Τι κάναμε για την οικονομική κρίση τον τελευταίο καιρό;
Ευτυχώς δώσαμε κίνητρα για πωλήσεις αυτοκινήτων οπότε οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιαπωνίας κλπ μας ευγνωμονούν!
Ευτυχώς τώρα δώσαμε και κίνητρα για κατασκευές και πωλήσεις ακινήτων οπότε όλοι οι αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα και έχουν καταλάβει πλέον άνω του 90% της οικοδομικής δραστηριότητας μας ευγνωμονούν!
Ωραία!!!...
Για τους υπόλοιπους, που αρκετοί είναι Έλληνες, θα κάνουμε τίποτα ή μόνο θα τους φορολογούμε;
Δεν είμαι κυβέρνηση, ούτε οικονομολόγος, ούτε φοροτέχνης. Σκέφτομαι απλά με την κοινή λογική.
1) Ιστορικά ο πιο πετυχημένος φόρος ήταν πάντα ο "φόρος της δεκάτης". Φόρος εύκολος στον υπολογισμό, μπορεί να τον υπολογίσει ο καθένας και απλοποιεί τη ζωή όλων μας.
2) Στη χώρα μας υπάρχουν φόροι οι οποίοι για να εισπραχθούν χρειάζονται έναν τεράστιο μηχανισμό γραφειοκρατικό, εισπρακτικό και ελεγκτικό έτσι ώστε από τα 10 ευρώ φόρου πού καταβάλουμε τα 7 περίπου να πληρώνονται για να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός και μόλις και μετά βίας τα 3 να φτάνουν ως είσπραξη στο κράτος.
3) Έχουμε έναν ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος αναλίσκεται σε ελέγχους που μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν μέσω Η/Υ από ένα γραφείο.
4) Στην Αμερική κανένας δεν τολμάει να κλέψει το κράτος. Γιατί; Είναι όλοι νομοταγείς πολίτες με συνείδηση; Όχι. Απλά είναι τόσο εξοντωτικά τα πρόστιμα που φοβούνται. Δεν χρειάζονται πολλοί ελεγκτές να βγαίνουν στους δρόμους κάνοντας τους "Ράμπο". Αρκεί ένα σώμα το οποίο να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Χωρίς να ξέρουν κανένα και χωρίς να τους ξέρει κανείς. Να είναι ορκωτοί με φοβερές ποινές φυλάκισης και δήμευσης περιουσίας σε περίπτωση χρηματισμού και να ελέγχουν δειγματοληπτικά. Σε τυχών παραβάσεις οι οποίες στερούν από το κράτος έσοδα να είναι τόσο εξοντωτικές οι ποινές ώστε ο καθένας να το σκέφτεται πολλές φορές πριν το πράξει.
Συμπέρασμα :
- Πρέπει το φορολογικό μας σύστημα να αλλάξει ριζικά και να απλοποιηθεί
- Ο ΦΠΑ πρέπει να είναι για όλους και όλα 10% καθώς και ο φόρος εισοδήματος ( έως τουλάχιστον 50.000 ευρώ εισόδημα) να είναι 10% καταβλητέος με την κατάθεση της δήλωσης)
- Δεν χρειάζεται έλεγχος των δηλώσεων κατά την κατάθεση από εκατοντάδες ή και χιλιάδες υπαλλήλους. Απλή παραλαβή μέσω internet ή ταχυδρομείου και καταχώρηση στο TAXIS
- Έλεγχος από λίγους και με πολύ αυστηρές ποινές άμεσα!
Άραγε αν συμβούν όλα αυτά το κράτος θα χάσει ή απλά είναι θέμα ..κοινής λογικής!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου