Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Η δικαστική βουλιμία της Ζωής...

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Νηφάλια, χωρίς να απειλείται ή σωματική της ακεραιότητα και οι, παροιμιώδεις πλέον, δημοκρατικές της ευαισθησίες. Υποσχέθηκε τουλάχιστον τέσσερις εξεταστικές επιτροπές όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία: λίστα Λαγκάρντ, υποβρύχια, μνημόνιο και ΕΡΤ. Aφήστε στην άκρη τις δύο πρώτες. Μυρίζουν, αλλά έχουν και Βενιζέλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γιορτάσει τη νίκη του χορεύοντας γύρω από ένα καζάνι με τον Βενιζέλο μέσα. Αν μη τι άλλο, το χωράφι της μεταπολίτευσης είναι σπαρμένο από αντίστοιχες ιστορίες. Αυτό που αδυνατώ να καταλάβω είναι τι στο διάολο θα διερευνήσει η εξεταστική για το μνημόνιο και τι θα ψάξει η επιτροπή για την ΕΡΤ. Πιθανότατα η κα Κωνσταντοπουλου, ως νομικός, θα γνωρίζει. Εδώ έχει στοιχειοθετήσει το αδίκημα της δολοφονίας στο Φαρμακονήσι, θα συναντήσει κωλύματα για το μνημόνιο και την ΕΡΤ; Οφείλει, όμως, να μπει στον κόπο να εξηγήσει και σε μας.

Υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για το μνημόνιο; Μα γι' αυτό και συστήνονται οι επιτροπές, για να διερευνήσουν την ύπαρξη ευθυνών. Όμως, αλήθεια, τι θα έψαχνε η επιτροπή της κας Κωνσταντοπούλου; Την ύπαρξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης που αγνοήθηκαν; Τους Ρώσους; Τους Κινέζους; Τον Σώρα; Μάλλον όχι. Όταν οι αγορές σταμάτησαν να δανείζουν, η χώρα κατευθύνθηκε στη μοναδική διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης. Με καλό επιτόκιο και τους χειρότερους όρους. Συνεπώς; Τι θα κάνει η κα Κωνσταντοπούλου; Θα στοιχειοθετήσει κατηγορίες για ανεπάρκεια στη διαπραγμάτευση; Οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί. Αν η κα Κωνσταντοπούλου βρίσκει και ποινικές, τότε καλό είναι να βαδίζουμε όλοι τοίχο-τοίχο.

Ελάτε να επαναλάβουμε το ίδιο ερώτημα για την ΕΡΤ. Η κα Κωνσταντοπούλου υπαινίσσεται ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες στην απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει έναν δημόσιο οργανισμό. Ήταν, φυσικά, μία κακή απόφαση που τραυμάτισε το κύρος της χώρας και, πιθανότατα, να δημιουργήσει αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα. Όμως όταν τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, η απόσταση που χωρίζει την πολιτική διαχείριση από την απιστία προσδιορίζεται από τη λαϊκή ετυμηγορία και όχι από τη δικαστική βουλιμία των κυβερνώντων. Ένα φοβικό σενάριο που διακινείται λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήσει σειρά από δικαστήρια προκειμένου να κρυφτεί πίσω από υπαρκτούς και φανταστικούς εχθρούς του λαού. Δεν το πιστεύω, είναι βλακώδες. Την ίδια άποψη έχω και για τα ειδικά δικαστήρια που ονειρεύεται, ίσως και λόγω καταβολών, να στήσει η κα Κωνσταντοπούλου. Πιθανότατα το ξέρει και εκείνη ότι δεν λέει την αλήθεια. Όμως μία μαχητική αγωνίστρια οφείλει να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τους κανόνες της αστικής ευγένειας. Η κα Κωνσταντοπούλου φωνάζει, απειλεί, κατηγορεί, θυμώνει. Αυτό δεν θέλει ο λαός; Αυτό θέλει. Και υπάρχουν και άλλοι που το προσφέρουν με αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη επιτυχία.

ΠΗΓΗ  protagon.gr


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Σε βασικές γραμμές συμφωνώ με το παραπάνω κείμενο αν και δεν δέχομαι ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν "μία κακή απόφαση που τραυμάτισε το κύρος της χώρας"!
Για την ακρίβεια, όπως έχω γράψει"για μένα το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι το πρώτο σωστό που έχει κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση εδώ και πολλά-πολλά χρόνια!"
Η συμπεριφορά της κ Κωνσταντοπούλου πάντως απέχει πολύ από την στοιχειώδη ευγένεια ("αστική" ή απλά ανθρώπινη) και, εάν όντως αυτό είναι που "θέλει ο λαός" τότε το πρόβλημα της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερο από την ύπαρξη της παραπάνω "κυρίας" στην βουλή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: