Γράφει η Χριστίνα Ταχιάου
Κυριακή μεσημέρι, στις 15.18, δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα των "Νέων" το εξής: «Χλιαρή» η κίνηση στα καταστήματα την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων.» Στις 16:54, απόγευμα Κυριακής, δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της Ναυτεμπορικής αυτό : «ΕΣΕΕ: Δεν εντυπωσίασε ο τζίρος της Κυριακής». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, λέει επί λέξει: «Ο τζίρος της Κυριακής για άλλη μία φορά δεν εντυπωσίασε, αφού δεν διέφερε σε πωλήσεις από μια καθημερινή», ωστόσο «Η πρώτη και μόνη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων με ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, σε συνδυασμό με την Παρασκευή του Αγίου Αντωνίου και το Σάββατο του Αγίου Αθανασίου, συνέθεσαν ένα ενδιαφέρον τριήμερο εμπορικής κίνησης, κυρίως λόγω των δώρων, των δύο συνεχόμενων ονομαστικών εορτών» κι επίσης «η πρώτη εβδομάδα της περιόδου των εκπτώσεων που μόλις ολοκληρώθηκε κινήθηκε περίπου στα περσινά επίπεδα» και συμπλήρωσε πως «τουλάχιστον οι πρώτες ενδείξεις επισκεψιμότητας είναι σχετικά ενθαρρυντικές». Παράλληλα, «ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων, παρά τις αντιδράσεις μερίδας του εμπορικού κλάδου για το κυριακάτικο άνοιγμα.».
Μεγάλη γάτα ο κ. Κορκίδης, δεν μπορείς να πεις… Ικανοποιεί τους πάντες με τις δηλώσεις του. Πρώτα, τους αντιδρώντες –ο τζίρος της Κυριακής για άλλη μια φορά δεν εντυπωσίασε. Μετά, τους πιο ικανοποιημένους από τον τζίρο τους –οι τρεις μέρες συνέθεσαν ένα ενδιαφέρον τριήμερο. Κατόπιν, δίνει μια ένεση αισιοδοξίας –σχετικά ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις ενώ παραδέχεται ότι υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά ο κλάδος αντέδρασε ομαλά.
Πυθία σκέτη. Ήξεις αφήξεις. Οι δηλώσεις του κ. Κορκίδη σπανίως έχουν μια ανάγνωση: καθένας θα βρει κάτι να συμφωνήσει, ίσως για να ξεχάσει ότι θα βρει και κάτι να διαφωνήσει.
Θα μου πεις, καλά κάνει ο άνθρωπος κι εκφράζει επιφυλάξεις –και θα συμφωνήσω. Θα σου πω, όμως, κι εγώ: και πού ξέρει ο κ. Κορκίδης στις 2 ή στις 3 της Κυριακής πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων;
Η απορία αυτή μου γεννήθηκε τη δεύτερη μέρα του 2014 όταν, έκπληκτη, πρωί-πρωί, είδα αυτό το δημοσίευμα σχετικά με τον μειωμένο τζίρο των εμπορικών καταστημάτων κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και την αναφορά ότι ο τζίρος τον Δεκέμβριο του 2013 κυμάνθηκε στα 6,8 δισ. ευρώ (το πλήρες άρθρο του κ. Κορκίδη βρίσκεται εδώ. Η αποστροφή σχετικά με την «επιλογή της συνεχούς υπερφορολόγησης από την Τρόικα» δε με εξέπληξε διότι, είπαμε, ο Μάντης Κορκίδης έχει πάντοτε μια κουβέντα για να ταυτιστεί ο καθένας μαζί του.
Η έκπληξή μου δεν είχε να κάνει τόσο πολύ με τα ακριβή στοιχεία περί του τζίρου και της μείωσης αυτού, όσο με το γεγονός ότι, Πρωτοχρονιάτικα, την 1η Ιανουαρίου του 2014, κάποιοι κάθισαν κι επεξεργάστηκαν στοιχεία τα οποία, προφανώς, πήραν το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013. Δηλαδή, κάποιοι στην ΕΣΕΕ, αντί να κάνουν ρεβεγιόν, να παίζουν χαρτιά, να διασκεδάζουν, να τρώνε ή να κοιμούνται, δούλευαν.
Θέλησα να τους συγχαρώ. Έτσι, τηλεφώνησα στον κ. Κορκίδη στις 2 Ιανουαρίου, κι αφού του ευχήθηκα «Καλή χρονιά», ζήτησα να μάθω τη μέθοδο υπολογισμού του τζίρου. Ευγενέστατος, με παρέπεμψε στη διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου της ΕΣΕΕ και, στις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μίλησα μαζί της.
Ευγενέστατα, εκείνη μου εξήγησε ότι υπάρχει ένα δείγμα 3.000 επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, επιχειρήσεις–βαρόμετρα, από τις οποίες συνάγονται τα στοιχεία. Σωστή μέθοδος, έτσι συμβαίνει και σε «σοβαρές χώρες», σύμφωνα με φίλο ειδήμονα τον οποίον συμβουλεύτηκα αργότερα για το ζήτημα.
Ρώτησα, λοιπόν, τη συνομιλήτριά μου εάν -αν κατάλαβα καλά- στις 31/12/2013 οι 3.000 αυτές επιχειρήσεις ενημέρωσαν την ΕΣΕΕ για τον τζίρο τους. (Για όποιον πει «σιγά μην πάει να ψωνίσει κάποιος τελευταία μέρα του χρόνου», θα αναφέρω την περίπτωση παλιού μου φίλου ο οποίος στις 31/12/2004 είχε κάνει τον καλύτερο τζίρο όλης της χρονιάς στο κατάστημα υποδημάτων που διέθετε, ιστορία που έζησα από κοντά) Εκείνη δεν απάντησε ευθέως. «Μα, ξέρουμε, σας είπα. Έχουμε πείρα και ξέρουμε και μιλάμε με τα μαγαζιά». «Ναι», επέμεινα, «αλλά σας ξαναρωτάω: στις 31 Δεκεμβρίου ενημερωθήκατε από τα 3.000 καταστήματα του δείγματος και τα επεξεργαστήκατε άμεσα ώστε να είστε σε θέση να δώσετε τόσο ακριβή στοιχεία;». Ξανά «ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στην αγορά, μιλάω καθημερινά στο τηλέφωνο με τους τρεις μεγάλους παπουτσάδες της χώρας και το παπούτσι, ξέρετε, είναι βαρόμετρο». «Ναι, αλλά πείτε μου: οι 3.000 επιχειρήσεις σας ενημέρωσαν στις 31/12 κι εσείς επεξεργαστήκατε τα στοιχεία;» Την πέμπτη φορά που επανέλαβα την ερώτηση, η συνομιλήτριά μου εκνευρίστηκε, μου καταλόγισε ότι την αμφισβητώ και μου έκλεισε το τηλέφωνο. Στο ενδιάμεσο, είχα ακούσει περί «μεγάλων αλυσίδων που ευνοούνται», περί «εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών 400 ευρώ», περί «εσείς δηλαδή θέλετε μια κατάσταση Μεσαίωνα;» αλλά απάντηση στην ερώτησή μου εάν 3.000 καταστηματάρχες απ’ όλη την Ελλάδα έδωσαν με συνέπεια στοιχεία το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου κι αν οι υπεράνθρωποι της ΕΣΕΕ τα επεξεργάστηκαν πρωτοχρονιάτικα, δεν πήρα.
Αυτό θυμήθηκα τώρα που διάβασα τις δηλώσεις Κορκίδη κι είπα να δημοσιοποιήσω το ρεπορτάζ μου σχετικά με τη μεθοδολογία της ΕΣΕΕ, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο.
ΠΗΓΗ protagon.gr
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Την άποψη για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή την έχω ήδη εκφράσει στο ιστολόγιο.
Επιμένω ότι ο κάθε καταστηματάρχης πρέπει να έχει την ευθύνη για το ωράριο λειτουργίας του καταστήματός του και να μπορεί να λειτουργεί οποιαδήποτε ημέρα και ώρα αυτός αποφασίσει ότι τον συμφέρει.
Στο παραπάνω κείμενο όμως, εκφράζεται κυρίως η αμφισβήτηση των στοιχείων που δίνονται κατά καιρούς από διάφορους φορείς και οργανισμούς και... συμφωνώ απολύτως!
Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε τέτοια στοιχεία από όπου κι αν προέρχονται!
Είναι γνωστό πως μπορεί ο καθένας να "παίξει" με το δείγμα της μέτρησης και να κάνει στοχευμένη επιλογή των καταστημάτων ανά γεωγραφική περιοχή, εμπορεύσιμο είδος, ποιότητα και τιμές, κλπ.
Ειδικά όταν αυτές οι μετρήσεις δεν βασίζονται σε πραγματικά γραπτά δεδομένα αλλά σε απλά τηλεφωνήματα και όταν αφορούν το αμέσως προηγούμενο διάστημα... ε τότε μάλλον θα πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής για να τις αποδεχθεί ως πραγματικά σοβαρά στοιχεία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου