Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑΣ... ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Νομίζω πώς όλοι πια έχουν καταλάβει ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα!
Η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει πάρει την κάτω βόλτα και η περίφημη ρήση του  ΓΑΠ  “λεφτά υπάρχουν” μοιάζει ανέκδοτο. Εκτός βέβαια αν εννοούσε ότι τα λεφτά βρίσκονται στις τσέπες των Ελλήνων και από εκεί θα τα πάρει!!!
Ενώ άλλες ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν την φορολογία για να κυκλοφορήσει περισσότερο χρήμα στην αγορά εμείς , ως συνήθως, πρωτοτυπούμε.
Δυστυχώς, λόγω της καθημερινότητας, ο κόσμος καταλαβαίνει τί σημαίνουν τα μέτρα που εξαγγέλλονται μόνο όταν βλέπει την ... λυπητερή.
Τρανό παράδειγμα τα τέλη κυκλοφορίας. Όταν εξαγγέλθηκαν δεν άνοιξε “ρουθούνι”. Μόνο στα blogs υπήρξαν διαμαρτυρίες.  Όλοι οι υπόλοιποι...
Τώρα έρχονται οι λογαριασμοί και ως αποτέλεσμα οι πινακίδες επιστρέφονται σωρηδόν... Όλοι αυτοί οι “έχοντες και κατέχοντες” αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας γιατί δεν έχουν “όρεξη” να τα αλλάξουν πρέπει να το πληρώσουν ακριβά. Δεν έχει σημασία αν έχουν περάσει επιτυχώς ΚΤΕΟ, αν έχουν κάρτα καυσαερίων ή αν έχουν κάνει ελάχιστα χιλιόμετρα. Είναι παλιά και χαλάνε το “image” της χώρας!
Οι μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις πέταξαν ήδη προς άλλες χώρες και μόνο με την υποψία της επιπλέον φορολόγησής τους τον επόμενο χρόνο.
Οι μόνοι που δεν μπορούν ούτε να καταθέσουν-επιστρέψουν, ούτε να τα πάρουν και να πάνε αλλού είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα πληρώσουν το “μάρμαρο” και αυτή την φορά!
Τόσα χρόνια πέρασαν και μυαλό οι κυβερνώντες μας δεν έβαλαν.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην Ελλάδα δεν επικράτησε ποτέ η παραγωγική σχολή της οικονομικής σκέψης που δεν θεωρεί δεδομένη την αύξηση των εσόδων του κράτους με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Γιατί κανένας από όλους αυτούς τους Αμερικανοσπουδαγμένους που μας κυβερνάνε δεν μπορεί να καταλάβει ότι με την μείωση της φορολόγησης τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν.
πχ. Αν όλοι και για όλα πλήρωναν τον, ανά τους αιώνες, πλέον επιτυχημένο και διαδεδομένο φόρο “της δεκάτης”, τί θα γινόταν;
10% ΦΠΑ, 10% φόρος εισοδήματος ανεξαρτήτως ποσού, 10% στις μεταβιβάσεις ακινήτων με λογικές αντικειμενικές τιμές, ... 10% σε όλα.
Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πολύ εύκολος ο υπολογισμός του φόρου ο οποίος μπορεί πλέον να καταβάλλεται με την κατάθεση της δήλωσης αλλά και είναι τόσο μεγάλη η πτώση των τιμών που θα προκύψει με 10% ΦΠΑ ώστε η αγορά να πάρει φωτιά.
Σε συνδυασμό με την επιβολή υψηλότατων προστίμων για οποιαδήποτε φοροδιαφυγή (πχ. Ποσό φοροδιαφυγής * 1000) και λίγους αλλά καλούς ελέγχους όλοι θα συμμορφωθούν. Τα έσοδα του κράτους θα πολλαπλασιαστούν και οι τιμές στην αγορά θα πέσουν σε λογικά ευρωπαϊκά επίπεδα.
Η ιστορία με τις αποδείξεις που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση είναι σκέτο ανέκδοτο.  Μπορεί τα έσοδα να αυξηθούν (μπορεί;)  αλλά ο μηχανισμός ελέγχου των αποδείξεων κάθε φορολογούμενου (μιλάμε για κούτες έκαστος!) θα είναι φοβερά δαπανηρός. Τελικά θα κινδυνεύουν να είναι πολύ λιγότερα τα καθαρά έσοδα του κράτους από τα προηγούμενα έτη.
Αν, από την άλλη, ο κόσμος καταλάβει ότι είναι αδύνατον να ελέγξουν τα εκατομμύρια από κούτες με αποδείξεις που θα κατατεθούν τότε θα είναι πολύ απλό να βάλει στα έξοδα ότι χρειάζεται για να πιάσει του μέγιστο του αφορολόγητου.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς...δώρον άδωρο!
Τελικά μία σωστή και προσοδοφόρα οικονομική πολιτική δεν χρειάζεται επαναστατική λογική.
Χρειάζεται... κοινή λογική!

2 σχόλια:

-=IMAGINOS=- είπε...

Έτσι ακριβώς όπως τα λες!

Σου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία:)

ΜΑΝΙΑ είπε...

ΕΠΙΣΗΣ! ΜΑΚΑΡΙ ΤΟ 2010 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!
(ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΩ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ!...)