Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

07/04/2010... 10/04/2014...

07/04/2010 : 7ετές ομόλογο 5 δισ. ευρώ με  5,9%  επιτόκιο

10/04/2014 : 5ετές ομόλογο 3 δισ. Ευρώ με 4,95% επιτόκιο

Πολλά έχουμε ζήσει αυτά τα 4 χρόνια που είχαμε αποκλειστεί από τις αγορές και η ζωή όλων μας έχει αλλάξει.
Ακόμα και οι κυβερνητικοί που συχνά αναφέρονται στις “θυσίες του λαού” δεν είμαι βέβαιη ότι κατανοούν απόλυτα το μέγεθος των “θυσιών”.
Αλλά από την απλή αυτή παρατήρηση, έως του σημείου της απόλυτης απαξίωσης και της άρνησης των πάντων, υπάρχει χάος!

Ναι, δεν είμαι οικονομολόγος (όπως άλλωστε και το 99% όσων εκφέρουν άποψη) αλλά και οι οικονομολόγοι, καθηγητές και μη, δεν μπορούν να καταλήξουν σε μία συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη άποψη για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Ευτυχώς ή δυστυχώς λοιπόν, είμαι μία απλή πολίτης που προτιμώ να κρίνω τα πάντα με την απλή λογική.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, μέρες τώρα, όλες τις αντιδράσεις και τα σχόλια -θετικά και αρνητικά- και προσπαθώ να καταλήξω σε λογικά συμπεράσματα.

Κάποιοι θεωρούν το 4,95% “πολύ υψηλό επιτόκιο” σε σχέση βέβαια με το σημερινό που απολαμβάνουμε από την τρόικα, γιατί στις αγορές έχουμε δει και πολύ υψηλότερα.
Τα επιτόκια της τρόικα όμως συνοδεύονται και από μνημόνια οπότε οι μέχρι σήμερα αντι-μνημονιακοί εμφανίζονται ως οι πλέον ένθερμοι νεο-μνημονιακοί!

Εκτός αυτού, η παραδοχή του χαμηλού επιτοκίου της τρόικα καταρρίπτει και όλη την λαϊκίστικη  συνωμοσιολογία περί ξένων τοκογλύφων που μας πίνουν το αίμα, αλλά αυτό φαίνεται να μην απασχολεί τους νεο-μνημονιακούς.

Υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι τώρα δεν ήταν η καταλληλότερη στιγμή για έξοδο στις αγορές “λόγω μη ευνοϊκών συνθηκών” και η κυβέρνηση προχώρησε αποκλειστικά και μόνο για λόγους επικοινωνιακούς/προεκλογικούς (και λόγω Μπαλτάκου βεβαίως-βεβαίως).

Αυτά που δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους είναι ότι...
α) οι “ευνοϊκές συνθήκες” δεν κρίνονται μόνο εντός των τειχών στην μικρή κλειστή καθημερινότητά μας αλλά -κυρίως- σε διεθνές επίπεδο όπου οι σημερινές “συνθήκες” κρίνονται ιδιαιτέρως ευνοϊκές!
Και β) της εξόδου μας στις αγορές προηγήθηκαν αρκετές εβδομάδες προετοιμασίας και εντατικής εργασίας για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Δεν το σκέφτηκαν εχθές ούτε γίνεται με το μαγικό ραβδί!

Αρκετοί έκαναν “σημαία” τους όσα έγραψε η Suddeutsche Zeitung που σχολίασε ότι είναι «Ψεύτικοι οι πανηγυρισμοί για την Ελλάδα», αφήνοντας στην άκρη πχ την Morgan Stanley (“μακρινό παρελθόν το Grexit”), την Citigroup (“δεν αποτελεί έκπληξη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές”), το Business Insider (“το πιο λαμπρό παράδειγμα βελτίωσης κλίματος στην ευρωζώνη”), κλπ, κλπ, κλπ.

Λογικό θα πει κανείς, αφού με κάθε τρόπο προσπαθούν να αντιδράσουν και να ξορκίσουν οποιαδήποτε αλλαγή του οικονομικού κλίματος.
Αν η χώρα δεν προχωρήσει στην υπογραφή νέου μνημονίου καταρρέει όλο το αντιπολιτευτικό οικοδόμημα και γνωρίζουν καλά ότι αυτό ήταν το πρώτο απαραίτητο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ήταν εύκολο να υπόσχονται “σκίσιμο του μνημονίου”.
Τώρα τι να πουν; “Θα σκίσουμε τις αγορές”;

Από την άλλη όμως -και για να τα λέμε όλα- υπάρχουν και αυτοί που μιλούν για “πρόωρη ανάσταση” και ανοίγουν σαμπάνιες γιορτάζοντας την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Ανατρίχιασα ακούγοντας τον Βενιζέλο να δηλώνει “ξαναγινόμαστε η Ελλάδα που ξέραμε”! Τρανό παράδειγμα πολιτικού και πολίτη που δεν κατάλαβε ΤΙΠΟΤΑ! Ούτε πως φτάσαμε ως εδώ ούτε γιατί χρειαστήκαμε όλες αυτές τις αλλαγές!

Όχι. Δεν λύθηκαν όλα μας τα προβλήματα σήμερα στις 11 το πρωί.
Ούτε πρέπει όλοι να ετοιμάσουμε βαλίτσες για τις διακοπές του Πάσχα με το σούπερ διακοποδάνειο που μας έχει προεγκρίνει η τράπεζά μας...  όπως είχαμε συνηθίσει και αν όλα πάνε καλά δεν θα το ξαναζήσουμε ποτέ!

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλές αλλαγές (συγνώμη...  “μεταρρυθμίσεις” κατά το επιστημονικότερον) που πρέπει να γίνουν ώστε να λειτουργεί σωστά το κράτος μας.

Αλλά, όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν...  το πρώτο θετικό βήμα έγινε!

Απλή κοινή λογική...


ΥΓ : Η πρωινή τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας τελικά κατάφερε να γίνει πρώτο θέμα...  στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου! 
Ασχολίαστη λοιπόν...........

Δεν υπάρχουν σχόλια: