Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΕΣΥ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;...

Σήμερα το πρωί, στην ουρά κάποιας τράπεζας, συνάντησα έναν γνωστό επιχειρηματία ο οποίος μου δήλωσε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ το περυσινό καλοκαίρι.

Πριν από μήνες, άκουσα με τρόμο πελάτη του γραφείου να μου λέει "τώρα καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος πέφτει από τα παράθυρα".

Την ίδια εποχή και μετά το πρώτο σοκ από την εφαρμογή των capital controls, φίλοι και γνωστοί δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι, συζητούσαν  σε κοινωνικές εκδηλώσεις ότι "δεν έγινε και τίποτα με τα capital controls" και "δεν άλλαξε και τίποτα στην ζωή μας βρε αδερφέ".

Διαβάζοντας σήμερα την έρευνα που ανακοινώθηκε από την Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας θυμήθηκα όλα τα παραπάνω.

Αλήθεια...  Αυτοί που τότε "δεν έπαθαν και τίποτα" θα καταλάβουν τι πραγματικά συνέβη;
Μάλλον όχι...

Ας δούμε όμως μερικά από τα στοιχεία της έρευνας...

Υπό την πίεση της πολιτικής αβεβαιότητας και της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, οι ΜμΕ κατέγραψαν σημαντική πτώση πωλήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, βάσει ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων, η μείωση άγγιξε το 15% το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, έναντι πτώσης 4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 (με την πτώση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να φτάνει το 23% και το 10% κατά τα αντίστοιχα τρίμηνα). Παράλληλα, οι εξαγωγές δέχθηκαν πιέσεις, με αποτέλεσμα να περιοριστούν κατά 9% το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (με την πτώση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να φτάνει το 28% κατά το αντίστοιχο διάστημα). Σε επίπεδο κλάδων, θετικά ξεχωρίζει η βιομηχανία χημικών, η πληροφορική και ο τουρισμός, ενώ πιο αδύναμοι παρουσιάζονται οι τομείς των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται να έπληξε περισσότερο τις ΜμΕ σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς η διαφορά στο ρυθμό πτώσης των πωλήσεων έφτασε τις 7,2 ποσοστιαίες μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2015 (15% για τις ΜμΕ έναντι 7,8% για τις μεγάλες).

Όσον αφορά το επιχειρηματικό κλίμα, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων αποτυπώθηκε στο Δείκτη Εμπιστοσύνης της ΕΤΕ για τις ΜμΕ ο οποίος μειώθηκε κατά 21 μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, επιστρέφοντας έτσι στα επίπεδα του δεύτερου εξαμήνου του 2013. Η πτώση του Δείκτη Εμπιστοσύνης αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργική επιβάρυνση των ΜμΕ από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, καθώς το 87% του τομέα δήλωσε ότι αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα λόγω της επιβολής τους.(ΠΗΓΗ)
 

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περίπου το 1/4 των ΜμΕ ακύρωσε επενδυτικά σχέδια, το 22% περιόρισε την απασχόληση (βλέπε ανεργία) και το 7% προχώρησε σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας (βλέπε λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία)!

Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά όταν μιλάμε για τον κατασκευαστικό κλάδο με το 33% των μικρομεσαίων κατασκευαστικών εταιρειών να έχει διακόψει την παραγωγή!

Επίσης ο κλάδος των μεταφορών είχε ακυρώσεις παραγγελιών από πελάτες της τάξεως του 31% και ο κλάδος της πληροφορικής ακυρώσεις 19%!

Όλα αυτά λοιπόν σε κάνουν να σκέφτεσαι τον Βαρουφάκη να ανακοινώνει στην γυναίκα του “Honey, I shut the banks” και πολύ αργότερα να μας ενημερώνει ότι ήξεραν πολύ καλά ότι θα κλείσουν οι τράπεζες με το δημοψήφισμα και το περίμεναν, την στιγμή βέβαια που διαβεβαίωναν όλους εμάς για το αντίθετο!

Και αναρωτιέμαι...

Μυαλό είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να βάλουμε εύκολα ώστε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.
Τουλάχιστον θα καταλάβουν κάποιοι το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;;;


ΥΓ :Με την ευκαιρία της ανάρτησης για τα capital controls αναρτώ και την φωτογραφία που θεωρώ ότι σημάδεψε την περυσινή χρονιά..
Η φωτογραφία της απελπισίας, της απόγνωσης και της "ακσιοπρέπειας"...


Δεν υπάρχουν σχόλια: