoSmithKline.
Οι συγκεκριμένες εταιρείες παρασκευάζουν αντίστοιχα τα εμβόλια Tamiflu και Relenza, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά της υποτιθέμενης πανδημίας γρίπης.
Η εφημερίδα υπολογίζει ότι οι δύο φαρμακοβιομηχανίες αποκόμισαν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έσπευσαν μαζικά να αγοράσουν τα προαναφερόμενα εμβόλια.
Όπως αναφέρει το BBC, έναν χρόνο μετά από την κήρυξη πανδημίας της αποκαλούμενης γρίπης των χοίρων, τα εμβόλια βρίσκονται αχρησιμοποίητα σε αποθήκες.
Αν και οι επιστήμονες που πληρώθηκαν από τις εταιρείες είχαν δημοσιοποιήσει τις σχέσεις τους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν το έπραξε, προτείνοντας την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων. Ένας μάλιστα συγκαταλέγεται στους συντάκτες επιστημονικής εργασίας που υποστήριζε την αποτελεσματικότητα του Tamiflu.
Επιπρόσθετα, τα ονόματα των 16 μελών της «επιτροπής έκτακτης ανάγκης» που συμβούλευσαν τη γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, να κηρύξει πανδημία γρίπης δεν έχουν επίσης δοθεί στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό και κατ’ επέκταση, οι πιθανές τους σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες είναι άγνωστες.
Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν την στιγμή που έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει πως ο χειρισμός της πανδημίας της νέας γρίπης Η1Ν1 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις εθνικές κυβερνήσεις, οδήγησε σε «σπατάλη μεγάλων ποσών δημόσιου χρήματος και αδικαιολόγητο πανικό». Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής αρμόδιας για θέματα υγείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπήρχε «σωρεία ενδείξεων ότι η σοβαρότητα της πανδημίας είχε υπερεκτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ΠΟΥ», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να στρεβλωθούν οι προτεραιότητες στη δημόσια υγεία. Ο συντάκτης της έκθεσης Πολ Φλιν τόνισε ότι «επρόκειτο για μία πανδημία που δεν υπήρξε ποτέ», περιγράφοντας το πρόγραμμα εμβολιασμού ως «ψευδοφάρμακο μεγάλης κλίμακας». Η επιτροπή εντοπίζει «σοβαρές ελλείψεις» στη διαφάνεια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, που οδηγούν σε ανησυχίες για το ρόλο των φαρμακευτικών εταιρειών σε αυτήν. Η μείωση της εμπιστοσύνης στις συστάσεις του ΠΟΥ μπορεί να αποβεί «καταστροφική» στην περίπτωση πραγματικής πανδημίας στο μέλλον, προειδοποιεί το Συμβούλιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: