Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙ-ΔΗΛΩΣΗ

Washington, DC, USA
6 Ιανουαρίου 2010
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ

Προς τα ΜΜΕ, την Ομογένεια, τα μέλη της ΠΕΑ και Κάθε Ενδιαφερόμενο Πολίτη

Οι Κρήτες, οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες αποδοκιμάζουμε έντονα την απόπειρα εμπρησμού εναντίον της Συναγωγής των Χανίων
Μετά την απόπειρα εμπρησμού εχθές, 5 Ιανουαρίου 2010, της ιστορικής Συναγωγής των Χανίων, εμείς


οι Κρήτες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είμαστε εξοργισμένοι με κάθε πράξη αντισημιτισμού στην Ελλάδα και κάθε προσπάθεια τρομοκρατίας των Ελλήνων εβραϊκής θρησκείας.

Εμπρηστές προσπάθησαν να κάψουν την ιστορική εβραϊκή Συναγωγή των Χανίων κατά τις νυχτερινές ώρες εχθές, αλλά ομάδα πυροσβεστών έθεσε τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο, αφού αυτή είχε καταστρέψει μία εξωτερική σκάλα και είχε προκαλέσει ζημιές σε μερικά βιβλία της βιβλιοθήκης της Συναγωγής. Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, κ. Νικόλαος Σκουλούδης, ανακοίνωσε ότι βρέθηκε δοχείο με εύφλεκτο υγρό κάτω από την ξύλινη σκάλα, όμως η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο πριν εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Συναγωγή.

Ως έκφραση του αποτροπιασμού και της οργής μας για όλες αυτές τις ενέργειες εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα, υπογράφουμε αυτή τη δήλωση και κάνουμε έκκληση σε όλους τους καλόπιστους πολίτες να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες εξάλειψης του μίσους και του ρατσισμού στην Ελλάδα.

Εκ μέρους της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής
Ο Πρόεδρος

Θεόδωρος Μανουσάκης





Χανιά, Κρήτη, Ελλάδα
12 Ιανουαρίου 2010
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΤΙ-ΔΗΛΩΣΗ

Προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Αγαπητέ κύριε Θ. Μανουσάκη, πρόεδρε της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν σας γνωρίζω προσωπικά και ουδόλως επιθυμώ να συμβεί στο μέλλον!
 
Η επιστολή σας της 6ης Ιανουαρίου που (δυστυχώς) υπέπεσε στην αντίληψή μου, μου δημιούργησε εντόνως την ανάγκη να βάλω ορισμένα πράγματα στη σωστή τους θέση.

   1) Κύριε Μανουσάκη,
Οι Κρήτες και οι Έλληνες δεν είναι δύο άσχετες κατηγορίες ανθρώπων. Όσο και αν μερικοί (φίλοι σας προφανώς ή μήπως και εσείς ο ίδιος;)  επιθυμούν την αυτονόμηση της Κρήτης υπάρχουν ακόμα Κρητικοί, αυτόχθονες κάτοικοι της νήσου και όχι μόνο, οι οποίοι ξέρουν την ιστορία τους.
Οι πρόγονοί μας και μάλιστα όχι  και τόσο μακρινοί, πολέμησαν και έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε τμήμα της Ελλάδας όπως μας αρμόζει. Και επειδή, αν μου απαντούσατε , θα μου μιλάγατε πιθανών για το υποτιθέμενο δημοψήφισμα το 2012 σας ενημερώνω προκαταβολικά ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται καν.
Στις 11 Οκτωβρίου 1912 υπογράφτηκε  Βασιλικό Διάταγμα με το οποίο ο Στέφανος Δραγούμης διορίστηκε Γενικός Διοικητής της Κρήτης.
Με την πράξη αυτή de facto η Κρήτη έγινε τμήμα του Ελληνικού Κράτους δηλ. de facto συντελέστηκε η Ένωση. H de jure ένωση, από άποψη διεθνούς δικαίου, συντελέστηκε με τη συνθήκη του Λονδίνου στις 17 Μαΐου 1913 μεταξύ της Τουρκίας και των εμπόλεμων βαλκανικών κρατών.
Αργότερα με την κύρωση της Ελληνοτουρκικής συνθήκης ειρήνης του Νοεμβρίου του 1913 ( νόμος 4213 της 11/14 Νοεμβρίου 1913) η Κρήτη περιήλθε οριστικά στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη βουλή … η ελληνική Κυβέρνησις ανέμενε δια την προσάρτησιν την επικύρωσιν της συνθήκης των Αθηνών, ήτις προεπιβεβαιούσα την συνθήκην του Λονδίνου, αποτελεί και την τελευταίαν λέξην επι του ζητήματος τούτου … και συνεχίζει μόνον με την συνθήκην των Αθηνών, κυρούσαν τα προκαταρτικώς συνομολογηθέντα εν Λονδίνω, εκλείπει κάθε ίχνος τουρκικής επικυριαρχίας επί της νήσου ( Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, Η Ένωση της Κρήτης, Χανιά, 2003 ).
Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 1913 ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος κατήλθαν στα Χανιά και ύψωσαν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, στο λιμάνι των Χανίων. Με την συμβολική αυτή πράξη επισημοποιήθηκε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα...αμετακλήτως!!!

   2) Κύριε Μανουσάκη,
Το κτήριο της συναγωγής των Χανίων μπορεί  να είναι ιστορικό όχι όμως και η ύπαρξη της συναγωγής. Το κτήριο βρίσκεται βέβαια στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων και είναι τουλάχιστον 600 ετών όμως τότε δεν στέγαζε καμία συναγωγή. Πριν από περίπου 400 χρόνια παραχωρήθηκε στην τότε άρτι αφιχθείσα εκ Ισπανίας (από όπου εκδιώχθηκαν το 1492) εβραϊκή κοινότητα για να εξυπηρετεί τα θρησκευτικά της καθήκοντα και μάλιστα η παραχώρηση έγινε από την Καθολική εκκλησία.

   3) Κύριε Μανουσάκη,
Οι “γεμάτοι  μίσος ρατσιστές” στην Ελλάδα έχουν ανεχτεί χρόνια τώρα την ύπαρξη της συναγωγής Χανίων έστω και αν τα Χανιά δεν έχουν μόνιμους κατοίκους εβραίους στο θρήσκευμα και παρόλο που από την εποχή των εγκαινίων της το 1999 διαφημίζουν ότι έχουν ιστορία 2000 ετών στην πόλη. Κατόπιν δε τούτου έχουμε και μία προσπάθεια αναγωγής του μινωικού πολιτισμού σε εβραϊκής ρίζας πολιτισμό όπως συνέβει τον περασμένο Ιούνιο στο Ηράκλειο σε παρουσίαση βιβλίου για την επιχειρηματικότητα και την ιστορία της Κρήτης ανά τους αιώνες αλλά τότε δεν σας είδα να ενοχλείστε. Μάλλον είναι μία περίτρανη απόδειξη της ορθότητας των λεγομένων του (εβραίου) Μπερνάρ Λαζάρ όταν το 1894 δημοσίευσε το βιβλίο του “l' antisemitisme son histoire et ses causes” (ο αντισημιτισμός η ιστορία και οι αιτίες του) και έγραφε: “Γιατί οι ιουδαίοι μισήθηκαν σε όλες τις χώρες, σε όλες τις πόλεις; Επειδή ποτέ δεν εντάχθηκαν στις πόλεις σαν πολίτες αλλά πάντοτε σαν προνομιούχοι.”  Φροντίζεις δηλαδή όπου πας να μην ενοχλείς την τοπική κοινωνία οικειοποιούμενος πχ την ιστορία της όπως επίσης φροντίζεις να μην συμπεριφέρεσαι υπεροπτικά και ρατσιστικά έναντι του ντόπιου πληθυσμού.
 
   Εν κατακλείδι.
Οι Κρήτες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καλά θα κάνετε να εξοργιστείτε με πολύ πιο σοβαρά πράγματα που συμβαίνουν στον τόπο σας.
Αφήστε εμάς, τους Κρήτες της Ελλάδας να ανησυχούμε για τα μικρά και καθημερινά μας.
Κάνουμε έκκληση λοιπόν σε εσάς τους καλόπιστους Κρήτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να προάγετε τα συμφέροντα της χώρας, μας και όχι μόνο της Κρήτης, στο εξωτερικό όπως κάνουν αποτελεσματικότατα άλλα “λόμπι” πχ των Σκοπιανών, των Τούρκων, των Αλβανών κλπ.
Κάνουμε έκκληση λοιπόν σε εσάς τους καλόπιστους Κρήτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να προάγετε τουλάχιστον την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας γιατί για την ώρα λάμπετε δια της απουσία σας από οποιοδήποτε κάλεσμα της χώρας.

Εκ μέρους πολλών Κρητών της Ελλάδας

Μία Ελληνίδα Κρητικιά κάτοικος Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: