Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ...

Η μεσαία τάξη είναι αυτή που αποδεδειγμένα κινεί την οικονομία. Είναι αυτή που ναι μεν δεν έχει τεράστια ποσά αλλά έχει τόσα ώστε να μπορεί να επενδύει ή να καταναλώνει. Για το καλό ενός κράτους η μεσαία τάξη πρέπει να είναι πολυπληθής και να αισθάνεται οικονομική ασφάλεια για το αύριο ώστε να μην κάνει οικονομία αλλά να τοποθετεί ότι της περισσεύει στην οικονομική ανάπτυξη.
Δυστυχώς το Ελληνικό κράτος, ως συνήθως, πρωτοτυπεί και ξαναγράφει τους βασικούς κανόνες της οικονομικής επιστήμης.
Τα τελευταία χρόνια λοιπόν οι “ειδικοί” του υπουργείου οικονομικών έχουν την λογική “η μεσαία τάξη έχει τα λεφτά από εκεί να πάρουμε”! Βέβαια με αυτόν τον τρόπο παγώνει η αγορά, το κράτος δεν εισπράττει ΦΠΑ, δίνει περισσότερα επιδόματα ανεργίας, μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κλπ. Είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν φαίνεται να τον καταλαβαίνουν ή δεν τους ενδιαφέρει!
Τί έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια;
-Έχουμε μάθει ότι το να έχεις ένα αξιοπρεπές αυτοκίνητο με καλές επιδόσεις και όσο πιο ασφαλές γίνεται είναι είδος πολυτελείας. Ο Έλληνας πρέπει να είναι ο κακομοίρης της Ευρώπης ο οποίος θα κυκλοφορεί με αυτοκίνητα έως 1400 κυβικά τα οποία μάλιστα θα έχει ακριβοπληρώσει. Οτιδήποτε παραπάνω θα του στοιχίσει  ακριβά σε τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα, φόρους κατά την αγορά, τεκμήριο διαβίωσης κλπ.
-Έχουμε μάθει ότι το σπίτι πάνω από 150τμ είναι είδος πολυτελείας για μία οικογένεια. Ο Έλληνας πρέπει να είναι ο κακομοίρης της Ευρώπης ο οποίος πρέπει να ζει σε μικρά ή μεσαία διαμερίσματα. Αν τυχών θέλει μονοκατοικία με οικόπεδο ή σπίτι πάνω από 150τμ θα το πληρώσει ακριβά σε φόρους για την κατοχή, την μεταβίβαση, την κληροδότηση, για τον δήμο, για το κράτος κλπ. Καπάκι σε όλα αυτά, μια και τα ακίνητα δεν κρύβονται, θα πληρώνει και μία έκτακτη εισφορά κάθε φορά που το κράτος αισθάνεται οικονομική ανασφάλεια.
-Έχουμε μάθει ότι τα 60.000 ευρώ ετησίως είναι εισόδημα πολυτελείας. Τη στιγμή που για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ένα μέσο εισόδημα... ο  Έλληνας πρέπει να είναι ο κακομοίρης της Ευρώπης ο οποίος θα ζει την οικογένεια του με κάτω από 60.000 ευρώ το χρόνο. Αν βγάλει παραπάνω θα το πληρώσει ακριβά. Θα ανέβει φορολογική κλίμακα βάζοντας το κράτος συνεταίρο στα έσοδά του σχεδόν με 50-50 αλλά θα πληρώνει και έκτακτη εισφορά όποτε το κράτος αισθάνεται οικονομική ανασφάλεια. Αποτέλεσμα; Θα μείνει και αυτός με καμιά τριανταριά χιλιάδες μετά φόρων να έχει να πορεύεται! Όλα αυτά ενώ αποδεδειγμένα είμαστε πρώτοι ή από τους πρώτους στην Ευρώπη σε ακρίβεια  ακόμα και στα αγαθά πρώτης ανάγκης.
Εκτός όλων αυτών ο  Έλληνας πρέπει να είναι ο κακομοίρης της Ευρώπης και να του το θυμίζουν  καθημερινά. Να ταλαιπωρείται στις ουρές του ΙΚΑ, στις ουρές της εφορίας, στις ουρές αχαρακτήριστων νοσοκομείων, στους άθλιους δρόμους, κλπ, κλπ. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε!
Βέβαια πάντα υπάρχει μία δικαιολογία για όλα αυτά. Η πιο “κλασική” είναι τα “άδεια ταμεία”. Υπάρχουν όμως και οι πιο πρωτότυπες, πχ αυξάνονται οι τιμές (φόροι) σε ποτά και τσιγάρα για το καλό μας. Όπως είπε ο Πάγκαλος σε πρωινή εκπομπή στις 23/11 “η κατάχρηση κάνει κακό στην υγεία”!!!
Όλα λοιπόν σε αυτήν την χώρα συνηγορούν στο ότι πρέπει να είμαστε κακομοίρηδες και να ζούμε λιτά και μίζερα.
Το θέμα είναι όμως ότι οι “κακομοίρηδες” συνεχίζουν πάντα  να πληρώνουν ετησίως βοήθεια στις γειτονικές χώρες, βοήθεια σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, κοινωνικό τουρισμό για τους...πιο κακομοίρηδες, στρατιές δημοσίων υπαλλήλων με προνόμια και φοροαπαλλαγές, υπέρογκους μισθούς σε “εκλεκτούς”, συνταξιούχους ετών 40-50, εκατοντάδες ΜΚΟ και “πολιτιστικά happenings”κλπ.
Το ερώτημα λοιπόν είναι:
Είμαστε κακομοίρηδες που ζούμε σε “πλούσιο κράτος”; Εμείς κάνουμε οικονομία ενώ το κράτος σπαταλάει ασύστολα όσα μας παίρνει;
Με την κοινή λογική....ΝΑΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: