Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΛΗ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ... ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!...

Είναι πλέον μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι από την χώρα μας απουσιάζει η απλή κοινή λογική.

Είμαστε η χώρα που όλοι διαμαρτύρονται για όλα και ταυτόχρονα όλοι αντιδρούν στην οποιαδήποτε αλλαγή!

Παραδείγματος χάριν...

Θα ήθελα κάποιος να μου βρει ένα κείμενο, ένα οποιοδήποτε κείμενο από την δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα, όπου κάποιος υπερασπίζεται και επιβραβεύει την λειτουργία των ιατρείων του ΙΚΑ!

Αντιθέτως, είναι εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες!) τα κείμενα κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών με διαμαρτυρίες για το απαράδεκτο ΙΚΑ και τον τρόπο που λειτουργούν τα ιατρεία του.

Είτε για ραντεβού με ιατρούς που κλείνονται μετά από μήνες, είτε για απεργίες ιατρών ενώ τα ραντεβού (αυτά που έχουν κλειστεί πριν από μήνες!) ακυρώνονται...  μέχρι που εμείς οι παλαιότεροι κοροϊδεύαμε τους κακοκουρεμένους φίλους μας ρωτώντας τους “στο ΙΚΑ κουρεύτηκες;”!

Ουδείς...  μα ΟΥΔΕΙΣ...  μέχρι σήμερα δεν ήταν ευχαριστημένος με το σύστημα των ιατρείων του ΙΚΑ που πριν κάποια χρόνια, στην “μεγάλη μεταρρύθμιση Λοβέρδου”, μετονομάστηκαν σε “ιατρεία του ΕΟΠΥΥ” αλλά συνέχισαν να λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.
ΟΥΔΕΙΣ!

Μέχρι εχθές βέβαια.
Γιατί σήμερα κάποιοι θυμήθηκαν ότι τα αγαπούν πολύ τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και επιθυμούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την “εξαιρετική” λειτουργία τους!

Κάτι σαν την ΕΡΤ ένα πράγμα...
Την παρακολουθούσε μετά βίας το 4% των τηλεθεατών (στις πολύ καλές της εποχές!) μέχρι που έκλεισε και κάποιοι θυμήθηκαν ότι την αγαπούσαν πολύ και ήθελαν να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία της!

Μαζοχισμός;
Ανάγκη να τα έχουμε για να τα βρίζουμε και να ξεσπάμε;
Παραλογισμός;
Πάντως λογική δεν έχει όλη αυτή η ιστορία!

Να τα δούμε όλα με κριτικό βλέμμα και με απλή κοινή λογική λοιπόν...

Δημόσια δωρεάν υγεία δεν υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες...  εάν υπήρξε και ποτέ δηλαδή!

Οι Έλληνες ανέκαθεν πληρώνουμε πολύ ακριβά τις υπηρεσίες υγείας που “απολαμβάναμε” καθώς καλούμαστε, όχι μόνο να την πληρώνουμε μέσω τις φορολογίας μας, αλλά και να την πληρώνουμε μέσω των πολύ ακριβών ασφαλιστικών μας εισφορών.

Ποτέ όμως δεν κατάλαβα γιατί ένα ασφαλιστικό ταμείο πρέπει να έχει τα δικά του ιατρεία και τους δικούς του -μισθωτούς- ιατρούς,

Το σύστημα του ΤΕΒΕ, που δυστυχώς καταργήθηκε ελέω ΕΟΠΥΥ, ήταν πολύ καλύτερο και απλούστερο αφού ο κάθε ασφαλισμένος επέλεγε τους ιατρούς του από μία λίστα ιδιωτών τους οποίους και επισκεπτόταν όποτε είχε ανάγκη χωρίς ραντεβού.

Αντί όμως, την εποχή των μεταρρυθμίσεων Λοβέρδου, να γίνει το ΙΚΑ απλούστερο όπως το ΤΕΒΕ, τελικά έγινε το ΤΕΒΕ χάλια όπως το ΙΚΑ!

Το “σύστημα ΙΚΑ” με τα ιατρεία του και τα ραντεβού του ήταν ανέκαθεν απαράδεκτο και έπρεπε να αλλάξει, σαφώς λοιπόν και η κατάργηση των εν λόγω ιατρείων ήταν επιβεβλημένη, απολύτως λογική και μάλιστα καθυστερημένη!

Αντιδράσεις τύπου “οι ασφαλισμένοι θα μείνουν χωρίς δωρεάν ιατρούς” είναι επιεικώς αστείες.
Θα βρίσκουν ιατρούς ακριβώς εκεί που τους βρίσκουν εδώ και μήνες που τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ παραμένουν κλειστά λόγω απεργίας!
Ή μήπως θεωρούν ότι όλοι εμείς οι ταλαίπωροι ανασφάλιστοι/ασφαλισμένοι δεν πηγαίνουμε σε ιατρούς περιμένοντας να ξανα-ανοίξουν;
Δε νομίζω...

Οι ιατροί των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ μπορούν, είτε να γίνουν νοσοκομειακοί ιατροί κλείνοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία, είτε να παραμείνουν σε αυτά και να κάνουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ όπως κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες συνάδελφοί τους.

Ίσως να αυξηθούν οι συμβεβλημένοι τόσο ώστε να μην χρειάζεται να ανέβει και το πλαφόν στους 400 ασθενείς μηνιαίως ανά ιατρό το οποίο -η αλήθεια να λέγεται- είναι υπερβολικό.

Από την άλλη όμως, θα έπρεπε και το υπουργείο να οργανωθεί λίγο καλύτερα.

Αφού κλείνουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, ελπίζω αυτό που υπόσχεται (να ανοίξουν δηλαδή στην θέση τους κέντρα υγείας αστικού τύπου) να το οργανώσει καλά ώστε... 
1)να μην γίνουν αυτά τα κέντρα το ίδιο δυσλειτουργικά με τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ,
2)να μην γεμίσει ο τόπος κέντρα που θα φυτρώνουν σαν τα ραπανάκια,
3)η μετάβαση αυτή να είναι και μία ευκαιρία για μεγάλη περικοπή δαπανών.

Έτσι θα μπορούσε να εξοικονομηθεί ένα μεγάλο ποσό (λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών) που θα βοηθούσε να πληρώνονται στην ώρα τους οι ιατροί και οι φαρμακοποιοί που έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και να αυξηθούν οι αμοιβές των ιατρών που θα έπρεπε να τους αναγνωρίζεται η εξέχουσα θέση στην Ελληνική κοινωνία που ανέκαθεν είχαν!
(παρατήρηση : πανό με συνθήματα τύπου “πούλα βιβλία και άσε την υγεία” δεν βοηθούν στην επανάκτηση του χαμένου κύρους τους... αντ' αυτού μάλλον μόνοι τους υποβιβάζουν το επίπεδό τους!)

Με λίγα λόγια...

Το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ είναι μία πολύ σωστή κίνηση και μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αναδιοργάνωση ολόκληρου του συστήματος υγείας.

Μακάρι το υπουργείο υγείας και ο εργατικότατος υπουργός να καταφέρουν να κάνουν την διαφορά!

Απλή κοινή λογική...


ΥΓ: Η πιο λογική κουβέντα που έχει ακουστεί ποτέ από υπουργό ήταν  αυτή που ακούστηκε από τον Γεωργιάδη... "όσοι εργαζόμενοι προκαλέσουν φθορές στα πολυιατρεία του ΕΟΠΠΥ, θα αναγκαστούν να τις πληρώσουν από τον μισθό τους"!
Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από όλους ότι τα δημόσια/κρατικά κτήρια δεν είναι σπίτι τους αλλά ανήκουν σε όλους τους Έλληνες από τους οποίους και πληρώνονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: